Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Doorbraak AEX is nog geen uitgemaakte zaak

Doorbraak AEX is nog geen uitgemaakte zaak

Veel aandelenbeurzen zijn in de afgelopen weken al opwaarts uit hun consolidatiefase van de laatste maanden gebroken. De Nederlandse beurs blijft echter, net als bijvoorbeed de Amerikaanse indices, wat achter.

De AEX-index lijkt langzaam wel verder omhoog te willen, maar echte fiducie ontbreekt momenteel nog. Pas na een overtuigende doorbraak door weerstand 718,50 punten zal het technisch beeld verder opklaren en kan de oude stijgende fase worden hervat.

Wat opvalt, is dat de omgevingsfactoren een snelle, krachtige uitbraak ook nog niet ondersteunen. Hierdoor blijft de kans aanwezig dat we nog even geduld moeten hebben voordat we verder omhoog kunnen gaan kijken.

AEX-index test bovenkant bandbreedte

De Nederlandse beurs is vanaf medio mei sterk hersteld, maar komt al enige tijd niet meer ver van haar plaats. De correctieve fase is wel afgebroken, maar de index blijft al enkele dagen in gevecht met de weerstand rond 718,50 punten.

Alleen een overtuigende doorbraak door dit niveau zal ruimte vrijmaken voor een grotere stijging richting het volgende (berekende) koersdoel op 728 punten en daarboven 760 punten.

Omzetten blijven achter

Een belangrijk signaal van een valide uitbraak is als deze ondersteund wordt door hoge omzetten. De moneyflow-indicator van de AEX-index geeft de onderliggende geldstromen binnen de index weer. De laatste weken is deze indicator wel wat hersteld, maar vooralsnog niet boven de oude toppen van april teruggekeerd.

Dit suggereert dat de omzetten per saldo lager zijn dan vóór de correctie van mei en dus koopkrachtige vraag momenteel ontbreekt voor een overtuigende uitbraak.

AEX Total Return-index

Een ander punt van aandacht vinden we bij de AEX Total Return-index, die nog een belangrijke horde moet nemen. Deze index, waar de dividenden van de AEX-index worden herbelegd in plaats van uitgekeerd, loopt vaak voorop ten opzichte van de AEX-index.

De afgelopen weken is deze index wel al boven haar voorliggende koerstoppen gebroken, maar de koers wordt momenteel tegengehouden door de oplopende toppenlijn. Pas wanneer de index door deze weerstandslijn weet te breken, klaart het beeld verder op en mag een grotere stijging worden verwacht.

Zolang de koers echter onder de toppenlijn beweegt, is de kans aanwezig dat de koopkracht opdroogt en de index eerst weer een stap terug zal moeten doen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 18 jun Special: ook kleintjes scoren goed
 2. 18 jun Crypto TA-update: Dogecoin - top of flop 10
 3. 17 jun Wereldwijd positief sentiment zorgt voor stijgende beurzen 106

Reacties

95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 10 juni 2021 09:08
  Het gaat alle kanten op. De ene index probeert uit te breken naar boven. De andere naar beneden. Het ene fonds probeert uit te breken naar boven. De andere naar beneden. Al met al de grafieken liggen hoog, behalve voor de yields. Gingen ze toch nog goed onderuit. En dat is zowel goed voor de korte als voor de middel lange termijn parameter. Korte Parameter geeft zeer laagte aan. Dus herstel ligt om de hoek. En flink herstel ook. Maar ze zijn door het doorzakken van de afgelopen dagen ver verwijderd van de rode lijnen. Niettemin blijven de tijdelijke bearish trendlijnen gehandhaafd en deze breken is een eerste herstel teken. En zo veel hoeft er niet te gebeuren om deze te breken. Duitse yield bijvoorbeeld. Een yield boven de -0.21 doet de bearish trendlijn al breken. Ukkie Yield moet meer doen. Boven de 0.83 uitkomen. Een eerste herstel teken is daar boven de 0.80 uitkomen. Amerika is te ver gezakt. Die moeten minimaal twee goede herstel dagen laten zien in de yield. En dan nog komen ze hoogstens pas in de buurt van de tijdelijk dalende trendlijn.

  Amerika wilt niet. Europa wel. En Azie doet ook keurig hun best. Maar Amerikaanse futures staan stil, met Down Jones futures zelfs lager. VIX lijkt tot leven te komen. Maar ze moeten meer zuurstof krijgen. Nog een rondje als gisteren. Maar de kans dat ze in slaap vallen is mega groot, dat heeft de afgelopen 12 jaar bewezen. Opvallend dat vandaag de Nasdaq future nog niet wilt. Rood daar. En Game Stop, zo wat hadden die slechte cijfers. En 30.000 Nederlanders zaten er in. We nemen heel veel risico. Daar kunnen we niemand de schuld van geven als het misgaat. En zeker niet onze Oranje President Rutte. Die doet zijn best. Game Stop van $3 naar bijna $500. Klinkt geweldig. Maar het onderliggend bedrijf doet slechte zaken voor u. Puur positie spel. Shorters zullen blijven komen in dit fonds. De jack pot is te verleidend. Het gaat daar een keer flink mis. Alleen u moet wel goed zitten in dit pure positie spel. Vele shorters zijn KO gegaan. Alleen al in dit fonds. Wat wilt u van een paar honderd miljoen dollar waarde naar een $20 miljard dollar aan ondernemingswaarde. We waarderen alles hoog. Game Stop is geen uitzondering, maar een bevestiging.

  Praatjes Centrale Banken. Maar het enige wat ze doen en blijven doen is geld printen. Dus ja. Wat verwachten we deze keer. Dat ze geld gaan printen? Drugs Wereld is zeer blij met de Centrale Banken. Zolang zij de bevolking genoeg geld geven om bij hun langs te gaan om tegen grote winstmarges hun produkten te verkopen, zijn ze net als wij fan van gratis geld verstrekt door de Centrale Banken. En wat doel heeft het behaald? Alles hoog, maar inflatie blijft nog mimimaal. Opvallend.Kortom ze hebben het doel gemist, terwijl ze de rest hebben opgepompt. Maar inflatie gaat komen, puur doordat we veel meer consumeren dan produceren en omdat er veel overgeld gaat naar speculatie in grondstoffen. Dat gebeurt met mega veel liquiditeiten.

  Oh. De beurzen zijn open. Kom maar op met de hogere yields.
 2. forum rang 6 het zwaard 10 juni 2021 09:09
  “Onrustige beurszomer, maar hoge verwachtingen voor daarna”
  Ook al is het nu doorgaans "niet goedkoop" om aandelen te kopen, toch is er volgens BNP Paribas Fortis op lange termijn geen beter beleggingsalternatief. Dat zei de bank tijdens de presentatie van de halfjaarlijkse marktvooruitzichten. Hoofdstrateeg Philippe Gijsels blikt vooruit wat de beurs de komende maanden gaat doen en in welke bedrijven je het best investeert.
 3. forum rang 6 het zwaard 10 juni 2021 09:11
  De reële rente zit op een dieptepunt. M;a.w; de nominale rente minus de inflatie.Toch heeft de ECB niet de neiging om het aankopen van obligaties te verminderen (tapering) waarmee ze de lage rente laag houd en dus hiervoor zorgt dat de economische activiteiten en dus ook de inflatie hoger op loopt.DE spaarder en obligatiebelegger zien dan ook al jaren hun koopkracht in rook op gaan. Ook al stijgen de rentes, het zijn de negatieve die de belegger/spaarder zullen verplichten om hun heil te zoeken buiten de obligatiemarkten en de spaarrekeningen. En zo komen ze haast automatisch terecht bij de aandelenmarkten. En deze blijven de beurzen sturen Dankzij de negatieve rente blijven value,en dividend aandelen . Nog steeds heden"The place to be" Het zal weer niet meer lang duren dat de goudkevers weer te voorschijn gaan komen. Een belegging in goud bracht dit jaar -0.4% op Koper +28%. !! Aan u om uit te maken waarom.
 4. sims 10 juni 2021 09:30
  quote:

  het zwaard schreef op 10 juni 2021 09:09:


  “Onrustige beurszomer, maar hoge verwachtingen voor daarna”
  Ook al is het nu doorgaans "niet goedkoop" om aandelen te kopen, toch is er volgens BNP Paribas Fortis op lange termijn geen beter beleggingsalternatief. Dat zei de bank tijdens de presentatie van de halfjaarlijkse marktvooruitzichten. Hoofdstrateeg Philippe Gijsels blikt vooruit wat de beurs de komende maanden gaat doen en in welke bedrijven je het best investeert.


  Om een lang verhaal kort te maken, TINA
 5. forum rang 6 ttroo 10 juni 2021 09:37
  Als Game Stop en andere van dit soort fondsen ver-honderd-voudigen dan hebben de beurze excess in liquiditeiten. Net als grondstoffen verdubbelen in prijzen, net als huizen prijzen verdubbelen in prijzen, net als rentals voor een groot gedeelte van een bevolking lastig te betalen zijn, net als shrink inflatiie die candy bars in 4 jaar met 20% involume doet afnemen. Opvallend dat de Centrale Banken dat niet meten. Wat meten ze dan wel. Ik heb geen flauw idee! Misschien is de prijs van herten biefstuk om laag gegaan. En nemen ze dat mee in hun inflatie cijfers. Dat kan. Het zal me niet verbazen. Want alles is hoger geworden. Dus er moet inflatie zijn. Zie ik vandaag (tot nu toe) en gisteren de AEX outperformen. Mooi, want dan kan er afgeroomd worden en die afroming gestort worden naar Zuid Europa. Dat is nu eenmaal de taak van de Noord Europeanen. De andere taak is dan hierover klagen. Oeps. Gaat de Duitse yields opstandig worden en zelfs groen noteren? DAXie wilt ook vandaag niet. Opvallend. Duitse motor valt stil. En dat is wel de motor van Europa. Misschien moeten zij maar EK kampioen worden. Ontvangen ze in ieder geval een tijdelijke boost. Kleine landen mogen en moeten niet EK kampioen worden .Hoeveel mensen wonen in het Oranje land. 17 of 18 miljoen? Veel te klein om Europa voor uit te helpen als zij EK kampioen worden. Een paar extra Oranje biertjes, een paar extra Oranje tompouces en het zuinge Oranje Land komt niet verder dan dit als boost. Nee. Zuid Europa is ten alle tijden beter. En eventueel een Duitsland of een Frankrijk. De rest moet het EK kampioen schap weigeren of opofferen voor de EU. We modderen maar wat door met de futures. Tot hoelang blijven ze Gratis Geld Verstrekken? Eind dit jaar? Eind maart 2022? We gaan weer met ons allen op pad. Ze zouden toch een keer moeten stoppen. Trouwens daar in heeft mr. Schiff gelijk in. Zodra de Centrale Banken hun posiites gaan afbouwen, krijgen we vanzelf hogere rentes. Ze zijn nameljk zelf de verstorende factor met al die inkopen, houden ze de rentes laag. En als ze gaan afbouwen, gaan ze vanzelf de rentes hoger brengen met de huidige EveryThing Inflation behalve de Inflation measured by Central Banks, kunnen ze dan nog niet gaan afbouwen. Want anders gaan ze extra druk leggen op de yields, want ten laste komt van de economieen. Taperen zal eerst nog ten goede komen van de yields, tot dat zij ook een break point gaan bereiken. Dat ze nog zo weinig liquiditeit inbrengen dat het ten laste gaat komen van de yields. Kortom Centrale Banken zitten nog heel lang met hun mega mega mega grote balansen. Ja, ja. Duitse yields laten groen zien. Pfoe Ukkie yield is erg ver gezakt. Maar wat van ver down komt, zal ver up gaan.
 6. sims 10 juni 2021 09:42
  quote:

  ttroo schreef op 10 juni 2021 09:37:


  Als Game Stop en andere van dit soort fondsen ver-honderd-voudigen dan hebben de beurze excess in liquiditeiten. Net als grondstoffen verdubbelen in prijzen, net als huizen prijzen verdubbelen in prijzen, net als rentals voor een groot gedeelte van een bevolking lastig te betalen zijn, net als shrink inflatiie die candy bars in 4 jaar met 20% involume doet afnemen. Opvallend dat de Centrale Banken dat niet meten. Wat meten ze dan wel. Ik heb geen flauw idee! Misschien is de prijs van herten biefstuk om laag gegaan.


  Niets over de VIX? Hertenbiefstuk is niet duurzaam, weg ermee
 7. forum rang 4 gam gam 10 juni 2021 10:32
  Het maakt vrijwel niet uit welk tijdsbestek je neemt. Als je dan naar het koersverloop kijkt van de afgelopen tijd, hoe kunnen mensen dan een daling verwachten? Dat moet dan gebaseerd zijn op angst over schuldenberg en inflatie en fiat geld en rente en huizenmarkt en China en Rusland en klimaat en weetikveel. Maar zulke angst is van alle tijden.
 8. forum rang 4 Silk 10 juni 2021 11:12
  quote:

  b.west.invest schreef op 10 juni 2021 09:24:


  [...]

  Cali heeft alleens een ruitje geplaatst met het verwachte doel , 724 en een beetje .
  Zien of we deze aantikken vanochtend .


  TA vlaggenstok doel vanaf maart 2020 komt uit rond 728 ...

  Kan er nog wel eentje tekenen ...

  Maar goed ... allemaal bonus. Wachten is op laatste top en dan is het toch echt tijd voor een kleinere correctie (10-15%) vooraleer we weer up kunnen. En dan Oktober ofzo een laatste high voor de roetsjbaan
95 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links