Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen

Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen

Terwijl in de maatschappij chiptekorten aanhouden, blijven halfgeleiders op de beurs technisch zeer sterk.

Het lijkt er niet op dat wereldwijde tekort aan chips op korte termijn opgelost gaat worden. Ondertussen zijn chipaandelen op de beurs zeer gevraagd. De SOX-index, die het koersverloop van de grootste aandelen in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, lonkt al naar een nieuw all-time high.

En ASML, onze Nederlandse trots, lijkt de laatste barrière omhoog te slopen.

Kortom, laten we eens een kijkje nemen bij ASML en de SOX. Maar eerst de AEX.

AEX: Uitbraak weerstand 718,50 begint langzaam vorm te krijgen

De Nederlandse beurs lijkt de uitbraak boven de weerstand van 718,50 punten (gevormd op 19 april) vast te houden. Hoewel het proces niet van ganser harte verloopt, klimt de markt gestaag van deze oude horde vandaan.

Een harde voorwaarde voor een verbetering van het technische plaatje, is dat de AEX-index er in slaagt om boven deze voormalige toppen te blijven.

Daarna wordt het als volgende opwaartse koersdoel 760 mogelijk (op basis van de pendulum swing). Een tussentijds berekend koersdoel ligt rond 728 punten.

Het patroon met hogere bodems is intact:

 • De laatste bodem ligt rond 675,89 punten (van 19 maart)
 • De voorlaatste bodem bevindt zich rond 647,90 punten (van eind februari)

 

Lid worden van de Tostrams club?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


ASML breekt door

In de recente terugval heeft ASML een hogere bodem achtergelaten, boven de top van 16 februari rond €502,60. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven die voorgaande top weet te blijven.

Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van €559,40 (gevormd op 27 april) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken. Weerstand ligt rond €650,00 (berekend koersdoel).

ASML's 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

De sterk stijgende B.O.B.-indicator (glooiende blauwe doorlopende lijn) geeft aan dat ASML beter presteert dan de rest van de markt.

Ons meest recente defensieve koopadvies in ASML is van 18 maart 2019. Toen tipten we 120 aandelen aan de lange termijn portefeuille toe te voegen met een opnamekoers van €168.
Amerikaanse halfgeleiderindustrie blijft sterk

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, pauzeert binnen de stijgende trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag naar deze index.

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase. De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de recente koerspiek op 3.314,16 punten (gevormd op 9 april) naar boven wordt gebroken. Na een uitbraak wordt 3.920 het volgende opwaartse koersdoel.

Enkel bij een terugval onder de steun van 2.759,20 punten (bodem van 8 maart) verzwakt het beeld.

De 200-dagenlijn van de SOX index (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 jun EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola 129
 2. 16 jun Scherpt de Nasdaq 100 het eerdere koersrecord verder aan? 46
 3. 15 jun Duitse locomotief op stoom 48

Reacties

66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 9 juni 2021 09:27
  En met Oranje wordt het niks. Verlies tegen Oekraïne.

  De leiders van het Nederlands elftal zijn een overgetattoeerde baardige pingelkoning die steevast onmogelijke opzetjes door het centrum probeert of bij voorbaat tot niets leidende zelfzuchtige solo's en een totaal niet uit zijn woorden kunnen komend blinkend gebit uit Liverpool die het herhaaldelijk heeft over "de media is".

  De echte leiders zouden natuurlijk de van intelligentie overlopende Frenkie en dito Steven moeten zijn (geen tatoeages gevonden). Gelukkig slaat na de eerste wedstrijd de paniek binnen de voetbalgelederen toe en komt het 1-2-3 met 4-3-3 toch nog goed.
 2. forum rang 6 ttroo 9 juni 2021 09:45
  En nu? Akzo breekt (nog) niet. Vandaag slot gezet op 105.40 euro. En ze staan er net boven. Overtuigend is het niet. Adyen. Eindelijk toppen? Kom maar op met die 80 euro er af! Lagere yields, lagere financials. NN, ASR, ING. Randstad. Eindelijk toppen? ASML en BESI. Eindelijk toppen? Arcelor bungelt maar wat. Waar gaan ze heen? Aegon zelfs onder de 3.8. Het is wachten op richting. Amerikaanse futures liggen er richting loos bij. CPI China kwam binnen op 1.3%, onder de 1.6%. We zien steeds meer een 1 of een 2% inflatie wereldwijd. Kortom het zijn geen incidenten die in een specifiek land plaats vindt. Het is overal zo. DAX is al een tijdje het tempo kwijt geraakt. Maar ze zijn zeker niet de enige. AEX blijft nog listed na een lange tijd under performed te hebben ten opzichte van Zuid Europa. Europese banken blijven zeer magere ratio's hebben, ondanks de flink gestegen beurzen en aandelen, ondanks de mega uitbreidingen in geld volumes, opvallend, want dat zou in ieder geval de ratio's moeten doen verbeteren. Maar het lukt de Europese banken niet. De down turn moet nog komen en dan gaan we een enorme Europese banken crisis weer in. Blijft het nep groen, wordt het nep rood, of gaat rood eindelijk er werk van maken om de mooie opgaande trendlijnen die fragiel zijn te doorbreken en meteen een correctie ervan maken. Het is afwachten.
 3. forum rang 5 b.west.invest 9 juni 2021 09:50
  quote:

  ttroo schreef op 9 juni 2021 09:48:


  Voetbal is net als de beurs. AEX doet aan under performing ten opzichte van Zuid Europa. En met het Oranje elftal is het niet anders. Zuid Europa heerst. Spanje, Portugal, Italie. Wat zijn het kanjers van Zuid Europese landen.


  Dan heb je voor het gemak de kampioen vergeten . Frankrijk komt verder , en alle 3 de anderen halen op Spanje na (misschien ) de halve finales niet .
 4. forum rang 4 Doptieman 9 juni 2021 10:59
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 9 juni 2021 10:01:


  [...]

  Zit nu nog vol met in juni aflopende Doptieman opties voor premie.


  Ah Rennie koppelt even wat aan Doptieman. ff geduld we zitten vanaf gistermiddag nivo 723 in de Premie leegloop modus!! tav het Beursbelang Toch?? de Handel houd de beurs nog even in de gladstrijk modus !! Pas Op!!
66 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links