Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

“Geen aandelen, vastgoed”

Wat kunt u het nu beste doen met 15.000 euro? IEX.nl vroeg het aan tien Nederlandse vastgoedbaronnen. Welke belegging raden zij u aan?

Cor van Zadelhoff (DTZ/Beheer Brouwershof)
“De afgelopen twee jaar heb ik geroepen dat u het beste kunt beleggen in een vastgoedfonds, dat verandert in de komende jaren niet. Wel wil ik daarbij zeggen dat mijn voorkeur uitgaat naar Europese fondsen.”

“Investeren in Amerikaanse fondsen kan natuurlijk ook, maar de Europese zijn eenmaal overzichtelijker. Ik raad beleggers aan te spreiden, niet alleen qua marktsegmenten, ook wat betreft fondsen. Wed niet op één paard.”

Jo Roelof Zeeman (Nieuwe Steen Investments (NSI)
“Die 15.000 euro investeer ik acuut in Nieuwe Steen. Dat zeg ik niet, omdat het mijn eigen bedrijf is, maar gewoon omdat we de beste zijn. We sluiten alleen langlopende leningen af. We investeren in een vastgoedmix voor een zo breed mogelijke spreiding en bovenal bieden we 10% rendement.”

“De AEX staat minstens 100 punten te hoog. Als je goed kijkt, zie je dat de k/w’s van de meeste fondsen verkeerd zijn. Nieuwe Steen betaalt per pand niet meer dan 16 keer de winst en dat levert geld op. Over uw deel betaalt u in box 3 maar 1,2% belasting.”

Harry Mens (Mens Makelaars)
“Daar kan ik kort over zijn: meteen aandelen NSI kopen. Waarom? Het fonds wordt uitstekend beheerd, je krijgt een prachtig rendement van 9 à 10% en de belegging is fiscaal aantrekkelijk door de lage belasting in box 3.”

Jaap Blokhuis (Redevco Europe, beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer)
“Zo’n bedrag moet je in een vastgoedfonds stoppen, dat de hoogste discount heeft. Het maakt daarbij weinig uit in welk segment dat fonds belegt.”

Jan van der Schoor (Kroonenberg Groep)
“Wij houden ons hoofdzakelijk bezig met commercieel vastgoed, te verhuren aan bedrijven en exclusieve appartementen. Die 15 mille is voor ons te weinig. Voor zo’n bedrag raad ik u aan te beleggen in een vastgoedfonds of als participant in een cv/maatschap. Het maakt niet uit in welk segment, hoewel winkelpanden momenteel het best renderen.”

Richard Homburg (Uni-Invest)
“Natuurlijk raad ik u aan het geld in Uni-Invest te investeren. Belangrijker is te vermelden dat niet de vastgoedsector, maar de aandelenmarkt in een crisis zit. Vastgoed wacht niet op herstel, want we zitten nu aan de onderkant van de gebruikelijke conjunctuurbeweging. Als de aandelenmarkt zich herstelt, is de leegstand van kantoren zo verholpen. Daar mikken wij op.”

Henk Stienstra (Mercurius/Stienstra Holding)
“Vooropgesteld dat wij ons niet bezighouden met beleggingen, maar met makelaardij, pleit ik ervoor dat beleggers buiten de Randstad kijken. Wij zijn zelf met name actief in Limburg. De markt is hier prima. Dat wil zeggen, dat de rendementen tenminste even hoog zijn als het Randstedelijke gemiddelde, terwijl de prijzen per pand hier aanzienlijk lager zijn. Doen dus.”

Jan Doets (ING Vastgoed)
“Wat, 15 mille? Meteen in een van onze fondsen stoppen. We zijn nu eenmaal het grootst in Nederland en internationaal staan we in de Top-5. Onze Nederlandse fondsen, het Dutch Office Fund, het Dutch Retail Fund en het Dutch Residential Fund, hebben het vorig jaar allemaal beter gedaan dan de ROZ/IPD-index, onze benchmark.”

Chris Thunisse (Metterwoon)
“In Rotterdam en Den Haag, twee gebieden waar wij het meest actief zijn, zou ik als particuliere belegger via een cv of maatschap investeren in woningen en winkelpanden. In deze twee steden bestaat een tekort aan kantoorruimte, dus is het momenteel niet zo zinvol om je geld daarin te stoppen.”

Hans van Veggel (Multivastgoed)
“Zonder meer raad ik u aan het bedrag te investeren in een fonds dat in Amerikaans vastgoed belegt. Daar worden al langer dan hier mooie rendementen behaald en het aanbod is ruimer. In Amerika kunt u, naast het gebruikelijke trio huizen, winkels en kantoren, bijvoorbeeld ook participeren in maatschappen voor appartementen of in grondontwikkeling.”

“Vrijwel alle Nederlandse aanbieders van Amerikaans vastgoed zijn actief in hetzelfde gebied, het zuidoosten van de VS, maar de segmenten waarin ze actief zijn, verschillen.”


Klik hier voor de IEX.nl Special ‘Verdien met vastgoed’
Klik hier voor de complete vastgoed woordenlijst
Klik hier voor Nederlandse aanbieders van vastgoed-CV’s
Klik hier voor Nederlandse aanbieders van Amerikaans vastgoed

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Recente columns van Rutger Derksen

  1. mei '02 Vastgoed c-fee
  2. mei '02 Vast, maar wat is zeker?
  3. mei '02 “Geen aandelen, vastgoed”

Gerelateerd

NSI

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. NSI 29,200 28 sep
    0,000
    0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare