Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Kalm dagje op het Damrak

Slotcall: Kalm dagje op het Damrak

Direct nadat de beursgong klonk dook de AEX (-0,3%) iets onder de slotkoers van gisteren. De rest van de dag heeft de index dit niet meer goed weten te maken. Na een dieptepunt rond het middaguur krabbelde de AEX wel weer iets terug om te sluiten op 717 punten.

Het heeft zo’n $1,8 miljard gekost, maar Prosus (-1,1%) is nu eigenaar van Stack Overflow, een grote website voor programmeurs. Een prijzige overname waarmee Prosus volgens Jefferies-analist Ken Rumph meer richting een complexe structuur gaat zoals het Japanse Softbank.

Fed denkt mogelijk aan tapering

Patrick Harker, voorzitter van de Federal Reserve van Philadephia, meldde gisterenavond dat de Fed binnenkort weleens na kan gaan denken over tapering. Tegen ABM Financial News zei Stéphane van der Meer van Ebury het volgende: “Wij denken dat het maandelijkse inkoopprogramma van $120 miljard eind dit jaar wordt teruggebracht naar $100 miljard, afhankelijk van de macro-economische ontwikkelingen.”

Daarnaast kwamen vandaag de wekelijkse joblessclaims uit the States. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 20.000 tot 385.000. Het aantal nieuwe banen in de private sector groeide met 978.000 sterker dan verwacht.

Morgen wordt weer de IEX BeleggersPodcast opgenomen met marketwatcher Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts. Heeft u een vraag aan de heren? Stel die dan hieronder in de reacties en wellicht behandelen zij deze in de podcast.

Unilever 

Unilever (+0,6%) hinkt al enige tijd tegen de €50-grens aan. Hoewel het concern een sterk eerste kwartaal draaide, bleef de koers gedempt door valuta-effecten van verschillende emerging markets waar Unilever opereert.

Sinds Q1 heeft Unilever niet stilgezeten. Het bedrijf laat zien vol in te spelen op duurzaamheid en de markt der vleesvervangers. Dit doet Unilever bijvoorbeeld door verschillende kleine overnames van bedrijven die thuis zijn in deze markt.

“De keus van Unilever om vol in te zetten op de markt voor vleesvervangers is de juiste, maar het is met enerzijds traditionele concurrenten als Nestlé en Kraft Heinz en anderzijds (relatieve) nieuwkomers als Beyond Meat wel dringen geblazen”, schrijft IEX-analist Martin Crum erover in de hieronder te lezen analyse van Unilever.

Ekopak

Na de beursgang van Ekopak (-0,8%) eerder dit jaar heeft de koers zich volgens aandelenanalist Peter Schutte goed ontwikkeld. Deze week speelde het Belgische waterzuiveringsbedrijf zich in de kijker door een miljoenencontract te tekenen met chemiebedrijf Vynova. Het is vooral belangrijk omdat dit mogelijk aanzet tot meer samenwerkingen.

Als groentje op de beurs hangen er uiteraard ook nog de nodige risico’s aan het bedrijf. “Ekopak is feitelijk een start-up en dat impliceert grote kansen, maar ook hoge risico's. Toenemende concurrentie bijvoorbeeld”, schrijft Schutte. Zijn uitgebreide analyse vindt u hieronder.

Brede markt

 • Duitsland (+0,2) geeft Nederland en Frankrijk (-0,1) vandaag het nakijken.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt lichtjes met 1,2% tot 17,7 punten.
 • Wall Street is ietwat verdeeld: S&P 500 (-0,1%), Dow Jones (+0,1%) en Nasdaq (-0,6%).
 • De euro zakt 0,7% noteert 1,213 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (-2%) en zilver (-3%) zakken beide weg.
 • Olie: WTI (-0,5%) en Brent (-0,6%) dalen.
 • Bitcoin klimt met 2,9%.

Rentes

Licht stijgende rentes. In Nederland stijgt de tienjaarsrente met twee basispunten tot -0,03%. 

Het Damrak:

 • DZ Bank verhoogde het koersdoel voor ING (+0,3%) aanzienlijk. Het is van €6,10 naar €13,20 gegaan. Daarnaast heeft DZ Bank het advies verhoogd naar kopen. 
 • Adyen (-3,2%) maakte vandaag bekend dat de jaarvergadering akkoord is met alle agendapunten. Wel is het bedrijf vandaag hekkensluiter binnen de AEX.
 • Ahold Delhaize (+1,5%) weet als defensief aandeel juist het beste te presteren binnen de Amsterdamse hoofdindex.
 • Galapagos (+0,3%) had juist te maken met een koersdoelverlaging van Goldman Sachs. Het koersdoel daalde met €5 naar €57, maar de koers daalde er niet op. 
 • Ralph Sonnenberg heeft het overnamebod op Hunter Douglas (+0,6%) gestand gedaan. Afgelopen maand verhoogde Sonnenberg zijn overnamebod van €64 naar €82 per aandeel. 
 • Lucas Bols (+0,5%) heeft laten weten Maverick Drinks als nieuwe distributeur in het Verenigd Koninkrijk in de arm te hebben genomen.

Adviezen

 • Galapagos: naar €57 van €62 en verkopen - Goldman Sachs
 • ING: naar €13,20 van €6,10 en verhoogd naar kopen - DZ Bank

Agenda  

4 jun Event Consensus
10:30   VK construction PMI mei 62,3
14:30   VS Non Farm Payroll Report mei +621K
14:30   VS werkloosheidspercentage mei 5,9%
14:30   VS loongroei mei +0,2% MoM
16:00   VS Fabrieksorders apr +1,3% MoM

 

 

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 28 jul Slotcall: De AEX is weer bij zinnen gekomen 4
 2. 27 jul Slotcall: Twee zware klappen binnen een rode AEX 1
 3. 07 jul Slotcall: Met Duitsland in de finale 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Stephanus1987 3 juni 2021 19:15
  Voor de podcast

  Hoi heren, we zien nu al een tijd zijwaartse bewegingen. En jojo koersen bij tech door de dreigende inflatie. Kunnen we verwachten dat dit zo blijft en/of welke triggers zijn er op de korte termijn?

  Aanvullend: kunnen we iets leren over hoe het verliep voor de inflatie aanwakkerde eind jaren 70..

  Alvast bedankt,

  Groet Dennis.
 2. forum rang 5 doe maar wat 3 juni 2021 19:16
  quote:

  Stephanus1987 schreef op 3 juni 2021 19:15:


  Voor de podcast

  Hoi heren, we zien nu al een tijd zijwaartse bewegingen. En jojo koersen bij tech door de dreigende inflatie. Kunnen we verwachten dat dit zo blijft en/of welke triggers zijn er op de korte termijn?

  Aanvullend: kunnen we iets leren over hoe het verliep voor de inflatie aanwakkerde eind jaren 70..

  Alvast bedankt,

  Groet Dennis.
  TINA
 3. Arjan Baten 3 juni 2021 20:15
  Beste AJ en Niels,

  Allereerst bedankt voor de leuke podcast iedere vrijdag, vaste kost om te luisteren dus blijf er vooral mee door gaan.
  Zelf heb ik twee vragen voor de podcast;
  Wat zijn jullie verwachtingen t.a.v. NL tech aandelen zoals ASML, ASMI en BESI voor de rest van dit jaar? Met name nu de vacinatie snelheid toe neemt / thuiswerken / reizen / chipgebruik impact. Wellicht ook de huidige waarderingen van bovenstaande drie.
  Daarnaast dank voor de uitgebreide aandacht aan Shell vorige week. Hoe zien jullie het patroon van de alsmaar stijgende olie prijzen en de volumes die afgezet worden t.a.v de koers die daarop daalt. Hoe waardeert men het nieuwe after covid Shell (lager dividend, energie transitie, rechtzaken maar aan de andere kant de winsten en goede vooruitzichten in prijs en afzet volume).

  Alvast veel succes morgen heren en daarna een fijn weekend!
  Gr. Arjan
 4. PatrickM 3 juni 2021 21:24
  Zijn er reeds ETF's/Trackers m.b.t. de energie transitie? Bijvoorbeeld met elektrische auto aandelen en/of waterstof? Het is namelijk lastig gokken op de winnaars de komende jaren en of wellicht waterstof toch het elektrische gaat inhalen. Vroeger hadden we ook allemaal een Nokia, maar een paar jaar later was het Blackberry en erna Apple/Samsung. Wellicht staat een Tesla hetzelfde te gebeuren en dan is gokken op 1 aandeel niet verstandig.
 5. pdubbelboer 3 juni 2021 22:04
  Dank voor weer een mooi dagoverzicht.

  Ik had ook een vraag, er wordt vaak gesproken over “de markt”. Wie zijn nou de grootste spelers die bepalen waar een beurs of koers die dag heen gaat. Zijn dat de traders, hedge fondsen of hebben pensioenfondsen ook nog een rol? En hoeveel hebben wij als Piet Particulier te betekenen?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links