Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: een vreemde ETF in de bijt?

Tracker Tips: een vreemde ETF in de bijt?

De Duitse federale regering heeft onlangs een nieuwe groene financieringsstrategie aangekondigd om kapitaal naar milieuprojecten te trekken en Duitsland te ontwikkelen tot een belangrijk knooppunt voor duurzame financiering.

Zullen andere overheden in Europa volgen met een overeenkomstige aanpak?

DAX ESG-ETF’s

Er zijn inmiddels drie aanbieders van een DAX ESG-ETF op het Duitse Xetra. Blackrock heeft vorige week, in navolging van Lyxor en Amundi, een vergelijkbare tracker gelanceerd in reactie op de aankondiging van de regering in Duitsland. Het grote verschil zit ‘m vooral in de mand, want de variant van iShares heeft 30 componenten waar die van de rivalen er 50 hebben.

Dientengevolge heeft de iShares DAX ESG UCITS ETF met ticker EXIA en isincode DE000A0Q4R69 een lager kostenplaatje van 0,12% op jaarbasis, vergeleken met respectievelijk 0,15% voor de ETF van Lyxor en 0,19% voor die van Amundi.

EXIA

EXIA volgt de Qontigo DAX ESG Target-index en streeft ernaar de Duitse DAX- index te repliceren en tegelijkertijd de CO2-intensiteit met ten minste 30% te verminderen.

De DAX ESG Target-index heeft zoals eerder aangegeven 30 aandelen in de benchmark volgens de ESG-ratings van Sustainalytics. De index maakt ook gebruik van Global Standards Screening en screenings voor betrokkenheid bij controversiële wapens, tabak, thermische steenkool, kernenergie en oliezanden.

Bedrijven die als gevolg van deze screenings zijn uitgesloten van de index, worden vervolgens op basis van marktkapitalisatie en ESG-score vervangen door aandelen uit het universum van de HDAX-index (DAX, MDAX en TecDAX) om het aantal van 30 deelnemers weer compleet te maken.

Op basis van zogeheten net return in onderstaande grafiek over een periode van 4,5 jaar doet de ESG-versie het ruim 5% beter dan de DAX-index.

klik om te vergroten

Navolging

Er zijn inmiddels vele producten met een ESG-variant op indices als de Eurostoxx 50 of de Amerikaanse S&P 500. De DAX ESG-ETF’s bewijzen dat dergelijke ETF’s geen vreemde eend in de bijt hoeven te zijn. Nieuwe duurzame initiatieven van overheden zoals de Duitse, kunnen equivalente ETF’s voortbrengen op bijvoorbeeld de Franse CAC 40 of de Engelse FTSE 100: een uitdaging voor de indexbouwers om slimme benchmarks samen te stellen, die op lange termijn beter presteren dan hun roemrijke tegenhangers. Zo kunnen ze het pad te plaveien voor de fondsenindustrie om hierop in te spelen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 11 jun Tracker Tips: gedistribueerde schone energie
  2. 07 jun Tracker Tips: duurzaam dividend-trio 7
  3. 28 mei Tracker Tips: het einde van contant geld 7

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links