Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Handelen als een professional: We zijn van start gegaan

Handelen als een professional: We zijn van start gegaan

In zes weken leren traden als een professional: het is mogelijk voor iedereen met de juiste motivatie. In de afgelopen weken heeft u vast al artikelen voorbij zien komen over onze samenwerking met het Beleggingsinstituut, dat een digitaal trainingstraject voor onze lezers organiseert. 

Oprichter van het Beleggingsinstituut, André Brouwers, heeft als voormalig handelaar en hedgefondsmanager ruime ervaring in de beurswereld. Hij gidst de cursisten door het landschap van de tradingwereld en brengt hen de beginselen van succesvol handelen bij.

Eerste les

Afgelopen woensdag 12 mei ging de eerste les van het zes wekende durende traject van start. 

Winnaar of verliezer?

Tijdens deze les ging Brouwers eerst iets dieper in op de vraag wat nu eigenlijk een goede of een slechte handelaar maakt: wie is de winnaar en wie is de verliezer? Een verliezer is bijvoorbeeld impulsief, ongeduldig en focust op het rendement. Een winnaar heeft een plan, is geduldig en focust op risico.

Vervolgens kwam Methodiek aan bod, de eerste van de 3 M’s die bij trading belangrijk zijn, namelijk Methodiek, Money Management en Mindset

Bij Methodiek gaat het om de vraag welke aanpak bij u past. Brouwers: "Ikzelf kijk graag naar grafieken, omdat ik meen daar goede aanknopingspunten te vinden voor het nemen van de juiste beslissing." Hij legt uit hoe hij naar een grafiek kijkt en op welk moment hij een positie inneemt. Ook kwamen de vragen ‘Waar zet ik mijn stoploss in?’ en ‘Hoeveel moet ik riskeren?’ aan bod.

Technische Analyse

Brouwers beoordeelt een grafiek op basis van Technische Analyse (TA). Maar wat is Technische Analyse nu eigenlijk en waarin verschilt het van Fundamentele Analyse? Wat zijn weerstand- en steunniveaus? Wat zijn trendbreuken en pullbacks? 

Brouwers legt het tijdens het traject allemaal uit, maar alles is ook rustig na te lezen in aparte modules over TA. Cursisten kunnen deze raadplegen wanneer ze willen, door in te loggen op het Dashboard op de website van het Beleggingsinstituut.

Hitratio’s en risk/returnmanagement

Verder zet hij uiteen waarom de hitratio - het percentage transacties dat in winst eindigt - van belang is, maar niet leidend. "Het gaat er niet zozeer om het hebben van een heel hoge hitratio, maar veel meer om wat uw risicorendementsverhouding daarbij is. De combinatie van die twee dingen is wat uw trades tot een succes maken."

Aan de hand van trades uit de praktijk laat Brouwers zien wat hij bedoelt. Stap voor stap neemt hij de handelaren in spe mee in zijn gedachtegang.

Eigen plan

De rode draad van de les is dat de cursisten vooral hun eigen plan moeten trekken. Want wat goed werkt voor de een, hoeft niet te werken voor de ander. "Vaar niet blind op de adviezen van experts. Het is uw trade en uw geld. Ontwikkel uw eigen plan en houd uzelf daaraan", aldus Brouwers.

Dat er tijdens de sessie ook gelegenheid was om vragen te stellen via de chat werd door de deelnemers gewaardeerd, stelt hij. "En zelfs na 2 uur les kreeg ik berichten dat ik nog wel even door mocht gaan. Een goed teken!"

Doe mee!

De eerste les is inmiddels achter de rug, maar u kunt nog meedoen met het vervolg van het traject! De volgende lessen zijn op 19 en 26 mei, en op 2, 9 en 16 juni (start 19.30 uur). Schrijf u hier in voor de training Succesvol Handelen op de Beurs. (U kunt de eerste les terugkijken als u ingelogd bent op het Dashboard op de website van het Beleggingsinstituut.)

Cursus Succesvol Handelen

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 02 aug Beurssentiment blijft bullish. Shell is torenhoog favoriet 1
  2. 10 jul Ruzie bij VEB: Directeur Paul Koster stapt op 16
  3. 02 jul Experts zijn wat voorzichtiger. ASMI is favoriet 5

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links