Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De 'R' komt eraan

De 'R' komt eraan

Inflatie, inflatie en inflatie. Ik denk dat dat het nieuwe zorgenkindje van de financiële markten wordt, in elk geval de komende maanden.

Nu de Amerikaanse consumentenprijzen harder stijgen dan verwacht, komt het inflatiespook uit de kast. Woensdag bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid dat de prijzen in april met 0,8 procent zijn gestegen terwijl op slechts 0,2 procent was gerekend. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen in de VS afgelopen maand zelfs met 4,2 procent.

De rentemarkten verslikten zich bijna in de nieuwe prognoses. Indien dit geen tijdelijk effect is, kan het bijna niet anders dan dat centrale banken zullen ingrijpen. Vorige week wees ik nog op de signalen van inflatoire druk.

Beleggers worden nerveus, de Nederlandse rente draait technisch zelfs weer boven 0. De Amerikaanse 30-jaars rente heeft de correctieve fase verlaten en doet een aanval op weerstand 2,49% (top van 18 maart). Dat betekent voor zowel Nederland als voor de VS dat de rente op de hoogste stand in bijna 2 jaar uitkomt. 

Minister, wat doet u nu? Nu ook de grondstofprijzen snel oplopen krijgt Yellen, minister van financiën in de VS, misschien toch gelijk. Twee weken geleden hintte ze op maatregelen om de snelgroeiende economie wat af te remmen.

Vandaag bekijk ik enkele renteplaatjes. Eerst de AEX, die iets tot rust komt.

AEX-index tast de steun 687,43 af

De recente correctie brengt de AEX-index terug naar de voorliggende koerstoppen rond 687,43 punten (van 16 februari). Indien de index hierboven weet stand te houden, blijft het technische beeld redelijk.

Het gevecht om de steun is nog gaande. De strijd is nog niet gestreden, en als de steun sneuvelt valt de bodem weg.

Langetermijncommentaar Nederlandse kapitaalmarktrente

Het technische plaatje van de Nederlandse rente krijgt nieuwe opwaartse impulsen. In maart gaf ik al aan dat de horde van 0 procent eraan zat te komen; thans breekt de Nederlandse rente nipt boven weerstand 0,01% (gevormd in april 2019). Let op, want na een overtuigende uitbraak boven 0,01% wordt 0,40% het volgende opwaartse koersdoel.

Alle seinen voor een verdere rentestijging staan overigens op groen. Technisch geeft de hogere koersbodem rond -0,54% een opwaartse draai aan. Eerder al verliet de Nederlandse rente de dalende trend. Het is duidelijk dat de meerjarige rentedaling voorbij is.

Langetermijncommentaar Amerikaanse 30-jaars rente

Ook de Amerikaanse rente maakt duidelijk opwaarts te willen uitbreken. Ten eerste is de dalende trend voorbij. Verder heeft de rente begin 2021 al een bodemformatie opwaarts voltooid, bij de doorbraak boven de top van medio vorig jaar rond 1,75%.

Thans test de rente het koersdoel rond weerstand 2,43% (gevormd op 15 november 2019). De opwaartse trend wordt voortgezet indien de rente boven de laatste top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten en wordt 3,45% het volgende opwaartse koersdoel. De Amerikaanse 30-jaars rente heeft pas steun rond 1,35% (bodem van 3 september 2020).

De duidelijk stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een positieve technische conditie. Ook het feit dat de Amerikaanse 30-jaars rente boven de 200-dagenlijn weet te blijven, waarderen wij als zeer positief.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 jun EK, drankjes en vedettes: dit doen de koersen van Heineken, ING, Nike en Coca-Cola 131
 2. 16 jun Scherpt de Nasdaq 100 het eerdere koersrecord verder aan? 46
 3. 15 jun Duitse locomotief op stoom 48

Reacties

180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. anders22112 13 mei 2021 08:23
  als je goed naar de inflatie cijfer van gisteren kijkt, wat de meeste mensen niet doen, dan zie je dat de extra stijging is veroorzaakt door tweede hands auto's. Wordt dit effect weggelaten dan valt het inflatie cijfer erg mee en komt deze zelfs onder de doelstelling van de FED. Ik verwacht dan ook dat inflatie cijfer om die reden verder in het jaar gaat meevallen en dan gaat tech weer hard omhoog
 2. forum rang 8 fred optie 13 mei 2021 09:28
  quote:

  Pomper schreef op 13 mei 2021 09:17:


  [...]

  Hoe gaat het met je goud? Best waardevast, gaat hoger komende tijd


  Meeste al een jasr geleden verkocht. Heb nog beetje over . Ik kijk er niet nasr. Zit in een doosje. Ik weet niet eens hoeveel. Wat het waard is .

  Op zich gasn mijn beleggingen niet super.

  Klassieke sutos zijn gedaald.

  De rest van oude dingen stabiel. Horloges gestegen dat wel. Gitaren stabiel. Porselein etc stabiel.

  Onroerendgoed net fetkochtbin nl. Hier in Rusland stijgende. Maar roebel daalde dus in euro's ook stabiel.

  Afdeling financiële beleggingen heb uk niet of nauwelijks. Pasrvopties paar turbo's. Moeite niet. Maar resultaat financiële beleggingen marginaal positief. Niets eens 25 eu per dag gem.
 3. forum rang 8 fred optie 13 mei 2021 09:32
  Volgens mij ...masr vergeten...goud al langer dan jaar geleden verkocht. Volgens mij rond dec1600 of zoiets??? Maar dat munten en plakjes dus kosten bij aankoop en verkoop.

  Je kan helemaal nergens echt goud kopen op de koers die er nu staat. Je moet zeker 50 of 100 dollar meer betalen. Zoiets was het geloof ik.
 4. forum rang 7 easy56 13 mei 2021 09:34
  quote:

  fred optie schreef op 13 mei 2021 09:32:


  Volgens mij ...masr vergeten...goud al langer dan jaar geleden verkocht. Volgens mij rond dec1600 of zoiets??? Maar dat munten en plakjes dus kosten bij aankoop en verkoop.

  Je kan helemaal nergens echt goud kopen op de koers die er nu staat. Je moet zeker 50 of 100 dollar meer betalen. Zoiets was het geloof ik.
  yep,absurd hoge premies bij aan en verkoop

  de handelaar verdient t meest:-)
180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links