Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Bijna alles rood

Slotcall: Bijna alles rood

Hoewel er geen duidelijke reden voor aan te wijzen is, sluit vrijwel de gehele AEX (-2,2%) in het rood. Het is de slechtste beursdag van dit jaar. Toch is een dergelijke correctie gezond. Vergeet niet dat de hoofdindex dit jaar nog altijd zo’n 11% hoger staat.

Het zijn dus zowel defensieve als offensieve aandelen die omlaag duiken. Een uitzondering is Besi dat op het slot 0,7% wint. De daling gaat echter heel geleidelijk. Dit toont aan dat er geen paniek in de markt zit.

Wereldwijd sentiment

Hoewel de AEX het vandaag wat slechter doet dan de overige Europese indices, is dit sentiment niet enkel in ons kikkerlandje zichtbaar. De beurzen in heel Europa gloeien rood, evenals de koersborden op Wall Street.

Diverse analisten uiten hun zorgen over de Amerikaanse inflatiecijfers van woensdag en de reactie van de Fed daarop als mogelijke oorzaak. Verder meldde persbureau Reuters vanochtend dat Tesla (-2,3%)geen grond in Shanghai meer aan zal schaffen voor het uitbreiden van de productiecapaciteit in China. De oplopende spanningen tussen China en de VS zouden hiervoor de oorzaak zijn.

ASML blijft nog wel even profiteren

De waarde van een aandeel ASML (-2,1%) werd vandaag dan wel wat minder, maar dat geldt voorlopig nog niet voor de vraag naar computerchips. Analist Paul Weeteling verwacht dat het chiptekort nog minimaal tot eind dit jaar aanhoudt. Ook daarna zal de vraag niet plots een duikvlucht maken.

Daarnaast willen overheden nog altijd hun chipproductie in eigen land houden. Zo hebben zij de touwtjes zelf in handen en zijn ze minder afhankelijk van productieregio’s in Zuidoost-Azië. De Nederlandse chipmachinefabrikanten mogen dan ook in hun handen knijpen. Wel is de mogelijk oplopende rente nog een risico voor een groeibedrijf als ASML.

Of ASML – ondanks dit risico – koopwaardig is, leest u hier:

Houtveredelaar Accsys timmert aan de weg

Houtbewerker Accsys (+1,5%) heeft vorige week een emissie aangekondigd. Als particulier kunt u hieraan meedoen. Voor elke zeventig aandelen heeft de belegger één claim ontvangen. Voor omgerekend €1,63 kunt u dan een aandeel kopen. Een korting die de moeite niet waard is voor kleine beleggers, zo geeft IEX-analist Niels Koerts aan in zijn analyse.

Met een emissiekoers van €1,65 – 9% onder de huidige beurskoers – heeft het bedrijf inmiddels al wel €33 miljoen opgehaald bij institutionele beleggers, voornamelijk om te investeren in de bouw van een nieuwe Amerikaanse accoyafabriek die op zijn beurt weer enorm groeipotentieel biedt.

En van groeipotentieel wordt Niels Koerts altijd vrolijk. Hoe vrolijk, dat leest u hieronder. Spoiler: vrolijk genoeg om eraan bij te dragen dat de koers +1,5% doet.

Rentes

Stijgende rentes over bijna heel de wereld. In Nederland klommen de rentes met 5 basispunten tot maar liefst -0,01%.

Brede markt

 • De AEX dook vandaag met 2,2% naar beneden. Daarmee zijn we iets slechter af dan bijvoorbeeld Duitsland (-1,8%) en Frankrijk (-1,9%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) schoot met 17% omhoog en noteert nu 23 punten. Een stand boven de 20 punten betekent dat de markten licht gespannen raken.
 • Ook Wall Street kleurt rood: S&P 500 (-1,2%), Dow Jones (-1,5%) en Nasdaq (-0,6%).
 • De euro stijgt 0,3% en noteert 1,217 ten opzichte van de dollar.
 • Goud doet -0,3%, waar zilver +0,4% doet.
 • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,5%) weten beide lichtjes te stijgen.
 • Bitcoin (+0,4%) stijgt weer een beetje.

Het Damrak:

 • Besi is met +0,7% de enige die het groen weet te bereiken binnen de AEX. Dat mag ook wel, want de laatste weken is het aandeel zo'n 20% gecorrigeerd.
 • Uit een analistenconsensus valt op te maken dat Ahold Delhaize (-1,7%) in Q1-2021 vermoedelijk minder omzet draaide dan in Q1-2020. Dat is geen verrassende voorspelling, want in maart vorig jaar werd er volop gehamsterd.
 • Meer volatiliteit op de markt en daar profiteert Flow Traders (+1,3%) van.
 • Binnen de AMX (-1,4%) weten naast Flow Traders ook JDE Peet's (+0,1%) en Galapagos (+2%) in de plus te eindigen. Hoewel JPMorgan Cazenove zijn koersdoel voor Galapagos met €2 verhoogde, was de plus van Galapagos vooral een correctie van de -7% van gisteren.
 • Aalberts (-2,7%) presenteerde vandaag een optimistische trading update. Het bedrijf gaf onder andere aan extra te willen investeren om de groei te versnellen. IEX-analist Martin Crum nam het concern nog eens onder de loep in zijn gloednieuwe analyse van Aalberts.
 • Binnen de AScX (-1,9%) zijn het Accsys (+1,5%), Nedap (+0,2%) en CM.com (+1,2%) die een rode beurskoers weten te vermijden. 

Adviezen

 • Aalberts: naar €40 van €38 en houden - Bank Degroof
 • ING: naar €11,70 van €11,50 en kopen - UBS
 • Ab InBev: naar €56 van €46 en verkopen - Société Générale
 • Ab Inbev: naar €74 van €73,35 en kopen - Evercore Partners
 • Galapagos: naar €68 van €66 en houden - JPMorgan Cazenove
 • Just Eat Takeaway: naar €81 van €79 en houden - BNP Paribas
 • TKH: naar €52 van €45 en kopen - Berenberg
 • Basic-Fit: naar €37 van €28,50 en houden - Berenberg
 • ArcelorMittal: naar €36 van €34 en kopen - Citigroup Smith Barney

Agenda

12 mei Event Consensus
08:00   Aedifica Q1-cijfers  
08:00   ABN Amro Q1-cijfers  
08:00   Ahold Q1-cijfers  
08:00   SBM Offshore Q1-cijfers  
08:00   Sif Q1-cijfers  
08:00   Aegon Q1-cijfers  
08:00   Alfen Q1-cijfers  
08:00   TIE Kinetix Q1-cijfers  
08:00   Ageas Q1-cijfers  
08:00   Commerzbank Q1-cijfers  
08:00   VK BBP Q1 +0,5% QoQ
08:00   Duitsland inflatie CPI apr +0,5% MoM
14:30   VS inflatie CPI apr +0,5% MoM
16:30   VS olievoorraden

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 10 jun Slotcall: AEX in het groen onder leiding van KPN en de chippers 4
 2. 09 jun Slotcall: Unibail en Galapagos stelen de show op vriendelijk gestemd Damrak 3
 3. 08 jun Slotcall: KPN grootste verliezer op het Damrak 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 11 mei 2021 20:34
  De duidelijke reden was gewoon weer een poging om Sell in May eindelijk te laten gebeuren.
  Dat probeert men op ons beursje altijd wat hoopvoller dan elders.
  Kijk naar Shell en alles is duidelijk..
  Yanks doen zo te zien weer niet mee (daarom stijgen die beurzen ieder jaar).
  Een onzin dag dus....
 2. forum rang 6 rene66 11 mei 2021 21:02
  quote:

  Erny schreef op 11 mei 2021 19:34:


  Hoewel er geen duidelijke reden voor aan te wijzen is ?? Vanmorgen werd er nog gesproken over het inflatiespook.
  Er is werkelijk geen reden te verzinnen, behalve spelletjes door hedgefunds. Het inflatiespook speelt al maanden en dat is dus geen nieuws. Ook de belastingplannen van Biden zijn al weken bekend.

  Vanochtend op RTL Voorbeurs gaf zowel Hans de Geus van RTL als Ralf Wessels van ABN Amro aan dat er eigenlijk helemaal geen echte aanleiding was. Het is dus pure marktspeculatie van een flink aantal al shortende hedgefunds die de markt flink onderuit halen om grof geld te verdienen.

  Inflatie en de grote tech bedrijven is helemaal flauwekul. De grote tech bedrijven hebben tientallen miljarden dollars aan bank tegoeden. Ze profiteren dan van een hogere rente, Als er inflatie komt dan verhogen ze zonder probleem hun prijzen. Als partijen moeten kiezen tussen een rente van 3 tot 4% of een aandeel in een bedrijf dat gemiddeld 10% omhoog gaat, dan is de keuze ook niet moeilijk.
 3. forum rang 6 rene66 11 mei 2021 21:19
  quote:

  1965 schreef op 11 mei 2021 21:02:


  Hahaha geen duidelijke reden…. mij hemel.

  INFLATIE !!!!
  Inflatie en dus een hogere rente van circa 3%. Die 3% moet je vergelijken wat de techbedrijven gemiddeld per jaar duurder worden. Volgens de gegevens is dat gemiddeld 10% Dus inderdaad INFLATIE !!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links