Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gas versus olie

Zoals de vaste lezer weet, ben ik positief over olie op lange termijn, vooral door Peak Oil. Op korte termijn zorgen geopolitieke spanningen voor hogere olieprijzen. De verslechterende economische vooruitzichten zijn hierdoor totnogtoe gecamoufleerd. Tegenvallers op gebied van bruto binnenlands product kunnen op korte termijn venijnig toeslaan.

Toen de crisis in 2007-2008 zich deed gelden in de aandelenmarkte, was er met olie nog weinig aan de hand. Iets later kwam toch de klap omlaag. Zolang economen en experts nog rekenen op een milde recessie hier en daar (ik denk dat deze ramingen te optimistisch zijn), is het op de korte termijn oppassen geblazen met olie-investeringen.

Mitigerende factoren zijn wel dat er sinds 2008 er een ontzettende debasement van de dollar heeft plaatsgevonden (de prijsval in dollar zou niet zo diep moeten zijn als toen in 2008) en in tijden van crisis is de kans op oorlog(en) (helaas) veel hoger. Al met al is het investeren in olie redelijk complex in deze tijd. Misschien dan leuk om te kijken naar gas.

Schaliegas
De gasprijs heeft sinds de piek van 2008 een heel andere beweging laten zien. Waar olie nu op -28% staat ten opzichte van de piek is dat bij gas een enorme -81%. De belangrijkste reden daarvoor, is de opkomst van schaliegas. Schaliegas is niets nieuws, maar door nieuwe boortechnieken (horizontaal boren) en fracking (door water ondergronds scheuren maken,  zodat gas vrijkomt) is er veel aanbod en zijn er winbare reserves bijgekomen.

Ook heeft gas minder last van geopolitieke spanningen en heeft een andere samenstelling van gebruik dan olie (gas is hoofdzakelijk voor stroomopwekking en verwarming, olie voor transport en petrochemische doeleinden). Al met al best begrijpelijk dat de gasprijs is achtergebleven bij olie, maar de vraag is of gas niet teveel is achtergebleven.

Op basis van energieke waarde (gemeten in British Thermal Unit, BTU) hebben olie en gas enkele keren een-op-een gehandeld (dus de prijs per BTU was hetzelfde voor olie als voor gas). Nu staat gas maar op 14% ten opzichte van olie. Iemand die dus voordelig BTU wil kopen doet er dus goed aan om gas te kopen en niet olie. Natuurlijk kunnen veel kopers van olie niet anders kopen dan olie omdat ze niet (economisch) in staat zijn om te over te gaan op gas (u kunt bijvoorbeeld niet zo maar gas in uw benzinetank doen en plastic kan al helemaal niet van gas gemaakt worden).

Beide markten kunnen dus niet (op korte termijn) een-op-een bekeken worden. Op lange termijn is dit wel mogelijk. Maar op 14% energiewaarde (BTU) handelen is misschien wel een beetje overdone. Deze ratio is in de laatste 50 jaar niet zo fracking laag geweest (zie grafiek hieronder).

Bron: Global Financial Data and GMO

Drie redenen voor gasprijsherstel
Er zijn drie goede redenen waarom de gasprijs naar mijn mening wat van deze schade in zou moeten halen:

1) De New-York Times heeft in een rapport laten zien dan schaliegasproducenten hun productie en voorraden overdrijven. Gecorrigeerd hiervoor zou schaliegas helemaal niet zo winstgevend zijn. Als dit juist is, zou de gasprijs wat moeten herstellen.

2) Er gaan steeds meer geluiden op dat boren naar schaliegas (door middel van fracking) ecologisch niet verantwoord is en dan bedoelen ze het niet over dat een of andere de paarsgestreepte woelmuis bedreigd wordt, maar dat grote grondwaterreserves worden vervuild en dat er teveel goed water, wat al schaars is, wordt gebruikt om schaliegas te winnen. Net als bij de tabak, spreken veel onderzoeken elkaar tegen, maar de trend lijkt toch dat er steeds meer stemmen opgaan om het af te remmen dan wel te verbieden. Mocht deze trend doorzetten dan kan de gasprijs, door opgedrongen aanbodverzwakking, een sprong omhoog maken.

3) Stel dat Obama ervoor kiest om de pro-fracking-onderzoeken te geloven, dan lijkt het mij niet geheel onlogisch om LPG als autobrandstof te promoten. In de VS heeft u meer kans om een Obamafan te vinden bij de Ku-Klux-Klan, dan een auto op LPG. Mocht een deel van deze reusachtige markt op gas overgaan (denk aan al die V-6 en V-8 motoren die opeens gas gaan slurpen), dan kan het extra aanbod door schaliegas wellicht gecompenseerd worden. Al met al een mooie hedge als de trend bij punt twee niet geheel doorzet.

Wat zou een hedgefondsmanager doen?
Een hedgefund dat overtuigd is dat gas te goedkoop is ten opzichte van olie, zal waarschijnlijk besluiten long gas en short olie gaan. Dit is natuurlijk geen perfecte hedge want olie heeft, zoals gezegd, een ander gebruikersprofiel en is geopolitiek gevoeliger dan gas. De hedgefondsmanager zou er dan ook voor kunnen kiezen om gas in een verhouding van bijvoorbeeld twee-op-een te spelen ten opzichte van de short in olie.

Nog geen perfecte oplossing, maar die is er zelden. De echte bulls onder de (hedge)fondsmanagers zullen de short olie weglaten en puur long gaan in gas en/of de olie-investering omruilen voor één in gas, waarmee ze wel een groter risico lopen, zeker als BBP cijfers blijven tegenvallen. Ieder zijn smaak.....


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Berman 28 februari 2012 12:19
    Ben ik nou gek, of is LPG iets heel anders dan aardgas waarover hier gesproken wordt?
    Autos op aardgas laten rijden kan maar dat is wel een veel ingewikkelder verhaal dan op LPG. Een analist die een mening over gasprijzen heeft maar het verschil tussen LPG (restproduct van olierafinage) en aarrdgas niet weet moet er verder maar beter het zwijgen toe doen.
  2. [verwijderd] 28 februari 2012 13:10
    quote:

    Berman schreef op 28 februari 2012 12:19:

    Ben ik nou gek, of is LPG iets heel anders dan aardgas waarover hier gesproken wordt?
    Autos op aardgas laten rijden kan maar dat is wel een veel ingewikkelder verhaal dan op LPG. Een analist die een mening over gasprijzen heeft maar het verschil tussen LPG (restproduct van olierafinage) en aarrdgas niet weet moet er verder maar beter het zwijgen toe doen.
    idd, wat een warrig kul verhaal.
  3. MrGlass 28 februari 2012 15:24
    De derde reden die je noemt waarom gas duurder zou moeten worden zorgt er in 1 klap voor dat je artikel erg ongeloofwaardig wordt. Termen als 'Stel', 'lijkt niet onlogisch', 'wellicht' en dan ook nog de verkeerd brandstof noemen maken dit tot een PVV artikel.....

    LPG is echt wat anders dan LNG.

    Ik ben natuurlijk maar een amateur, maar met mijn spitwerk kwam ik juist tot de conclusie dat gas (in de VS, NIET de EU!!!!) heel goedkoop gaat blijven de komende jaren. Over een paar jaar zijn er wat bedrijven failliet en zullen er idd wat fracking rapportjes voor minder wingebieden zorgen. Pas na die tijd zie ik de Natural gas prijs nog enigszins herstellen.
  4. [verwijderd] 28 februari 2012 16:14
    Ook op lange termijn onzinnig olie met aardgas te vergelijken. Correct opgemerkt dat profiel van beiden anders is. Dat is ook op lange termijn zo.

    Er wordt in dit artikel volledig voorbij gegaan aan de natural gas storage in de VS. Voor het 3e jaar op rij met een zeer hoge storage de winter ingegaan. Wat de vorige twee jaren de situatie enigzins redde, was een stevige winter. Dit keer niet zo'n stevige winter en als dit zo door gaat is storage op een zeer hoog niveau wanneer opbouw van storage weer van start gaat. Bij vergelijkbare productie- en verbruiksniveau's kan storage al ruim voor de volgende winter vol zijn, dan worden bedrijven gedwongen productie te verminderen.

    Hoe dan ook, ik kan mij niet voorstellen dat volle storage een positieve invloed op de aardgasprijs in de VS heeft (dit jaar en dan ook eventueel een uitloop naar volgend jaar).
  5. RL13 28 februari 2012 21:51
    quote:

    Berman schreef op 28 februari 2012 12:19:

    Ben ik nou gek, of is LPG iets heel anders dan aardgas waarover hier gesproken wordt?
    Autos op aardgas laten rijden kan maar dat is wel een veel ingewikkelder verhaal dan op LPG. Een analist die een mening over gasprijzen heeft maar het verschil tussen LPG (restproduct van olierafinage) en aarrdgas niet weet moet er verder maar beter het zwijgen toe doen.
    Het lijkt me zinvol dat u zich vooraf inleest als u een column voorziet van commentaar: nl.wikipedia.org/wiki/Lpg_(brandstof)

    "Tegenwoordig wordt ongeveer 60% van de lpg gewonnen uit gasvelden tegen 40% uit raffinage van olie"
  6. [verwijderd] 28 februari 2012 23:40
    Fracking met behulp van water klopt niet!!! Fracking is met behulp van water en een hele hoop smerige chemicaliën die voor een hoop ellende zorgen in de directe omgeving van een boorput!
    Het lijkt allemaal erg mooi en goedkoop, maar de externe kosten van deze manier van gas winnen zijn wederom erg hoog.
  7. @iPlof 29 februari 2012 00:08
    Alexander, op zich snap ik je zorg wel om ecologie:

    " Er gaan steeds meer geluiden op dat boren naar schaliegas (door middel van fracking) ecologisch niet verantwoord is en dan bedoelen ze het niet over dat een of andere de paarsgestreepte woelmuis bedreigd wordt, maar dat grote grondwaterreserves worden vervuild"

    Maar om dan in een eerdere column goud te promoten is dan wel erg tegenstrijdig.. Wel eens de docu "battle for the amazone" gezien?
  8. [verwijderd] 29 februari 2012 08:11
    Tsja, en "plastic" wordt eerder uit aardgas gemaakt dan olie: PE, PP, PVC.
    Daar staan bijv in NL krakers voor in Rotterdam, Geleen en Terneuzen, via pijpleidingen verbonden met D, B en F. Die lopen allemaal op aardgas.

    Als je aardolie zou willen gebruiken moet je dat eerst omzetten in gas.

    Maar misschien wordt de technische warrigheid wel gecompenseerd door financiële briljantheid?

    mvg Boudewijn
  9. [verwijderd] 1 maart 2012 09:45
    quote:

    Groenvoer schreef op 28 februari 2012 11:40:

    Je zou willen dat je het prijsverschil tussen olie en gas eens op de verwarmingsrekening terugzag!

    Die koppeling van consumentengas aan de olieprijs zou wel eens doorbroken mogen worden.
    Wie heeft er voldoende verstand van de gasmarkt en zicht op de logistieke realiteit van fysieke gasleveranties om bovenstaande vraag te beantwoorden?

17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links