Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Klimaatbeleggen à la PAB

Tracker Tips: Klimaatbeleggen à la PAB

Vermogensbeheerder BlackRock heeft met ETF-label iShares zijn eerste op Parijs afgestemde aandelen-ETF's op het gebied van klimaatverandering gelanceerd.

Het zijn twee ETF’s op de zogeheten Paris Aligned Benchmark (PAB) gerelateerde S&P 500- en de MSCI World index, die vanaf heden verhandelbaar zijn op Euronext Amsterdam.

Artikel 9

De iShares S&P 500 Paris Aligned UCITS ETF met ticker UPAB en isincode IE00BMXC7V63 en de iShares MSCI World Paris Aligned UCITS ETF met ticker WPAB en isincode IE00BMXC7W70 hebben een jaarlijkse kostenplaatje van respectievelijk 0,10% en 0,20%. Beide trackers zijn genoteerd in US dollar.

De ETF's vallen onder artikel 9 van de EU-verordening inzake Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). BlackRock meldde te verwachten dat 70% van de fondsintroducties in Europa in aanmerking zal komen voor een classificatie als ofwel artikel 8 - lichtgroene strategieën - of artikel 9 - donkergroene fondsen die de CO2-uitstoot willen verminderen.

Beide trackers sluiten ook bedrijven uit die betrokken zijn bij olie en gas, thermische steenkool, controversiële wapens, CO2-rijke elektriciteitsopwekking en overtredingen van sociale normen en waarden.

PAB

De PAB, een initiatief van de Europese Unie, is ontwikkeld om aan te sluiten bij een 1,5° C-scenario, dat streeft naar een reductie van de CO2-uitstoot met minstens 50% ten opzichte van de basisreferentie en een verlaging van minimaal 7% op jaarbasis.

PAB en de andere EU-klimaatbenchmark, de Climate Transition Benchmark (CTB), zijn bedacht eind 2018 en vormen de basis van een reeks ETF-lanceringen op het gebied van klimaatverandering in het afgelopen jaar.

Concurrentie

Amundi en UBS hebben eerder soortgelijke MSCI World-ETF's in overeenstemming met de PAB-benchmark van de EU gelanceerd, maar dan luidend in euro. Die van Amundi is met 0,25% iets duurder dan de andere en de versie van UBS doet als enige van het drietal niet aan securities lending.

klik om te vergroten

Als ik de onderliggende benchmarks uit bovenstaande grafiek met elkaar vergelijk, valt op dat de referentie van Amundi op langere termijn het beste heeft gepresteerd.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

 1. 06 mei Tracker Tips: Beleggen in digitale activa
 2. 27 apr Tracker Tips: Klimaatbeleggen à la PAB 1
 3. 15 apr Tracker Tips: ESG-ETF’s met factoren kwaliteit en dividend

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 'Belegger' 29 april 2021 21:24
  In een poging om de plaats aan te wijzen van deze Paris-Aligned Climate ETF's in het ESG bos, denk ik dat het tussen ESG enhanced en SRI zit met een "tilt" op de E van ESG. Ik kan er er natuurlijk naast zitten. Zie ook: www.blackrock.com/za/individual/etfs-...

  Voor wat het waard is:
  iShares Core MSCI World UCITS ETF (IE00B4L5Y983) bevat 1.592 posities
  iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF (IE00BFNM3J75) bevat 1.492 posities
  iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF (IE00BHZPJ569) bevat 1.370 posities
  iShares MSCI World Paris-Aligned Climate UCITS ETF (IE00BMXC7W70) bevat 660 posities
  iShares MSCI World SRI UCITS ETF (IE00BYX2JD69) bevat 363 posities
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ESG, ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare