Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Economie herstelt straks als nooit tevoren'

De wereldeconomie zal dit jaar herstellen van de coronacrisis in een tempo dat sinds de jaren zeventig niet meer is gezien. Dat is althans de verwachting van 500 economen, ondervraagd door Reuters.

De pandemie duwde de wereldeconomie in een van de diepste recessies ooit, maar volgens de respondenten van de enquête zullen we dit jaar een scherpe rebound gaan zien, waarbij de groei op gemiddeld 5,9% geschat wordt. Dat zou het hoogste tempo sinds de jaren zeventig zijn.

De genoemde redenen voor het optimisme zijn de vaccinaties, de monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen en het aanpassingsvermogen van de economie. De respondenten verwachten dat de VS het sterkst zal groeien, met een tempo dat sinds 1984 niet zo hoog lag, en China zal dit jaar alweer het pre-coronaniveau bereiken.

Reuters poll

pharming
Bron: Beursduivel.be

Lees meer: 3 aandelen voor de 'roaring twenties'

Overal herstel

Janet Henry, hoofdeconoom bij HSBC: "We zien een synchroon herstel van de wereldeconomie aankomen, hoewel sommige landen nog midden in een moeilijke strijd met Covid-19 verwikkeld zijn. Maar iedere economie zal een aanzienlijke sprong in het bbp laten zien dit jaar."

"Veel zal afhangen van de strategie van de betreffende regering: het uitroeien, of het zoveel mogelijk onderdrukken van de pandemie. Ook de toegang tot vaccinaties, de structuur van de economie en de vraag in hoeverre consumenten bereid zijn hun opgepotte geld uit te geven, zijn van belang."

Arbeidsmarkt blijft achter

Het herstel op de arbeidsmarkt daarentegen zal achterblijven. De werkloosheidscijfers in de gevestigde economieën zullen dit jaar niet - en ook volgend jaar nog niet - terugkeren naar pre-coronaniveau, zo wordt verwacht.

Hoewel er miljarden aan steun wordt gegeven, zullen miljoenen mensen nog tijden zonder werk zitten, aangezien bepaalde sectoren nog een zeer lange weg te gaan hebben om te herstellen. 

Wel grillig

Een andere kanttekening is dat het verschil in momentum tussen de gevestigde en de opkomende markten groot zal zijn. "De groeicijfers zullen grillig zijn. Ze kunnen ieder kwartaal, tussen economieën en binnen economieën, behoorlijk variëren", aldus Henry. 

Zie ook: 'Roaring Twenties na de pandemie? Niet voor iedereen'


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links