Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Prikken maar

TA: Prikken maar

Volgens Hugo de Jonge loopt het vaccinatieprogramma in Nederland op schema om op uiterlijk 1 juli iedereen een eerste prik te hebben gegeven. Ondanks de recente pauze in het vaccineren met AstraZeneca en de verlate start van het Johnson & Johnson-vaccin is de verwachting dat deze streefdatum zal worden gehaald.

De bedragen die de producenten aan de verkoop verdienen, verschillen per bedrijf. Zo heeft AstraZeneca aangegeven het vaccin tegen kostprijs te verkopen, maar lijkt Pfizer er goed aan te verdienen met een geschatte marge van rond de 25%.

De vier grootste vaccinproducenten naast de Russen en de Chinezen zijn Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Moderna. Ik bekijk hoe hun technische plaatjes er nu bij staan.

Pfizer

Het Amerikaanse Pfizer heeft samen met het Duitse BioNTech een vaccin ontwikkeld dat inmiddels wereldwijd wordt ingezet. De fabrieken van Pfizer maken overuren om zoveel mogelijk vaccins te kunnen produceren.

Ondanks dat het bedrijf zelf heeft aangegeven dit jaar ruim 15 miljard dollar extra omzet te draaien door de vaccinproductie, lijken beleggers nog niet warm te lopen voor het aandeel. De koers beweegt al ruim een jaar per saldo zijwaarts zonder duidelijke richting. Ondanks soms forse koersuitslagen beweegt het aandeel sinds eind 2019 rond de 36 dollar.

Op korte termijn lijkt de koers wel wat op te leven en wordt de correctieve fase afgebroken. Nieuw herstel richting de eerste weerstand rond $43 lijkt aanstaande.

AstraZeneca

AstraZeneca heeft een vaccin ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford. Na een veelbelovende start is de verspreiding ervan (gedeeltelijk) stil komen te liggen na zorgen over mogelijke bijwerkingen.

De koers van het aandeel heeft de afgelopen maanden een stap terug moeten doen. Sinds eind vorig jaar vormt die lagere toppen en bodems, wat duidt op aanhoudende verkoopdruk. Zoals gezegd geeft het bedrijf zelf aan het vaccin tegen kostprijs te verkopen. De productie ervan lijkt het bedrijf op de beurs vooralsnog niet vooruit te helpen.

Johnson & Johnson

Het Amerikaanse Johnson & Johnson heeft samen met het Belgisch/Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen een vaccin ontwikkeld dat sinds deze week ook in Europa wordt toegepast.

Het technisch plaatje van Johnson & Johnson oogt positief. Eind vorig jaar is de koers opwaarts uitgebroken boven de koerstoppen van de afgelopen jaren. De laaste maanden wist het aandeel boven deze oude toppen een nieuwe hogere koersbodem te vormen.

Nu de koers weer opwaarts draait, kan een stijgende trend worden ingezet richting hogere niveaus. Ondanks dat ook Johnson & Johnson heeft aangegeven het vaccin tegen kostprijs te leveren, lijkt de productie ervan het bedrijf dus goed te doen.

Moderna

De Amerikaanse farmaceut Moderna, dat pas 11 jaar geleden is opgericht, verwacht dit jaar 18 miljard dollar extra omzet te draaien door de productie van hun vaccin. Het bedrijf, dat tot voor kort nog geen winst maakte, lijkt dus goed te profiteren van het door hen ontwikkelde product.

De koers van het aandeel is het afgelopen jaar al flink vooruitgelopen op de positieve resultaten. Vanaf begin vorig jaar heeft de koers een mooie stijgende trend laten zien waarbij de beurswaarde van het bedrijf in een jaar tijd bijna is vertienvoudigd.

Hogere toppen en bodems wijzen nog altijd op aanhoudende vraag. De afgelopen maanden is er echter wel een consolidatiefase zichtbaar die aangeeft dat beleggers even gas terug hebben genomen. Zolang de koers boven steun $117 noteert, blijft het positieve technisch beeld intact en kunnen hogere koersniveaus niet worden uitgesloten.



Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 april 2021 08:25
    de hype en hosanna van groen is toch wel eens in de koers of niet.
    Elke daling moet steeds terug naar begin, waarom, staan we weer op koers van vrijdag.
    Gam gam willen ze, ze wisten zhet toch al vorige week woensdag.

    Duidelijke bubbel om alleen maar naar echt geld te gaan, opsporen van mijn inleg.
    Je mag tegenwoordig maar 1x de winst hebben.
  2. sims 22 april 2021 08:36
    quote:

    Tipje van sluier schreef op 22 april 2021 08:25:

    de hype en hosanna van groen is toch wel eens in de koers of niet.
    Elke daling moet steeds terug naar begin, waarom, staan we weer op koers van vrijdag.
    Gam gam willen ze, ze wisten zhet toch al vorige week woensdag.

    Duidelijke bubbel om alleen maar naar echt geld te gaan, opsporen van mijn inleg.
    Je mag tegenwoordig maar 1x de winst hebben.
    Hey, who are you and what have you done with F1F?
  3. forum rang 7 PietKeizer 22 april 2021 08:41
    Mogge. Klopt niet helemaal, Wouter. AZ verkoopt idd nu nog tegen kostprijs, maar dat is van meet af aan gecommuniceerd: voor gelimiteerde periode. En mbt Pfizer moet je niet all1 naar het coronavaccin & revenuen kijken. Als t om stijgingspotentieel ging was Merck n meerbelovend aandeel. Ik heb al n tijd terug Merck en ook Kellogg en Lockheed Martin genoemd. K deed toen iets v $57 en Mrk iets van $72/73.
  4. forum rang 6 Silk 22 april 2021 11:01
    Zeg Calimero ... ik ben aan het studeren hoor. Dat vierkant intrigeert me. Maar ik mis nog de nodige basisprincipes om in de toekomst te kijken. Het is me duidelijk dat bodems 391 en 529 225dagen/graden uit elkaar liggen. En ook dat top in juli 587 en 714 270 dagen/graden is. Ook leuk om 225 dagen terug te kijken trouwens.

    Denken in cirkels en cyclus is 225 dagen verder kijken? vanaf 391 of 529?

    Ik heb nog niet de juiste referentie punten besef ik
114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links