Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verdere opmars na hogere bodems

TA: Verdere opmars na hogere bodems

Met het cijferseizoen voor de deur, lijkt de aandelenbeurs weer opwaarts te tenderen. Verder kijk ik in deze column alvast vooruit naar ASML dat binnenkort de boeken over het eerste kwartaal opent.

Vanaf komende week druppelen de resultaten van het Nederlandse bedrijfsleven weer binnen. Voor een TA-er is dat minder interessant, want winstcijfers op zich doen er voor technisch analisten niet toe.

Wel zijn we zeer geïnteresseerd in hoe de markt er op anticipeert en uiteindelijk ook hoe de beursreactie is.

ASML

Vandaag kijk ik vooruit naar ASML, dat er traditiegetrouw altijd vroeg bij is met de publicatie van de winstcijfers. Technisch ligt het aandeel als een dijk. Het zwakke omzetprofiel is inmiddels hersteld.

De Tostrams-analisten hebben de afgelopen jaren meerdere langetermijn-koopadviezen voor deze chipgigant gegeven. De laatste opname van ASML in de Tostrams defensieve langetermijnportefeuille dateert al weer van 18 maart 2019, met een aankoopkoers van €168.

Elk aankoopadvies voor de Tostrams langetermijnportefeuilles wordt altijd direct per mail naar onze leden verstuurd.

Tostrams-club

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille-mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Uiteraard eerst de Nederlandse beurs, dat in de afgelopen dagen wederom een hogere bodem lijkt te vormen.

AEX weet potentieel hogere koersbodem te vormen

In de recente terugval heeft de AEX-index een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers ruim boven de voorgaande top weet te blijven (dikke blauwe lijntje).

Er ligt steun op 675,89 punten (de bodem van 19 maart). De tweede steun ligt op 647,90 punten (de bodem van 26 februari). Het eerste berekende koersdoel ligt rond 728 punten.




Korte termijn: ASML vormt een hogere bodem

In de recente correctie vormde ASML een hogere bodem binnen de stijgende trend en boven voormalige koerstoppen. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op €502,60 (de bodem van 16 februari). Weerstand ligt rond €600,00 (berekend koersdoel).

Het koopsignaal wordt voltooid indien de recente top wordt gebroken (3). Bij ASML ligt die  rond €543 (top van bgein april), welk punt nu als eerste weerstand optreedt. 

De stijgende trend van de moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid) bevestigt dat er sprake is van de instroom van nieuw kapitaal. Het zwakke omzetprofiel is inmiddels hersteld.
 




Lange termijn: ASML oogt ijzersterk

De ASML-bodems worden ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is positief. Beleggers gunnen ASML slechts beperkte correcties alvorens opnieuw in te stappen.

Het koersdoel handhaven we rond de weerstand van €600 (berekend koersdoel). De fors hogere pullback-bodem rond €422,25 (de bodem van 5 maart) wijst op een katapult pullback (zie uitleg onderaan deze column).

Ons laatste lange termijn koopadvies is van 18 maart 2019. Toen kochten we 120 aandelen ASML voor de defensieve Tostrams-portefeuille, voor een koers van €168.

Enkele van onze eerdere defensieve lange-termijn koopadviezen voor ASML zijn gegeven op:

  • 18 juli 2016, toen adviseerden we 150 aandelen te kopen, voor een koers van €92.
  • 8 september 2014, toen tipten we 200 aandelen, voor een koers van €75,39.
  • 10 oktober 2010, toen kochten we 490 aandelen voor de defensieve Tostrams lange-termijnportefeuille, voor een koers van €25,25.


Uitleg pullback en katapultbodem

Een bullish pullback weerspiegelt het principe old resistance becomes new support: oude weerstand fungeert als nieuwe steun. De oude weerstand biedt dan een nieuw vangnet.

Een pullback treedt doorgaans op de volgende wijze op:

  • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
  • Vervolgens breekt de koers (bij 1) door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
  • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
  • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij de oude weerstand (bij 2) als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 exact rond het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreken we van een succesvolle pullback.
  • Indien echter de bodem bij 2 ruim boven de voormalige toppen (a en b) wordt gevormd, spreken we van een katapultbodem. Op dit moment lijkt deze katapultbodem zich bij ASML te hebben gevormd.
  • Het koopsignaal wordt voltooid indien top c wordt gebroken (3). Bij ASML ligt top c rond €543 (de top van begin april). Dit punt treedt nu op als eerste weerstand. 

Image

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

345 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 16 april 2021 08:54
    Britse bedrijven massaal uitgeweken naar EU vanwege brexit

    Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. "We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit", aldus de studie.

    Ongeveer 7400 banen uit het Verenigd Koninkrijk zijn overgebracht naar de EU of daar gecreëerd. Bankiers hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de verplaatsingen van sommige personeelsleden zijn vertraagd vanwege reisbeperkingen die gelden vanwege het coronavirus. Het totaal van 440 verhuizingen is hoger dan verwacht en ruim boven de 269 in de enquête uit 2019 van New Financial. New Financial denkt dat het werkelijke aantal ruim boven de 500 bedrijven ligt.

    De Ierse hoofdstad Dublin heeft het meest geprofiteerd met 135 verplaatsingen, gevolgd door Parijs met 102, Luxemburg 95, Frankfurt 63 en Amsterdam 48. Banken hebben meer dan 900 miljard pond aan activa van Groot-Brittannië naar de EU verplaatst, terwijl verzekeraars en vermogensbeheerders meer dan 100 miljard pond aan activa en fondsen hebben overgedragen. "We verwachten dat Frankfurt de 'winnaar' zal zijn in termen van activa op de langere termijn, en dat Parijs uiteindelijk de grootste begunstigde zal zijn in termen van banen", staat in het onderzoek.

    De studie verwacht dat driehonderd tot vijfhonderd kleinere financiële bedrijven in de EU een permanent kantoor in Groot-Brittannië zullen openen, veel minder dan de heersende prognoses van ongeveer duizend. Londen zal in de nabije toekomst het dominante financiële centrum van Europa blijven, maar haar invloed zal verder afbrokkelen.
345 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links