Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: DSM stuit op barrière

TA: DSM stuit op barrière

Hoewel DSM er op lange termijn nog goed bij ligt, zien we op korte termijn wat winstnemingen.

Eerst de lange termijn: sinds de coronabodem van maart 2020 is de koers bijna 90% gestegen. Vorig jaar is DSM een echte outperformer gebleken. De koers beweegt zich bovendien nog keurig boven de stijgende 200-dagenlijn.

Dan de korte termijn: De laatste maanden blijft DSM serieus achter bij de rest van de markt. Begin november noteerde DSM rond €151,50, vervolgens is de koers daar steeds op afgeketst. Ter vergelijking: de AEX is in deze periode met ruim 30% opgelopen.

In de afgelopen maanden zien we dan ook een vlak verloop onder de top rond €151,59, wat op lichte winstnemingen duidt rond dat niveau.

DSM voorlopig aanhouden

Desalniettemin handhaven we DSM in de defensieve lange termijn Tostrams-portefeuille. Dit kan omdat de technische conditie voor de lange termijn nog steeds positief oogt.

Ons laatste lange termijn koopadvies is van 19 juni. Met een aankoopkoers van €122,65 euro hebben we toen 163 aandelen DSM toegevoegd aan onze defensieve langetermijn-beleggingsportefeuille.

Eerdere lange termijn koopadviezen voor DSM zijn van:

 • 18 februari 2018 (aankoopkoers: €94,40)
 • 7 augustus 2017 (aankoopkoers: €65,08)
 • 8 augustus 2016 (aankoopkoers: €60,62)
 • 15 april 2013 (aankoopkoers: €47,30)
 • 24 december 2010 (aankoopkoers: €42,50).

Lid worden?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


DSM komt over pakweg drie weken, begin mei, met de cijfers over het eerste kwartaal. Uiteraard hebben die geen invloed op onze technische beoordeling, maar de recente aarzeling is wel een goede reden om DSM tegen het licht te houden.

Terugblik DSM

Begin vorig jaar liet DSM een technische verbetering zien nadat de precorona koerstoppen van februari rond €118,60 opwaarts werden gebroken. Dit genereerde een lange termijn koopsignaal.

Opvallend is dat DSM is dat DSM op 11 december 2020 een fors hogere bodem heeft gevormd rond €132,70. Door de afstand tussen de oude top (€118,60) en de nieuwe steun (€132,70) kunnen we technisch spreken van een katapultbodem (zie uitleg 'katapult pullback' onderaan deze column).

Wij hadden DSM al in defensieve lange termijn beleggingsportefeuille opgenomen. Deze positie kan worden aangehouden. De 200-dagenlijn laat een opwaarts verloop zien, terwijl de koers van DSM er boven beweegt. Dit duidt op een positieve technische conditie.

Underperformance

De wegzakkende B.O.B.-indicator (blauwe glooiende doorlopende lijn) geeft wel aan dat DSM de laatste maanden achterloopt, ten opzichte van de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van DSM met het marktgemiddelde.

Ik denk dat deze underperformance tijdelijk is, gezien de sterke pullbackbodem. Desalniettemin is het van belang is dat de decemberbodem rond €132,70 stand houdt.

Bij een eventuele doorbraak zakt DSM bovendien onder de 200-dagenlijn. Dit houdt in dat de lange steun van €132,70 geldt als stoploss.


Korte termijn: DSM flirt met weerstand
€151,50

DSM verbetert boven de steun van €132,70 (de bodem van 11 december 2020). De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen.

Er ligt een stevige weerstand rond €151,50 (de top van 9 november 2020). Na een uitbraak boven deze weerstand wordt €185 het volgende opwaartse koersdoel.

De moneyflow van DSM (zwarte lijn onderste helft van de grafiek) is sterk. Dit geeft aan dat er sprake is van een instroom van nieuw kapitaal.


Meerjarengrafiek: DSM oogt technisch nog sterk

DSM beweegt op de meerjarengrafiek nog steeds binnen een een krachtig opwaarts trendkanaal.

Uitleg katapult pullback

Een katapultbodem is de extra positieve variant op de bullish pullback. Een bullish pullback treedt op indien oude weerstand fungeert als nieuwe steun. Een katapultbodem treedt indien deze nieuwe bodem ruim boven de oude top ligt.

Deze treedt doorgaans op de volgende wijze op:

 • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat.
 • Vervolgens breekt de koers door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
 • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten.
 • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij doorgaans de oude weerstand als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 duidelijk 'boven' het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem. Eind 2020 heeft deze katapultbodem zich bij DSM gevormd.
 • De toppen a en b zijn eind 2019/begin 2020 rond €118,60 gevormd. Bodem 2 rond €132,60, van december 2020, ligt daar met 12% ver genoeg boven, waarmee de (potentiële) hogere katapultbodem is bewezen. Bij DSM is punt c gevormd door de novembertop rond €151,50 (de top van 13 november 2020).
 • Het koopsignaal is voltooid indien top c is gebroken (3). Pas indien dit punt is gebroken, wordt de katapultbodem een feit.

 

Image

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:15 Grondstoffen de lucht in. Ligt er inflatie op de loer? 84
 2. 05 mei Stormachtige wind, maar uptrend AEX is nog intact 174
 3. 04 mei Stagnerende chips 289

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 14 april 2021 08:55
  Voor iedereen die jaloers is op Oboema.

  "Ik wou dat ik Oboema was"
  "Maar volgens mij wil iedereen dat"

  Ik weet niet of ze willen dat ik win, ik weet alleen dat
  wie het laatst lacht is degene die het meest lacht
  Mag ik effe jou zijn? Ook al is het één dag
  Jij hebt al mijn bitches op je dick, je bent niet eens knap
  Als je wint heb je vrienden, daarvoor heb je geen love
  Leven is niet makkelijk, baby ik heb nog steeds last
  Veel jongens vallen af, maar ik ben nog steeds up
  Mag ik effe jou zijn, gewoon een rijke vreetzak
  Gewoon effe mezelf niet, ik wil effe horen bij de wealthy
  Ergens op een jacht en ik maak niet eens een selfie
  Gewoon effe mezelf niet, maar iemand die veel geld ziet
  Alleen ik die kan er wat aan doen en zeuren helpt niet
  Ik wou dat ik Bill Gates was of ik wou dat ik Gucci Mane was
  Maar volgens mij wil iedereen dat en ik houd van mijn eigen leven, ik meen dat

  Maar ik wou juist dat ik jou was, gewoon een dag niet mezelf was
  Dat ik alles was wat jij was en jij was dan wie ik was en wij dan nog steeds wij was en ik een dagje vrij was. Ik niet eenzaam maar de club was. Niet de regen maar de drup was en wij dan nog steeds wij was


  Ze zeggen bij de buren is het gras, zoveel groener en het glas, zoveel voller. Ik heb last, want hij heb een jacuzzi, ik een bad. Zelfs dit maakt me groen van jaloezie in me hart, fuck it. Waarom zijn we ontevreden? We hebben nota bene toch een heel mooi leven mogen claimen? Even, wil ik stilstaan dat we niet te veel gaan, denk je dat het leven van een ander altijd vreedzaam loopt? Nope, dat is niet het geval. Niet het geval, zover ik weet heeft ieder z'n dal. Ik zou jou wel kunnen zijn wanneer je piek me bevalt, maar zou ik jou nog willen zijn wanneer je mij met je verdriet overvalt? Is er überhaupt een beter leven? Of is het simpelweg alleen betekenis te geven? We leven met een reden, daarom zijn we wie we zijn en wil ik blijven wie ik ben, tot het eind


  Maar ik wou juist dat ik jou was, gewoon een dag niet mezelf was
  Dat ik alles was wat jij was en jij was dan wie ik was en wij dan nog steeds wij was en ik een dagje vrij was. Ik niet eenzaam maar de club was. Ik niet de regen maar de drup was en wij dan nog steeds wij was

  www.youtube.com/watch?v=2ZjnQEZOnbY
 2. forum rang 8 fred optie 14 april 2021 09:06
  quote:

  meelezer111 schreef op 14 april 2021 08:57:


  AFM waarschuwt voor verhitte woningmarkt en overspannen beurs | NOS  Eerste bieding binnen. Voir huis. Zullen wrl meer volgen. Valt voirals nog tikkie tegen. Masr op zich veel geld. Vandaag nog 10 kijkers. Geloof nog 50 komende. Zal wel een koper tussen zitten.
 3. forum rang 4 oboema wannabe 14 april 2021 09:10
  quote:

  fred optie schreef op 14 april 2021 09:06:


  [...]

  Eerste bieding binnen. Voir huis. Zullen wrl meer volgen. Valt voirals nog tikkie tegen. Masr op zich veel geld. Vandaag nog 10 kijkers. Geloof nog 50 komende. Zal wel een koper tussen zitten.


  paar tientjes onder de richtprijs zeker :D
 4. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 14 april 2021 09:15
  quote:

  fred optie schreef op 14 april 2021 09:06:


  [...]

  Eerste bieding binnen. Voor huis. Valt vooralsnog tikkie tegen.


  Had ik ook. De hoogste biedingen komen op het allerlaatste moment binnen, vlak vóór de deadline. Kopers hebben ook tijd nodig om met hun bank te praten voor hoogte hypotheek.
 5. sims 14 april 2021 09:16
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 14 april 2021 08:55:


  Voor iedereen die jaloers is op Oboema.

  "Ik wou dat ik Oboema was"
  "Maar volgens mij wil iedereen dat"

  Ze zeggen bij de buren is het gras, zoveel groener en het glas, zoveel voller. Ik heb last, want hij heb een jacuzzi, ik een bad. Zelfs dit maakt me groen van jaloezie in me hart, fuck it. Waarom zijn we ontevreden? We hebben nota bene toch een heel mooi leven mogen claimen? Even, wil ik stilstaan dat we niet te veel gaan, denk je dat het leven van een ander altijd vreedzaam loopt? Nope, dat is niet het geval. Niet het geval, zover ik weet heeft ieder z'n dal. Ik zou jou wel kunnen zijn wanneer je piek me bevalt, maar zou ik jou nog willen zijn wanneer je mij met je verdriet overvalt? Is er überhaupt een beter leven? Of is het simpelweg alleen betekenis te geven? We leven met een reden, daarom zijn we wie we zijn en wil ik blijven wie ik ben, tot het eind


  Maar ik wou juist dat ik jou was, gewoon een dag niet mezelf was
  Dat ik alles was wat jij was en jij was dan wie ik was en wij dan nog steeds wij was en ik een dagje vrij was. Ik niet eenzaam maar de club was. Ik niet de regen maar de drup was en wij dan nog steeds wij was

  www.youtube.com/watch?v=2ZjnQEZOnbY  En jij wilde zeker dat je een dag ttroo was. :-)
 6. meelezer111 14 april 2021 09:21
  quote:

  fred optie schreef op 14 april 2021 09:08:


  Asml shortje voor de gok. Klein. Dit nivo.


  gisteren op bloomberg:
  Global markets may have reached an inflection point with value shares set to outperform growth ones for a significant period, according to JPMorgan Chase & Co. chief global markets strategist Marko Kolanovic.
 7. forum rang 7 easy56 14 april 2021 09:33
  quote:

  Call me Put schreef op 14 april 2021 09:31:


  [...]

  das snel, hoe dan?
  V

  Gazprom PAO
  B
  14/04/2021 09:06:56 XET
  XETB
  Verkoop -1300 € 5,045 € 6.558,50 € 6.558,50 — € -7,28 € 6.551,22
  K
  V

  Gazprom PAO
  B
  14/04/2021 09:06:35 XET
  XETB
  Verkoop -1300 € 5,055 € 6.571,50 € 6.571,50 — € -7,29 € 6.564,21
 8. forum rang 8 fred optie 14 april 2021 09:44
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 14 april 2021 09:15:


  [...]

  Had ik ook. De hoogste biedingen komen op het allerlaatste moment binnen, vlak vóór de deadline. Kopers hebben ook tijd nodig om met hun bank te praten voor hoogte hypotheek.


  ik wacht wel af... ofwel als ik eerlijk ben... mijn zus regelt het en die zit er ook niet echt met de neus bovenop... zal wel goed komen.. vertrouw op de makelaar is vriend van mijn zus.. als jarenlang en grootste makelaar van arnhem... hij zal het beter weten dan ik nemme ik aan.. ik weet nml niks.
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare