Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Particulieren draaien. Weer"

"Particulieren draaien. Weer"

Van de hyperaandelen in de bezadigde fondsen en trackers: Barron's spot aan de hand van een JPMorgan Chase rapport een nieuwe trend op de beurs. De jacht op extreme koerswinsten in minder dan geen tijd in de meest risicoviolle assets is overgegaan in meer traditioneel beleggen.

The much-vaunted stimulus-driven boom in stock trading is turning out to be  a bust. With the major averages steadily setting records, individual investors still appear to be pouring money into equities. But it appears they’re now investing in traditional mutual funds and exchange-traded funds.

At the same time, they have slowed their previous manic buying of single stocks that sent once-obscure names such as GameStop (ticker: GME) soaring earlier in the year.

According to a new report from J.P. Morgan’s global market strategy team, some of the most recent federal stimulus checks might have been deployed into funds rather than into individual stocks or options, as had been the case for much of the past year. 

Misschien niet marktbreed, maar zeker bij individuele aandelen is inderdaad de vaak krankzinnige Sturm & Drang verdwenen in vooral januari bij de GameStops en en AMC's van deze wereld. Misschien ook wel de coins. De beste indicator om dit te meten is de volatiliteit, zie hier de VIX, ofwel de vola index van de S&P 500.

Voor het eerst sinds de Covid-19 crisis handelt die eindelijk weer onder officieuze onrustgrens 20. Toch is dit onverwacht. Toen de grootbanken begin dit jaar becijferde hoeveel miljard particulieren van de nieuwe overheidsuitgaven naar de beurs zouden gaan, gingen ze uit van weer die aandelen en geen fondsen.

Als dit allemaal zo is, hebben de particulieren voor de tweede keer in een jaar de beurs bij de beurs. Weet u nog? Die plotse herstelrally vorig jaar kwam grofweg ook op conto van hen, die net voor het eerst een broker-account aan hadden gemaakt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links