Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Draagvlak AEX blijft ijzersterk

TA: Draagvlak AEX blijft ijzersterk

Het technische plaatje van de AEX op korte termijn oogt uitstekend. Daarbij valt op dat het dagelijks aantal stijgende aandelen bijzonder hoog blijft ten opzichte van het aantal dalers.

Het verloop van steeds meer stijgende (dan dalende) fondsen biedt een sterk fundament voor de opwaartse trend. De heipalen onder de opmars van de Nederlandse beurs staan dus nog recht overeind. Het verschil tussen het aantal stijgende en dalende fondsen geeft het draagvlak onder de markt aan.

Nu de AEX het 21 jaar oude koersrecord heeft gebroken, lijkt zich een nieuwe fase in het opwaartse koersverloop af te tekenen. Eind vorig jaar hebben wij voor de Nederlandse beurs een eerste koersdoel rond 728 punten uitgerekend. Dit koersdoel was gebaseerd op de vlagformatie, die toen was voltooid.

Ik beoordeel vandaag de AEX en het draagvlak voor Nederlandse aandelenbeurs.

Bij de AEX-index blijven de kopers dominant

De AEX-index beweegt in een krachtige uptrend. De kansen liggen duidelijk in opwaartse richting zolang het patroon van hogere toppen en bodems zich blijft voortzetten. Met de uitbraak boven het oude koersrecord op 703,18 punten heeft de opwaartse fase een zware barrière genomen.

Het eerstvolgende koersdoel hanteren wij op 728 punten. Dit koersdoel is berekend op basis van de vlagformatie.


Het aantal stijgende fondsen blijft uitzonderlijk hoog

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs stijgt en blijft uitermate sterk. Het aantal stijgers neemt de laatste weken verder  toe ten opzichte van het aantal dalers.

Op de TA-desk beoordelen wij de hoog/laag-verhouding aan de hand van de Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs.

Deze indicator, ook wel A/D-ratio genoemd, laat al sinds eind oktober een sterke opmars zien. Dit is een bewijs voor het feit dat er stevig wordt gekocht. Dagelijks zijn er vaak twee keer zo veel stijgende als dalende aandelen op de Nederlandse beurs.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers verder  afneemt, ten gunste van het aantal stijgers. Deze zogenaamde 'breadth indicator' duidt erop dat het draagvlak van de beurs steeds sterker wordt.

Uitleg Advance/Decline-ratio

De breadth indicator meet dagelijks het draagvlak van de Nederlandse beurs. Naarmate elke dag steeds meer aandelen in de plus eindigen (verschil tussen aantal stijgende en dalende aandelen) neemt het aantal pijlers onder de markt, waardoor de uptrend gefundeerd wordt, toe.

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator duidt erop dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 21 apr TA: Rente op drempel van uitbraak 147
 2. 20 apr TA: AEX-bodem wordt aangestampt 175
 3. 19 apr TA: Tech met de billen bloot 83

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 7 april 2021 08:55
  Waarom wordt het woord 'parabolisch' nergens genoemd? Ook hier niet gisteren, trouwens. Kijk eens goed naar de vorm van de stijgingen in diverse indices. Het kan dus best dat we een hele kleine daling van enkele punten krijgen en daar overheen nog eens een keer een superdag die ons ver in de 720 en uiteindelijk naar doel 729 gaat brengen.
 2. forum rang 4 -EriC- 7 april 2021 09:04
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 7 april 2021 08:55:


  Waarom wordt het woord 'parabolisch' nergens genoemd? Ook hier niet gisteren, trouwens. Kijk eens goed naar de vorm van de stijgingen in diverse indices. Het kan dus best dat we een hele kleine daling van enkele punten krijgen en daar overheen nog eens een keer een superdag die ons ver in de 720 en uiteindelijk naar doel 729 gaat brengen.


  Alles kan blijkbaar.
  Knap van degenen die nog regelmatig de juiste richting kiezen.
  Ik zou bij 711 geen richting durven kiezen.
  Bij 716 zou ik wel een short gokje wagen en bij 703 ofzo long.
  Maar 711? Wat moet je daarmee?
 3. forum rang 7 easy56 7 april 2021 09:06
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 7 april 2021 08:55:


  Waarom wordt het woord 'parabolisch' nergens genoemd? Ook hier niet gisteren, trouwens. Kijk eens goed naar de vorm van de stijgingen in diverse indices. Het kan dus best dat we een hele kleine daling van enkele punten krijgen en daar overheen nog eens een keer een superdag die ons ver in de 720 en uiteindelijk naar doel 729 gaat brengen.
  alles wordt opgestuwd door gratis speculatie geld en t vele spaargeld wat er in stroomt.

  T houdt een keer op dat weten alle ervaren beleggers onder ons maar waneer en hoe hoog is niet inteschatten.

  Dus laten we er maar van genieten met wel vinger aan de verkoopknop:-)

 4. Speculaas 7 april 2021 09:38
  Zeker Fred, onvoorspelbaar en onnavolgbaar.
  1 ding is zeker. De inflatiedoelstelling is op de beurs allang binnen, het beleid van de centrale banken om inflatie te bewerkstelligen is op de beurzen super succesvol. Op de woningmarkten trouwens ook. Er zijn nml geen echt gefundeerde underlyers behalve geldontwaarding voor deze extreme stijgingen.
  En opzich is dat niet gek, elk (geld)systeem blaast zichzelf uiteindelijk op, heeft de geschiedenis uitgewezen.
 5. forum rang 6 ttroo 7 april 2021 09:52
  En daar zien we eindelijk de veer in de AEX chip fondsen. De parameters waren ook mega hoog. Opvallend te zien dat het nog hoger kon en nog opvallender wat men dacht gisteren bij het kopen. ASML. Bijvoorbeeld. Tussen door gisteren bijna de 545 euro aangetikt. Vandaag ruim 20 euro lager dan die top koers. Arcelor Mittal. Gisteren volgens mij ook een flink stuk hoger intraday dan de huidige koers. VIXie. Het wordt tijd dat ze de komende 8 beursdagen weer tot leven komt. Als ze vandaag de 18 kunnen houden, tikken ze de eerste downtrend af, maar de tweede downtrend tikken ze niet zo maar weg. Dan moeten ze op weg naar de 20. En die 20 geldt pas op slot vrijdag. Maar dan kunnen ze maandag weer beginnen rond de 10% range. En dat is mogelijk met de VIX. Kortom de VIX wordt langzaam weer interessant, maar zeker interessant worden ze volgende week. Een rode AEX is ook interessant. Want ECBO moet weer opletten. Te veel zakken leidt tot nog groter problemen dan toen een AEX op zeg een 682 stond. Yields zakken eindelijk wat door. Dit is een prima ontwikkeling voor hogere yields. Uitbreken boven de 1.75 kan eindelijk leiden tot een 2 en hoger. Een paar dagen yields rond dit niveau is prefereerbaar, maar geen noodzaak meer. Het is afwachten daar op de trigger voor hogere yields. Wat lagere yields de komende dagen zijn koopmomenten voor hogere yields.
 6. forum rang 4 oboema wannabe 7 april 2021 10:15
  Blijven vernieuwen :

  innovatie van de maand was wel mijn nieuwe datafeed

  super solid.. retestrak, zeer tevreden mee en maakt uitlezen van prijsactie nog stukje cleaner.

  vernieuwing van vorige maand: een dubbele nvme m.2 ssd-drive voor nog sneller schakelen tussen charts :)
  innovatie van februari: geheugen opgekrikt naar 3200mhz.. retesnel
  innovatie van januari: overstap naar een keyboard met hotkeys :D
  innovatie december: overstap naar linux

  zo is er elke maand wel wat leuks.

  blijven innoveren peeps :)


  En naast techniek ook blijven innoveren aan de trading kant, maar dat is een ander rijtje.
  Januari: focus op upscaling. Nu: focus op scale-ins en intraday swings, amongst others.


  Wat ik ook eens zou kunnen proberen: keertje long gaan :D
 7. forum rang 6 ttroo 7 april 2021 10:21
  Dollar gaat nog veel zwakker worden. Het gaat met een duw naar beneden. En dan een redelijk lange tijd consolideren. En vandaag later op de dag of morgen kunnen ze verder met het lager duwen van de dollar. Kortom zo'n geweldige banen rapport en toch een zwakkere dollar. Dollars vliegen om onze oren. Dus wie wilt ze. De dollarisation landen in ieder geval niet. De Vrienden willen ook wat onafhankelijk worden van de dollar. Hogere belastingen in het vooruitzicht. Lagere resultaten betekent dat in de praktijk voor bedrijven. En dat is nooit goed voor multiples. Zeker niet als er mega multiples zijn op de beurzen. Beren houden wat druk op de ketel. De stieren krijgen een groene AEX niet voor elkaar vandaag. Opvallend. Want het is een woensdag. Woensdag zou groen moeten zijn. Naar beneden doorduwen lukt de beren decades niet meer, dus ook vandaag (nog) niet.
 8. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 7 april 2021 10:47
  Krijg het trouwens niet meer voor elkaar.
  Sinds gisteravond al niet.
  Eigenlijk ook vanaf het eerste moment meteen al.
  Had er ook helemaal af moeten blijven.
  's Nachts is het ook gewoon doorgegaan.
  Tussendoor wakker worden hielp evenmin.
  En dan hoop je dat het als je 's morgens wakker wordt de volgende dag wèl lukt.
  Maar nee, hoor.
  Zal het de hele week er wel niet meer uit krijgen.
  Dus hopen op volgende week dan maar.
  Uit m'n kop.
  De Raaaaaaaaaaabo gaat het doen! ;O(
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare