Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Slappe chips

TA: Slappe chips

De halfgeleidersector heeft de beurs flink omhoog getrokken. Bij enkele chippers zijn de oude koersrecords gesneuveld. Maar let goed op, want de omzetten laten het afweten.

Het lijkt erop dat de nieuwe hoogtepunten zijn bereikt zonder de bijbehorende sterke omzetten. Onder normale omstandigheden hoort het omzetprofiel de trend te bevestigen.

Vandaag bekijk ik enkel Nederlandse halfgeleiders, met meer dan gewone belangstelling voor de omzetverloop. Het is nog niet dramatisch, maar nodigt wel uit tot enige argwaan.

ASML breekt door de weerstand €502,60

ASML heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière is gebroken. Hierbij is een verbetering opgetreden richting weerstand €600,00 (berekend koersdoel). Steun zien we rond €431,85 (bodem van 18 januari).

De moneyflow loopt op korte termijn wat op. Dit wijst wel op de instroom van vers kapitaal, maar zolang deze indicator geen nieuwe highs neerzet, is enige argwaan geboden.

ASMI: tussentijds herstel binnen de zijwaartse fase

ASMI komt er technisch bezien wat beter bij te liggen, nu de correctieve fase wordt afgebroken. Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand €254,90 (top van 16 februari) noodzakelijk.

Belangrijk is dat steun €192,20 (bodem van 28 januari) intact blijft. De moneyflow stabiliseert na een daling. Dit geeft aan dat de uitstroom van geld uit ASMI afneemt.

Besi breekt nipt boven de voormalige weerstand

Besi heeft de top van februari net gebroken. Deze doorbraak is nog te klein om een nieuwe verbetering aan te geven. Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje is dat Besi erin slaagt om boven deze oude horde te blijven.

Dan mag een positief koersverloop verwacht worden richting weerstand €85,00 (berekend koersdoel). Steun ligt op €55,64 (bodem van 5 maart). De moneyflow van Besi krult wel omhoog en zet zelfs een nieuw high neer. Dit geeft aan dat er sprake is van instroom van vers kapitaal. Besi is de enige chipper waarvan het omzetverloop het positieve technische plaatje ondersteunt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:15 AEX blijft goed liggen, ondersteund door sterke geldstromen 1
 2. 26 jul Nog geen goud, wel records. Nieuwe opwaartse runs liggen voor de deur 50
 3. 23 jul Unilever is in technisch opzicht een brekebeen 123

Reacties

132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 PietKeizer 30 maart 2021 08:25
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 30 maart 2021 08:07:


  Chipfabrikanten geen last van crisis: 85% verwacht groei in 2021

  De ruime meerderheid van de chipfabrikanten (85%) verwacht dit jaar omzetgroei te realiseren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van KPMG.

  www.consultancy.nl/nieuws/33700/chipf...
  en dus?
 2. forum rang 6 ttroo 30 maart 2021 08:37
  VIXie lat wordt weer verlaagd vandaag. Naar 22.2. Gisteren gesloten op 20.7. Kortom de VIX zit in de 10% stijgings range. Zelfs nu er onder. Zeven procenten. Dat is het verschil. Voor een VIX een makkelijk te overbruggen afstand zeker als er een negatieve headline komt.

  Amerikaanse yield boven de 1.75. Nikkei beren die hebben vannacht broodjes lopen smeren. En hebben elke opportunite gemist. Ze leken wel het Nederlandds elftal. Nasdaq beren doen het fantastisch!

  Op weg naar de Europese openingen.
 3. forum rang 6 ttroo 30 maart 2021 09:21
  The every thing bubble was nog niet every thing, want nu komen ook de yields er bij. Het was ook een beetje zielig dat ze er niet bij mochten zijn, bij de grote groep van stijgers. Archaos is nog geen chaos, behalve voor een Japanse en Zwitserse financial, voor Archaos zelf en voor de fondsen waarin ze zaten. Verder gaan we door met biljonairs multi biljonairs nog gelukkiger maken. En dat is een goed kapitalistische uitgangspunt! Biljonairs love central banks - en wij ook.VIX lat op 22.2. Morgen gaat de lat lager. VIX blijft laag tot zeer laag liggen op de grafiek, behalve wat tijdelijke zuurstofmomenten komen ze niet verder dan dat. Maar het blijt oppassen daar. Stieren zijn weer aan het rennen. Splash for Cash. Een soort oud Hollands koek happen maar dat met geld. 4. forum rang 4 upsidedown 30 maart 2021 09:33
  Is er dan toch reden om te zakken met de beurskoersen dit jaar?

  7.02 - vaccins zijn binnen een jaar niet meer effectief
  Het gros van 76 epidemiologen uit 28 landen verwacht dat binnen een jaar het coronavirus zodanig muteert dat de meeste huidige vaccins niet meer effectief zijn. Die inschatting doet twee derde van hen in een enquête die is uitgevoerd door de zogeheten People’s Vaccine Alliance, waarvan onder meer Oxfam Novib en Amnesty International deel uitmaken.
  www.telegraaf.nl/nieuws/1373707494/li...
  -------
  In de herfst van 2021 weer in lockdown omdat de mutaties niet meer vatbaar zijn voor de bestaande vaccins?
 5. forum rang 6 ttroo 30 maart 2021 09:50
  Beren lijken het Momo wat over te nemen van de stieren. Nasdaq futures kleuren prima rood. Ook vandaag geen leven in de VIX. Ze zullen vermoedelijk wel een paar zuurstof momenten gaan krijgen. Financials gaan helemaal los. Ja. Foutjes kunnen gemaakt worden, waar door het helemaal los gaan in 1x wordt vernietigd, maar lokale problemen zijn lokale problemen.

  ASMI ASML BESi - delisten. Ze hebben het goed gedaan. Maar als ze rood laten zien, is hun lot onvermijdelijk. Delisten. Stel je voor ze krijgen van die rode beurskleur de smaak te pakken. Niet toelaten. Adyen. Ze doen helemaal niets meer. Wat was die tijd toch mooi toen ze ruim boven de 2.000 euro stonden. Akzo wilt niet corrigeren. Het lot blijft 94, 92, 90 en 88, afhankelijk van de snelheid van correctie. Eerst die dag reversal laten komen. Unilever. Het wordt ook tijd dat ze het huidige rood roder gaan maken. Ze zijn keurig hersteld. Nu weer het dalen oppakken. Arcelor. Van 11 naar 24. Middel termijn parameter begint op te lopen, maar die geeft aan dat wat meer in het vat zit. Maar de mooiste stijging is al geweest. Leuke beursopening. Die biljonair wilt Multi Biljonair worden. Kortom. Centrale Banken. U moet geld storten. Posities gaan dan anders onder druk komen. En u heeft het al gezien met Archaos. Dat is nog geen Chaos. Maar er zullen nog genoeg anderen zijn die dat wel kunnen veroorzaken als de beurzen een mindere groene kleur laten zien of zelfs de verkeerde kleur rood laten zien.
 6. forum rang 4 upsidedown 30 maart 2021 09:58


  Nieuws 2 maart 2021
  Braziliaanse variant ontsnapt aan antistoffen, besmet helft ex-coronapatiënten opnieuw
  Een mutatie van het virus die is ontstaan in de Braziliaanse stad Manaus en inmiddels ook Nederland heeft bereikt baart virusbestrijders grote zorgen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart tot 61 procent van de mensen die immuun zouden moeten zijn omdat ze al eens met corona besmet zijn geweest, toch opnieuw geïnfecteerd worden door deze variant die P1 wordt genoemd. P1 slaagt er kennelijk in de antistoffen, die het lichaam heeft aangemaakt tegen het virus, te omzeilen. Gevreesd wordt dat de mutatie ook door de verdediging die vaccins bieden weet heen te breken.

  De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft in het parlement verklaard dat er in het najaar mogelijk een derde vaccinatieronde nodig is tegen P1 en soortgelijke varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse mutatie. In Groot-Brittannië is een klopjacht geopend op de Braziliaanse mutatie van het virus maar vooralsnog is de conclusie dat de besmettingen geïsoleerde gevallen betreft.

  joop.bnnvara.nl/nieuws/braziliaanse-v...

  Kan nog voor lagere beurskoersen zorgen tenzij er nieuwe vaccins komen die bestand zijn tegen de nieuwe mutaties.
132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links