Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Toch niet weer 20 jaar wachten?

Slotcall: Toch niet weer 20 jaar wachten?

We hebben er ruim 20 jaar op moeten wachten, maar de AEX (+0,2%) is vandaag dan eindelijk weer door de 700 punten gebroken. Na een sterke opening schommelde de koers het grootste gedeelte van de dag rond die befaamde mijlpaal.

Net zoals in 2000 dook de hoofdindex alweer snel onder deze magische barrière. Laten we hopen dat we niet weer 20 jaar moeten wachten. Er waren geen aanzienlijke uitschieters die de AEX vandaag tot deze hoogte dreven. De dunbezaaide agenda draagt daaraan bij. 

Goed nieuws kwam vandaag ook uit Egypte, waar met hulp van Boskalis (-1,3%) de klemzittende Ever Given los is gekomen. Het 224.000 ton wegende containerschip vaart inmiddels op eigen kracht en ook de rest van de scheepvaart komt weer op gang. Het aandeel wordt voor het harde werk echter niet beloond.

Minder goed nieuws uit Tokio. Daar ging het vandaag flink mis bij Nomura. De koers van Japanse investeringsbank dook met 16,3% naar beneden, nadat die aangaf een verlies van ongeveer $2 miljard te hebben geleden op transacties met een niet genoemde Amerikaanse klant.

Air France-KLM

Dat vliegmaatschappij Air France-KLM (+0,4%) in de problemen zit is bij de meesten inmiddels duidelijk. Een nieuwe kapitaalinjectie is noodzakelijk en lijkt nabij. Afgelopen jaar steeg de nettoschuldgraad van €4,9 miljard tot €11 miljard.

Een deel van de uitstaande schuld zal worden omgezet in aandelen, waardoor flinke verwatering op de loer ligt. Het regent verkoopadviezen. Citigroup hanteert zelfs een koersdoel van €0,10, waarmee de bank in feite zegt dat Air France-KLM technisch failliet is.

Of IEX-analist Niels Koerts dat ook vindt leest u hieronder:

Alibaba

Er is de laatste tijd veel rumoer rond Chinese techaandelen, vooral bij die met een notering in de Verenigde Staten. Toch verwacht aandelenanalist Paul Weeteling geen Amerikaanse beursexit, simpelweg omdat China en de Verenigde Staten elkaar nodig hebben.

Door de groei van China’s interne markt is het land steeds minder afhankelijk, en dat biedt kansen. Ook wordt de komende jaren flinke omzetgroei verwacht. Tegelijkertijd zijn beleggers niet al te blij met de geregelde bemoeienis van de Chinese overheid met grote bedrijven als Alibaba.

Het aandeel noteert tegen 19 keer de verwachte winst over het gebroken boekjaar 2021/2022. Lees hieronder wat Weeteling van Alibaba en de bijbehorende risico’s vindt:

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omhoog.

  • Nederland: +3 basispunten (-0,26%)
  • Duitsland: +4 basispunten (-0,32%)
  • Italië: +3 basispunten (+0,65%)
  • Verenigd Koninkrijk: +3 basispunten (+0,79%)
  • Verenigde Staten: +4 basispunten (+1,70%)

Brede markt

  • Ondanks de aangetikte 700 punten deed de AEX (+0,2%) het iets minder goed dan veel andere Europese indices: Duitsland (+0,5%), Frankrijk (+0,6%).
  • In verband met de Archegos margin call zakten de koersen op Wall Street vandaag: S&P 500 (-0,4%), Nasdaq (-1,0%) en Dow Jones (-0,2%). Anderzijds werden er afgelopen vrijdag nog nieuwe records op het bord gezet. Met een gezonde correctie is dus niets mis.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,178 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (-1,2%) en zilver (-1,7%) zakten vandaag beiden weg.
  • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,2%) blijven aardig liggen. 
  • Bitcoinliefhebbers (+5,0%) kunnen in hun handen wrijven.

Het Damrak:

  • De Nederlandse banken ING (-0,6%) en ABN Amro (-1,3%) zijn gelukkig geen slachtoffer van het Archeos-drama. Dat geldt niet voor Deutsche Bank (-3,8%) en Société Générale (-2,8%). De grootste bleeder is Credit Suisse (-15,0%). De Zwitsers vrezen een grote verliespost.
  • Defensieve waarde-aandelen zoals Ahold (+1,1%), Heineken (+1,1%) en Unilever (+1,6%) worden opgepikt. Een duidelijke verklaring kunnen we hier echter nog niet voor vinden.
  • Technologiefondsen zoals Adyen (-1,7%) en Just Eat Takeaway (-1,3%) staan daarentegen wat onder druk. Misschien heeft het iets te maken met de aantrekkende rentes. Hoewel, de uitslagen zijn niet bepaald schokkend. 
  • De champagnefles mag bij Besi (+0,7%) ook weer worden ontkurkt. Weer een nieuw record. We zijn de tel inmiddels kwijtgeraakt.
  • De analisten van UBS verlagen hun taxaties voor Tencent en daardoor komt het koersdoel van Prosus (-1,0%) €3 lager uit. Niettemin is het koersdoel van €123 ruimschoots voldoende voor een koopadvies.
  • PostNL (+3,6%) dendert door naar de hoogste koers sinds januari 2018. Precies een jaar geleden stond er nog €1 op het bord.
  • Eurocommercial Properties (-1,0%) koelt wat af na de euforie van afgelopen vrijdag.
  • Avantium (+6,7%) heeft er sinds de publicatie van de jaarcijfers zin in.
  • Lokaal straalt DGB Group (+9,3%) op het nieuws dat niemand minder dan Nigel Farage is toegetreden tot de Raad van Commissarissen.

Adviezen

  • Ahold: naar €24 van €25,50 en houden - Jefferies
  • Prosus: naar €123 van €126 en kopen - UBS

Agenda 

30 mrt Event Consensus
14:00   Duitsland inflatie CPI mrt  +0,5% MoM
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen mrt 96,0
18:00   Hal Trust jaarcijfers  
       

Coen Grutters is redacteur van IEX en Niels Koerts is analist op de IEX Beleggersdesk. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters en Niels Koerts

Coen Grutters is redacteur van IEX en Niels Koerts is analist op de IEX Beleggersdesk

Meer over Coen Grutters en Niels Koerts

Recente artikelen van Coen Grutters en Niels Koerts

  1. nov '22 Slotcall: De rally houdt stand 15
  2. jul '22 Slotcall: Veel rode koersen, maar ook een positieve verrassing 5
  3. mei '22 Er kán geld verdiend worden met de snellaadstations van Fastned

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Niels Koerts 29 maart 2021 19:23
    quote:

    Broer Konijn schreef op 29 maart 2021 18:32:

    Post NL naar een all time high? Wat is dit voor rare praat? Heeft u een paar pinten teveel gevat?

    Mvg Broer Konijn

    Een kronkel in mijn hoofd. Ik bedoelde eigenlijk een jaarrecord.

    Ik heb het aangepast.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  2. forum rang 4 zwendelaar 29 maart 2021 19:54
    quote:

    Travis Bickle schreef op 29 maart 2021 19:11:

    @ Niels en Coen graag ff de koersgrafiek van Post NL checken voordat je het hebt over een all time high :-)
    maar niettemin de koers van post nl gaat lekker hoor , toppertje ;-) achteruit leunen geduld hebben en de rest gaat vanzelf
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links