Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Energie blaast stoom af

TA: Energie blaast stoom af

Zowel de olieprijs als Shell hebben recent wat stoom afgeblazen, waardoor de druk van de ketel is. Beide moeten een technische barrière slechten om potentieel vrij te maken.

In het afgelopen maanden is de opmars van de olieprijs enkele keren vastgelopen op de top van 10 januari 2020 rond de weerstand van $70,24. Ook recent is de olieprijs flink teruggevallen.

Na een intraday high rond $70,75 op 8 maart, is de prijs van een vat Brent olie naar een low van $60,49 (de bodem van 23 maart) gezakt. Dat komt neer op een correctie van ruim 15%.

Technisch heeft de energieprijs dus wat stoom afgeblazen. Ik heb hier al eerder op de zware weerstand in de olieprijs gewezen.

Druk is van de ketel

De recente daling heeft in het technische lange-termijn beeld van ruwe olie nog geen gevolgen gehad. De lange-termijn uptrend is nog volledig intact.

Belangrijk is wel dat de eerste steun van $60,49 weet stand te houden.  Op de korte termijn heeft de recente dip wel wat druk van de ketel gehaald. Hierdoor lijkt de olieprijs rijp om opnieuw de technische horde rond $70,24 uit te dagen.

In het kielzog van de olieprijs heeft ook onze blue chip Royal Dutch wat koerswinst teruggegeven. Na een imposante run van ruim 80% in de afgelopen vijf maanden (op 2 oktober noteerde Shell een intraday low van €10,10) is de koers onlangs met ruim 10% gezakt.

Technisch is er in het koersverloop tussen olie en Shell dus wel een correlatie. Ik heb al eerder aangegeven dat beleggen in RDS met een achtbaansrit vergeleken kan worden.

Deze keer bekijk ik het koersverloop van de olieprijs, alsmede de technische ontwikkeling van Royal Dutch Shell.

Voor beide geldt dat er een dijk van weerstand overwonnen moet worden, alvorens er weer kansen komen. De olieprijs moet over de technische barrière rond $70,24 springen. Shell heeft de horde rond €18,57 (gevormd op 2 april 2020) boven zich. Maar eerst de AEX-index.

AEX korte termijn

De Nederlandse beurs is donderdag intraday getroffen door een stevig rondje verkopers. Na een hoogste punt, vlak na de opening, rond 686,48 punten is de beurs met bijna 10 punten gedaald.

Op het laagste punt van de dag noteerde de AEX rond 677,33 punten. Het uiteindelijke verlies van -0,11% op een slotstand van 685,33 punten viel dus mee.

Wat voor de korte termijn technisch van belang is dat de ultrakorte termijn steun rond 675,50 punten niet in gevaar is geweest. Hier lijkt zich een nieuwe hogere bodem af te tekenen, op de grafiek afgebakend met de blauwe lijn.

Brent

De olieprijs  is afgeketst op de weerstand $70,24 (de top van 10 januari 2020). De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien.

Na een uitbraak boven$ 70,24 wordt $86,74 het volgende opwaartse koersdoel.

Let goed op de steun van $60,49 (de bodem van 23 maart), want een doorbraak en slotstand eronder zal een nieuwe verzwakking signaleren.Shell

Royal Dutch Shell stuitte onlangs op de horde rond €18,57 (gevormd op 2 april 2020). Vraag naar Royal Dutch Shell blijft aanwezig, omdat nog steeds hogere koersbodems worden gevormd.

Indien Royal Dutch Shell de weerstand €18,57 weet te breken, verbetert het technische plaatje weer en wordt €27,48 het volgende opwaartse koersdoel.

De steun bevindt zich rond €14,08 (de bodem van 25 december 2020).

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) draait weer opwaarts. Dit suggereert dat Royal Dutch Shell beter gaat presteren dan de rest van de markt.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:15 AEX blijft goed liggen, ondersteund door sterke geldstromen 2
 2. 26 jul Nog geen goud, wel records. Nieuwe opwaartse runs liggen voor de deur 50
 3. 23 jul Unilever is in technisch opzicht een brekebeen 123

Reacties

347 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 oboema wannabe 26 maart 2021 09:17
  quote:

  ttroo schreef op 26 maart 2021 09:15:


  Veel rustiger dan gisteren. VIXie future komt wat terug. Europese future openingen vallen met wat tegen. Het wordt een interessante beursdag.  lol

  hoe kan dat nou tegenvallen

  het opent waar het opent.  enige wat tegen kan vallen is de kwaliteit van je verwachtingen

 2. forum rang 6 ttroo 26 maart 2021 09:31
  en die is vandaag zeer mager. De kwaliteit van mijn verwachtingen was dat de beren konden doorzetten. Niettemin verandert er weinig. Tesla nog steeds op weg naar de $600. Nasdaq fondsen - ligt nog steeds in een down trend. Ze kunnen zelfs naar 13.000 punten toe om de down trend te blijven volgen. Grote Nasdaq fondsen liggen en blijven liggen in de downtrend. Ook daar geen verandering. CAC fondsen kunnen lager. Akzo. Topvorming zodra de 94 weer gebroken gaat worden. ASML en Besi interessant voor short posities. ASML short heb ik gisteren wat van opgepakt. Die staan nu rood. Eerst afwachten daar. VIX future is veel lager gegaan dan ik dacht - zeker nu ik terug kijk naar de nacht/ochtend kaarsen, maar inmiddels staat die weer boven de 22. En dat kan snel flink hoger gaan bij minder goede headlines. Kortom - vooral monitoren nu. Extra short posities kan en wil ik wel oppakken, maar eerst kijken hoe de ochtend zich ontwikkelt.
 3. deBeer53Long 26 maart 2021 09:40
  Dit schreef ik gistermiddag 2uur bij 680:

  Ik heb alleen longposities. Verwacht dat AEX en DOW gaan uitbreken als vervolg van hun stevige uptrend. Maar momenteel aarzelen ze bij de weerstanden en elke terugval doet dus even pijn.


  Dus... even als TTroo houd ik aan mijn visie vast.... ook voor AKZO overigens, weekgrafiek ook gezien??
 4. forum rang 7 PietKeizer 26 maart 2021 09:43
  quote:

  deBeer52Long schreef op 26 maart 2021 09:40:


  Dit schreef ik gistermiddag 2uur bij 680:

  Ik heb alleen longposities. Verwacht dat AEX en DOW gaan uitbreken als vervolg van hun stevige uptrend. Maar momenteel aarzelen ze bij de weerstanden en elke terugval doet dus even pijn.


  Dus... even als TTroo houd ik aan mijn visie vast.... ook voor AKZO overigens, weekgrafiek ook gezien??
  ja. Akzo gezien.dank. positie zit nog steeds vrijwel dichtgetimmerd. Iets verlies nu.
 5. forum rang 7 PietKeizer 26 maart 2021 10:00
  quote:

  ttroo schreef op 26 maart 2021 09:53:


  Beren gaan voor Momo. Maar met deze groene koersen zal het hoogstens dan wat minder groen worden. Niettemin hebben de AEX stieren maar liefst 2 hele AEX punten moeten prijs geven.
  ja. Ben zo vrij geweest om zojuist op 95.12 de stukken aan te vullen. Zat onderhand stukje scheef met de shortcalls.
347 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links