Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Een monetaire ETF

Tracker Tips: Een monetaire ETF

Trackers zijn er in alle soorten en maten. Dat is te danken aan de creativiteit van de industrie, de dynamiek van de ETF-evolutie en vanzelfsprekend aan het matchen van vraag en aanbod. Het wereldwijde fondsenpalet is inmiddels indrukwekkend en zeer divers te noemen.

Ik wil in deze column aandacht besteden aan een fictieve ETF, die vermoedelijk nooit het groene licht gaat krijgen voor introductie, maar wel interessant zou kunnen zijn als alternatieve belegging.

Centrale banken

Centrale banken heb je over de hele wereld en ze spelen een cruciale rol in het monetaire beleid van een land of continent, zoals het bevorderen van het betalingsverkeer en het bewaken van prijsstabiliteit.

De bekendste centrale banken in de wereld zijn de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB). Maar ook in ons land heb je een centrale bank, bekend als De Nederlandsche Bank (DNB).

Sommige van die centrale banken hebben zelfs een beursnotering. In Zwitserland kan je op de beurs handelen in de Schweizerische Nationalbank, België heeft Banque Nationale de Belgique, maar ook in Griekenland of Japan kan je beleggen in gelijksoortige aandelen.

Monetaire ETF

Stel dat je een ETF zou samenstellen op het vlak van centrale banken, hoe zou die eruit kunnen zien en wat zou het historische rendement zijn geweest?

klik om te vergroten

Op basis van bovenstaande vijfjarige grafiek van deze vier centrale banken is het gemiddelde rendement middels een gelijkgewogen mand ongeveer 25 procent op jaarbasis. Dat is niet slecht naar mijn mening, maar in dit geval bestaat de denkbeeldige tracker slechts uit vier namen en is daardoor ongeschikt als een volwaardige ETF. Bovendien is het rendement grotendeels toe te schrijven aan de centrale bank van Zwitserland.

Beleggingsbeleid

Centrale banken zijn de laatste jaren zeer actueel in het nieuws en zijn vooral bekend door het opkopen van obligaties in de primaire en secundaire markt. De balans van de ECB is inmiddels opgepompt tot een recordhoogte van €7162 miljard, gelijk aan 71,8% van het bruto nationaal product van de eurozone.

klik om te vergroten

Maar centrale banken beleggen ook in aandelen en gerelateerde ETF’s. De Bank of Japan is een ware opkoopkampioen en heeft het afgelopen decennium voor tientallen biljoenen yen aan ETF’s in de Nikkei 225-index gekocht. Inmiddels is ruim 5% van de marktwaarde van de grootste beursgenoteerde Japanse ondernemingen indirect in handen van de centrale bank.

Ook de Schweizerische Nationalbank is een meester in aandelenbeleggingen. Onderstaande tabel geeft de Top 20-beleggingen van de Zwitserse centrale bank weer per ultimo vorig jaar.

klik om te vergroten

Zo te zien kunnen we daar nog een hoop van leren. Voor degene die geïnteresseerd is in alle beleggingen van SNB eind 2020 heb ik een overzicht ingesloten via deze link.

Alternatieve belegging

Vanwege de belangrijke rol die centrale banken spelen, zijn ze niet echt te vergelijken met de commerciële banken die we kennen. Mijns inziens is een investering in centrale banken het beste te categoriseren als een alternatieve belegging: een beleggingsproduct waarvan het rendement niet een-op-een samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links