Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Correctiemodus aan!

Een van de beste  toppatronen werd gisteren in de Nasdaq 100 gevormd. De index scherpte de top aan en testte daarbij de toppenlijn van het steile en smalle stijgende trendkanaal. Daarbij werd wel een enorme bearish engulfing gevormd. Het is nu wachten op de neerwaartse doorbraak onder 2.548, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

De S&P 500 sloot op de sinds december stijgende bodemlijn van 1.343, maar deze lijn loopt vandaag verder op naar 1.346. Ook hier kan een correctiesignaal worden gegeven. Deze bevestiging verwachtte ik al en geeft aan dat een gezonde correctie in de komende weken doorgang vindt voor de vorming van een hogere bodem in de te euforische markt.

Technische indicatoren zoals het volume, de divergentie in de RSI en MACD (ook neerwaartse crossings) en natuurlijk de VIX gaven dit scenario al eerder aan. Het blijft een toppende markt en mijn mening is onveranderd: een correctie van 5% tot 10%.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX
De AEX gaf als eerste het signaal onder de stijgende bodemlijn vorige week. Vlak daarvoor was een bearish engulfing gevormd. Zolang deze blijft bestaan (top bij 328) is een diepere correctie het meest reëel. Daarboven wordt de correctie uitgesteld en mag eerst een test van de stijgende toppenlijn (nu bij 335) worden verwacht, maar daar ga ik niet vanuit.

In de afgelopen twee dagen werd een lagere top rond 324,70 gevormd. Dit is een tweezers top, waarbij de eerste ook nog een shooting star betrof. Boven deze top mag een hertest van de 328 worden verwacht, maar deze kans slinkt snel. Deze week verwacht ik een lagere bodem onder de 319,60.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Positief
Steun ligt bij de bekende 318,20 en een eerdere bodem bij 314,40. Maar voor de komende weken houd ik rekening met in eerste instantie een hertest van de 309 (neklijn), waarboven nog het 50-daags en 200-daags liggen bij 313 en 309,60. De recente golden cross (een vraag op het forum) is een weinig voorkomend, maar sterk lange termijnsignaal.

Deze  lange termijntrend is ook onverminderd positief, maar de korte termijncorrecties bepalen wel de steilheid van deze trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX
Kijk verder ook nog even naar de mooie shooting star (toppatroon) in de SOX. Deze semiconductorindex pur sang  testte opnieuw de recente top en de voormalige steile stijgende bodemlijn. Correctie kan hier nu ook neerwaarts versnellen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2012 09:03
    Goede morgen,

    Vandaag kan er nog een high zijn, waarna de eerdergenoemde turn vandaag komt.(in deze situatie verkoop ik, zodra we weer in het rood staan dan de gisterenochtend gekochte puts februari, met winst en houd de series vanaf maart aan, volgens mij kan de low zich pas op 22e namiddag en anders uiterlijk de 24e aandienen. . wees alert en niet te hebberig , maar wel zuinig met je geld, investeer telkens 10% van je geld (garantie onverzekerd)
  2. [verwijderd] 16 februari 2012 09:17
    voor vandaag:

    Spain taps 3-year benchmark 4.00% July 2015 bono, 4.40% January 2015 obligacion and 4.30% October 2019 obligacion. Indicative size 3-4 bln Results due around [b]09:40 GMT [/b]France to sell new 5 year benchmark 1.75% February 2017 BTAN issue and tap its 3.00% July 2014 and 2.50% January 2015 BTANs. Indicative size 7-8.5 bln Results due around [u]10:00 GMT[/u]
  3. [verwijderd] 16 februari 2012 09:28
    quote:

    shortie schreef op 16 februari 2012 09:23:

    [...]

    Jouw inzichten??
    Blader nog maar ff een paar dagen verder terug... tis volgens mij net andersom Apo ;)
    Ha ha ha, grapje man, en zou zo maar kunnen maar toen was ik schaatsen en heb niet alles gelezen. Ook wel eens lekker ;)

    @Juan: te laat!
  4. forum rang 6 shortie 16 februari 2012 09:39
    quote:

    Apokathilosis schreef op 16 februari 2012 09:28:

    [...]

    Ha ha ha, grapje man, en zou zo maar kunnen maar toen was ik schaatsen en heb niet alles gelezen. Ook wel eens lekker ;)

    @Juan: te laat!
    Bodemlijn stijgende wig mini-sp nu in ieder geval gebroken. We gaan het zien de komende dagen....
    Wellicht nog een terugtest maar daarna zou het wel eens snel bergafwaarts kunnen gaan.
  5. [verwijderd] 16 februari 2012 09:42
    quote:

    Gerry Woud schreef op 16 februari 2012 09:28:

    Berthus,

    waar haal je je kennis vandaan? Waarom pas de 22e of de 24e ? En weet je misschien ook nog hoe lang de rit naar het zuiden gaat duren? En ben je het eens met Bas dat voorlopig ca. 209 de nieuwe bodem gaat worden?
    Over de VIX heb ik het al eerder gehad, de eeste low verwacht ik omstreeks die datum, we gaan niet in 1 streep omlaag,dan zie ik wel weer, verwacht zelf de low op donderdagnamiddag,we moeten wel scherp in de gaten houden dat we, door tijdsverloop, niet op het verkeere been worden gezet. De echte grotere daling verwacht in half maart, maar daar hoef jenu nog niet tot actie over te gaan. De markt wordt, naar mijn mening, door belanghebbenden de gewenste richting aangegeven. (de 209 die je noemt heb ik Bas niet zien schrijven)
  6. [verwijderd] 16 februari 2012 09:48
    'Het blijft een toppende markt en mijn mening is onveranderd: een correctie van 5% tot 10%.'

    Bas, laten je betrouwbare bronnen je in de steek? Je denkt toch niet dat het FED PPT de 'motor achter de economie' nu 5% laat zakken. Enig idee wat dat doet met consumer spending?

    Correctie wordt 2-3% tops, daarna een nieuwe high 2-4% hoger onder toenemende divergentie, dan pas afstort van, zeg 5%?

    Ik hoop overigens dat ik ongelijk krijg, van mij mag de beurs terug naar z'n fair value mean tov. credit complex..

    Juan
  7. [verwijderd] 16 februari 2012 10:16
    Goede morgen. Zoals te verwachten kwam er een lagere opening. In Nederland werd meteen het gap gesloten omdat Shell en Unilever hoger zijn gezet. Bij de andere indexen van Euronext (CAC40, BEL20 en PSI) is de gap niet gesloten, daar hebben ze waarschijnlijk niet twee van die handige zwaargewichten die je even hoger kunt zetten. We zullen door de CAC40 vanaf nu waarschijnlijk op het neerwaartse pad meegetrokken worden.
    Ik blijf short.
  8. [verwijderd] 16 februari 2012 10:42
    quote:

    sarah2005 schreef op 16 februari 2012 10:10:

    Goede morgen
    Gapje gesloten, op naar het zuiden
    Schitterend dat na mijn afwezigheid hier van een paar maanden dat mensen na een slordige 30 jaar TA nog steeds geloven in Gap closing.

    Denk je nu echt dat omdat ons kleine flutbeursje 319 opent en naar 322 moet om een aex gap te closen, dat men daarom de eur/usd omhoog jaagt rond half tien met wat miljarden, waardoor de sen p futs stijgen met behulp van nog wat miljoenen, enkel en alleen om ons aexje zijn gap te laten closen?

    Wake up. En dan ook de redenatie als een gap zogenaamd niet geclosed wordt. Dan is 't gelijk een break away gap bla bla.

    Jongens go with the flow, en kap met die schijnzekerheden...
    Niettemin zit ik gewoon short hoor, dus van mij mag 't hard naar beneden.

  9. [verwijderd] 16 februari 2012 10:46
    quote:

    Hofnov schreef op 16 februari 2012 10:42:

    [...]

    Schitterend dat na mijn afwezigheid hier van een paar maanden dat mensen na een slordige 30 jaar TA nog steeds geloven in Gap closing.

    Denk je nu echt dat omdat ons kleine flutbeursje 319 opent en naar 322 moet om een aex gap te closen, dat men daarom de eur/usd omhoog jaagt rond half tien met wat miljarden, waardoor de sen p futs stijgen met behulp van nog wat miljoenen, enkel en alleen om ons aexje zijn gap te laten closen?

    Wake up. En dan ook de redenatie als een gap zogenaamd niet geclosed wordt. Dan is 't gelijk een break away gap bla bla.

    Jongens go with the flow, en kap met die schijnzekerheden...
    Niettemin zit ik gewoon short hoor, dus van mij mag 't hard naar beneden.

    we zijn precies bij de steunen aangekomen op de S&P 500 future rond 1334-1337. Als we hierdoor heen breken kunnen we meteen door naar de 1310 punten.

    Houdt deze steun dan kunnen we nog 1 laatste keer richting de 1345-1350 om daarna naar beneden te breken. Het zal vandaag uitwijzen welke weg we kiezen. Nu staat de future op de S&P 500 op precies 1336.
208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links