Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jan-Willem ♥ Accell

Heeft u geen aandelen van Apple in de portefeuille en moet u tandenknarsend toezien hoe bezitters van deze istock steeds verder van u wegdemarreren? In het kader van Mijn Valentijn van IEX kan ik u bij deze een belegging aanrijken waarmee u het gat weer dicht kunt rijden.

Want aan de Amsterdamse effectenbeurs staat een aandeel genoteerd dat de afgelopen tien jaar meer dan 1000% rendement realiseerde, inclusief herbelegde dividenden. Het betreft fietsenproducent Accell Group uit Heerenveen.

Alberto Contador moet het komend halfjaar noodgedwongen zijn trainingsrondjes in de buurt van zijn woonplaats Pinto afleggen nu hij het slachtoffer is geworden van een ordinaire afrekening binnen het wielermilieu. Nee, dat doet 's werelds meest getalenteerde ronderenner niet op een Koga of een Batavus.

Accell verkoopt nu eenmaal geen raspaardjes als:

  • de Venge (Specialized)
  • de Logos (Cipollini)
  • de Madone (Trek)
  • de Orca (Orbea)

Bekende merken
Maar normale fietsen worden er wel bij grote hoeveelheden in Nederland verkocht. En Nederlanders kopen bij voorkeur een bekend eigen merk. En in toenemende mate ook electrisch aangedreven fietsen. Want de markt voor e-bikes groeit explosief en is voor Accell zeer belangrijk.

Het bedrijf bestaat pas sinds 1998 en is voortgekomen uit de afgesplitste fietsactiviteiten van ATAG Holding. Accell Group is actief in het ontwerpen, de productie, de marketing en verkoop van fietsen en fitnessapparatuur.

De verkoop van fietsen verloopt mede in verband met de hoge toegevoegde waarde en de vele innovaties voornamelijk via de gespecialiseerde vakhandel. Bekende merken zijn:

  • Batavus
  • Koga
  • Sparta
  • Loekie
  • Hercules
  • Lapierre
  • Ghost
  • Staiger
  • Winora

Accell Group zette in 2010 577 miljoen euro om en realiseerde daarover een nettowinst van ruim 36 miljoen euro. Het grootste gedeelte van deze omzet komt uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Van deze omzet is 74% afkomstig van de verkoop van fietsen, 21% van onderdelen en de rest van fitnessapparatuur.

Een poging om de Duitse concurrent Derby Cycle over te nemen mislukte vorig jaar. De Duitse fabrikant van onder andere Raleigh-fietsen werd vorig jaar voor 12 euro op de beurs geïntroduceerd en werd nog hetzelfde jaar voor 28 euro weer van de beurs gehaald (hoezo zijn fietsen geen groeimarkt!) door nieuwe eigenaar Pon Holding.

Inderdaad, de bekende importeur van Volkswagen en tevens eigenaar van Accell's grootste concurrent in Nederland, Gazelle. Desondanks breidt Accell zich internationaal steeds verder uit middels overnames van marktleider in de Verenigde Staten in e-bikes Currie Technologies en de high-end niche-speler in titanium fietsen Van Nicholas.

Koopwaardig
De koers van Accell steeg dit jaar al weer ruim 22% en staat nu boven de 17 euro. Het bedrijf keert jaarlijks 40% van de winst uit aan dividend waarvan de helft in contanten. Het aandeel is nog steeds koopwaardig. Accell Groep heeft een:

  • koerswinstverhouding van 9
  • dividend van 5%
  • nettoschuld van ruim 26%
  • boekwaarde van bijna 10 euro

Over de afgelopen vijf jaar bedroeg het rendement op eigen vermogen ruim 21% per jaar. Een gezond en nog steeds groeiend bedrijf. Het groeisegment van de e-bikes kan zorgdragen voor een voortzetting van deze mooie resultaten.

Bij de verkoop van fietsen speelt echter het weer een belangrijke rol. Valt het voorjaar of de zomer in het water dan daalt de fietsenverkoop. Vandaar ook het voornemen van Accell Group om zijn verkoop internationaal steeds verder uit te breiden.

Nijkamp heeft een positie in genoemd aandeel.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. sebpb 14 februari 2012 16:57
    goed verhaal alleen de kwaliteit mogen ze nog wat aan doen. Twee nieuwe Spartafietsen, staan 95% binnen en het chroom verroest terwijl je er naar kijkt. Lijkt wel of er verchroomd wordt met Chinees suikerwater.
    Kortom prijs gaat ten koste van de kwaliteit en dat gaat voor de LT belegger ten koste van het rendement.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links