Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cees ♥ Apple

Ik hou, als geen ander, van het effectenvak en besteed meer tijd aan de beurs dan aan mijn vrouw en kinderen. De beurs is verslavend en je mag het geen moment missen. Toch zijn er belangrijke zaken in het leven dan aandelen en je moet al helemaal nooit verliefd worden op een aandeel. Je kunt je verliefdheid beter voor andere zaken gebruiken.

Liefde maakt blind
Als je verliefd bent op iets of iemand dan word je verblind en bekijk je dingen door een roze bril. Je bent dus niet meer eerlijk, open en objectief. Je analyseert niet meer op de juiste wijze. Sowieso moet je met beleggen continu blijven analyseren.

Dus wees gerust verliefd op je vrouw (of man), je kinderen, je minnares (minnaar), maar nooit op een aandeel. Een belegging moet, in tegenstelling tot bij een verliefdheid:

  • een snelle en duidelijke exit kennen
  • rendement of bescherming geven
  • en boven alles continu objectief beoordeeld worden

Blijf analyseren
Zo kocht ik vorig jaar een aandeel in een zalmkwekerij puur met het idee dat de Japanners wel vis wilden blijven eten, maar geen vis uit eigen zee en dus meer vis uit Europa zouden kopen. Het idee was leuk maar het aandeel, Marine Harvest, dook vorig jaar flink omlaag door voor mij onbegrijpelijke redenen.

Ik bleef steeds het nieuws volgen en omdat ik niet verliefd was op dit aandeel kon ik na vorig jaar nog een keer mijn gemiddelde prijs verlaagd te hebben recent met een klein verlies zonder emoties afscheid nemen van dit bedrijf.

Als je een vriend wil
De Amerikanen zeggen altijd als je een vriend wil moet je een hond kopen en dus moet je geen aandelen als vriend nemen. Nu klinkt het allemaal wel heel ouderlijk al die adviezen. Maar ook ik heb veel fouten gemaakt in het verleden en maak ze soms nog steeds door toch een beetje te houden van een bepaalde positie.

Je hebt namelijk allemaal wel een aandeel waar je overwegend of zelfs altijd mee wint. Ik heb ook een periode in mijn leven gehad dat ik dacht dat ik een aandeel beter begreep dan mijn vrouw. Helemaal als dit aandeel een heel grote beweging neerzet is het een superstock.

Als je geluk hebt dan krijg je zelfs meerdere superstocks, maar velen weten wat ik bedoel als ik het heb over het superstock-effect.

In mijn actieve handelscursus gebruik ik altijd als voorbeeld KPN. Ik heb eind jaren negentig toen mobiele telefonie een toegevoegde waarde werd, het aandeel in een megarit omhoog meegemaakt.

Nuchter blijven
De rit omhoog was, zelfs al zag je hem niet perfect, dusdanig dat ik hier mega aan kon verdienen. Daarna heb ik omdat ik per toeval sprak met een IT-er die me UMTS met de toenmalige problemen uitlegde ook de rit naar beneden bijna perfect gezien een rit 76 naar 2 euro.

Alleen werd ik al bij 17 weer positief op het aandeel en kocht bij op 12. Kortom, de liefde maakte blind en op 5 heb ik mijn verlies gepakt.

Als ik gewoon nuchter was blijven analyseren, woonde ik nu nog op een warm eiland of was ik net terug (uit verveling). Wat dat laatste betreft was het achteraf wellicht maar beter.

Lelijke vriendin
Vandaag de dag zijn er nog steeds veel lezers van IEX verliefd op bepaalde aandelen. Zo mag ik nooit iets kritisch zeggen over de mensenrechten van de Apple-arbeiders in China, want er zijn heel veel Apple-fans die me dan direct een ziekte toewensen.

Ook beleggers denken dat Apple alleen omhoog kan en dus als ik het tegendeel beweer wordt het me niet in dank afgenomen. Het is alsof ik zeg dat je een lelijke vriendin hebt. En Apple lijkt ook niet stuk te kunnen.

Als afscheid nog een aandeel waar ik ook een paar keer extra leuk mee gescoord heb. Teekay Shipping correleert, soms met een vertraging, heel hoog met de Baltic Dry Index. Deze index staat op een low maar het aandeel nog niet.

Voor ik nu short ga moet ik eerst bekijken wat ik kan verdienen in een dalende beweging. Ik zie het aandeel kijkend naar de grafieken van 26 naar maximaal 22 vallen; leuk maar niet bijzonder om hier nu groot op in te zetten.

Dan kunt u beter een eenof ander forum-aandel nemen wat nu een lelijk eendje is en mogelijkerwijs in de toekomst een mooie zwaan wordt. Ik noem ze niet anders worden anderen weer jaloers. Wat dat betreft hebben aandelen wel iets weg van vrouwen.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 februari 2012 12:34
    ik weet wel dat je een aantal jaar geleden ook al riep dat Apple richting de afvalberg kon, omdat het produceren van iPods een compleet achterhaalde exercitie was geworden. Zelf had je immers een telefoon van SonyEricsson waarin een muziekspeler IN je telefoon zat. Dat zou de downfall van Apple worden.... hoe is dat eigenlijk ooit afgelopen, frank?
  2. [verwijderd] 14 februari 2012 12:54
    Mensenrechten situatie in China is zeker iets om je zorgen over te maken echter worden in dezelfde fabriek waar Apple haar producten maakt ook producten gemaakt voor Samsung, Nokia, Microsoft, sony etc. Alleen hoor je daar nooit iemand over?

    en.wikipedia.org/wiki/Foxconn

    Dit praat het schenden van mensenrechten natuurlijk niet goed. Gelukkig is Apple ook 1 van de eerste fabrikanten die ook echt acties hier tegen gaat nemen door het aanmelden en toelaten van de Fair Labor Association in de fabrieken. Hopelijk kunnen ze hiermee net zo'n grote revolutie veroorzaken als ze hebben gedaan met de iPhone zodat de andere fabrikanten snel zullen volgen.

    tweakers.net/nieuws/79988/apple-foxco...
  3. JosTM 14 februari 2012 13:36
    quote:

    solinski schreef op 14 februari 2012 13:15:

    Koop een iPad Cees, dat helpt je van je Apple haat af.

    Maar wacht nog wel een paar weekjes, dan heb je meteen de nieuwe iPad3...
    www.ipadclub.nl/33874/aankondiging-ip...

    En het komende jaar staat er ook nog een Apple HD TV met ingebouwde recorder aan te komen; alles met stembediening... Als ik al die kennissen zie worstelen met de vele afstandsbedieningen van de TV en video, wordt dat waarschijnlijk weer een Apple innovatie/kaskraker:
    www.appleinsider.com/articles/12/02/0...

    Vorig jaar al een flink stuk winst genomen met m'n appeltjes, maar nu hou ik m'n positie toch nog maar een tijdje aan...
    finance.yahoo.com/q/bc?s=AAPL&t=1...

  4. [verwijderd] 14 februari 2012 14:44
    Ik begrijp werkelijk niet wat mensen nog in Apple zien, het betaald geen dividend, de koers staat nu op ongeveer 5x de boekwaarde, dit is een trend die een keer gaat eindigen en dan gaan er heel wat mensen heel veel pijn lijden. Apple was intressant bij de introductie van de Iphone, en dat is al ff geleden. Ik zeg verkopen dat Apple.
  5. forum rang 5 theo1 15 februari 2012 13:38
    Ik heb niks met Apple of met hun producten (mij veel te duur), maar dit aandeel shorten is voorlopig geld wegsmijten. Te veel fanatiekelingen die voor iedere prijs kopen (zowel voor de aandelen als de producten). Eerst maar eens wachten tot de kwartaalcijfers eens een keer tegenvallen. Dan kan er zo een paar honderd dollar van de koers af.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links