Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marcel ♥ Memling

Afgelopen week kwam er een fijne mail binnen van IEX. Of ik in het kader van Valentijnsdag mijn liefde wil verklaren aan een aandeel of obligatie. Een vreemd verzoek, want Valentijnsdag houdt in dat je de ander in stilte aanbidt en de liefde niet deelt met anderen.

Maar goed, voor IEX maak ik graag een uitzondering. Bovendien weet u al dat mijn oude liefde net uit is. Ik had ruim een jaar een relatie met een Griekse schone. Maar onlangs heb ik het met haar, een staatsobligatie, uitgemaakt. Ze was toch niet zo aantrekkelijk, en ze kostte mij kapitalen.

Gelukkig heb ik een nieuwe vlam. Heimelijk ben ik smoorverliefd geworden. Natuurlijk opnieuw op een obligatie. Het is al een paar maanden aan en bijna niemand weet ervan. Natuurlijk is uiterlijk belangrijk, maar ik ben helemaal gevallen voor haar karakter(istieken). Die zijn ondoorgrondelijk!

Laatst nog zat ik uren naar haar modaliteiten te staren, toen mijn vrouw plotseling mijn kantoor binnenkwam. Ik kon mijn geheime liefde nog net op tijd wegclicken! Maar nu kom ik ermee naar buiten. Ik stel u voor aan de Memling CDO Combo Note.

Oorspronkelijk een nazaat van Fortis, maar door allerlei problemen, waar ik nu niet over wil uitwijden, geadopteerd door BNP Parisbas.

Weet u wat het leuke is? Ik snap niets van haar. Ooit, in een ver verleden schreef ik er al over, en beoordeelde haar transparantie met een 4. Vreemde afwijking van mij om aan liefdes cijfers uit te delen. Ik zal u u iets over deze obligatie vertellen.

De afgelopen jaren ging het heel slecht met haar. Ze kwam midden in een (krediet)crisis terecht en ik zag haar wegkwijnen. Ze herstelde, maar kreeg een nieuwe inzinking en zakte weg tot een koers van 35%. Op dat niveau sloeg de vonk over en kregen we een relatie.

Ze herstelde en noteert inmiddels ruim boven de 65%. Toch zal onze relatie niet lang duren. Uiterlijk op 22 oktober 2012 nemen we afscheid van elkaar. Ik heb geen idee hoe dat afscheid eruit ziet. Mogelijk op 100%, maar ik moet er ook rekening mee houden dat ze weer inzakt en er niets van haar overblijft.

Alles is afhankelijk van een mandje onderliggende obligaties en CDO’s. Ik heb geen idee wat de stand van zaken is. Elk kwartaal brengt BNP Parisbas verslag over haar uit. Maar daar valt weinig uit op te maken. Erger nog, de laatste update dateert van het derde kwartaal van 2011.

Kortom, ik beleef met Memling spannende tijden. Eigenlijk vertegenwoordigt ze alles waar ik fel op tegen ben. Niet transparant en weinig informatie van de verantwoordelijke uitgever. U heeft gelijk, ze is bepaald niet mijn type.

Er is een groot risico dat ik uiteindelijk met lege handen sta. Maar ja, het is wel heel spannend. Dat krijg je met die heimelijke liefdes...

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 14 februari 2012 10:02
    Ach Marcel, een Griekse schone....

    Vroeguh bleven we ver weg v/d Grieksen: ze bewaarden zichzelf voor eigen volk, hadden snorren en waren nog niet blond. Nadat ze leerden hoe ze zich moesten oppoetsen gingen mannen zoals jij voor de bijl. Echter, degenen die na de nacht bleven zagen voor de make-up spiegel de ware gedaante en besloten wijselijk dat alleen voor een zeer kortstondige relatie ze interessant waren: wegwezen voordat het afschminken zou beginnen.

    Nu val je voor een Bataafse die gehouden wordt door iemand uit de stad der liefde, denkende dat dichter bij huis het liefdesspel begrijperlijker is. Je geeft echter meteen ook aan dat je haar nog minder begrijpt.

    Marcel, vier liever vandaag alleen. Wellicht moet je eerst jezelf vinden en moet ook onze wereld zichzelf herontdekken. Wij zoeken met je mee.

  2. Lavendel 14 februari 2012 14:03
    Interessant. Voor mij is het een loterij. Toen ik al vroeg instapte, stond de koers nog boven 90. Ik wilde ook wel eens iets doen met een CDO note. Ik heb, steeds hoger in de Fortis organisatie gevraagd om uitleg over deze note. Niemand was in staat een goede uitleg te geven. Ook de ontwerper zelf niet. Daarna de prospectus gelezen. ook dat leverde weinig inzicht op, hoewel ik toch wel ben geschoold en ervaring heb om prospecti te lezen. Hoe AFM daar in vredesnaam ooit genoegen mee heeft genomen?! Op basis van het spreidingsprincipe ben ik toen toch maar ingestapt. BNP is slordig in zijn zorgplicht. Dat verslag over het vierde kwartaal moet er al lang zijn. Het dividend wordt betaald, maar als er meer dan een enkele default in de portfolio is, is het over en uit. Maar 8 jaar 6,5 % dividend per jaar laat me niet helemaal met lege handen staan. Wie weet blaft de vis.
  3. Nils 14 februari 2012 16:37
    Inderdaad, de 22e gaan we een borrel drinken in de Blaffende Vis. Banken zijn dankzij Draghi inmiddels een soort droogbloemen geworden: mooi zijn ze niet meer, maar omvallen doen ze zeker niet.

    Hoe je de Memling analyseert is door de, beroerde, rapportages achter elkaar te leggen en dan kom je erachter dat je alleen nog een eurosysteemrisico hebt. Dus het risico dat Griekenland de euro verlaat en dat er dan een cascade aan banken gaat omvallen. Een reëel risico maar wel een klein risico. En dat voor een rendement van een procent of vijftig over acht maanden.

  4. Sparhans 21 juli 2012 10:47
    Wordt nog spannend de laatste 3 maandjes. Het betreft hier een structured note waarin oorspronkelijk 2 single tranche CDO's zaten verpakt (een 'veiligere' voor 75% en een meer riskante voor 25%) en het geld bij Fortis was gestald. Dat laatste is nu BNP geworden, dus daar zit weinig risico meer in. Maar de 2 CDO's zijn beide vrijwel door hun buffers heen en zijn dus beide eigenlijk even riskant geworden, doordat er zoveel ondernemingen in de pool zijn omgevallen en de manager (nu BNP) verliezen heeft kunnen toeschrijven aan de beide CDO's. In de 75% tranche zit nu nog een buffer van EUR 32 mio en in de 25% vrijwel niets meer. Theoreticsh zouden ze nog wel 1 kleiner faillissement in de pool moeten kunnen opvangen obv die 32 mio. Maar daarna zullen de verliezen beide tranches gaan raken (meeste namen zitten in de pools van beide tranches). Ook bij een 2e faillissement zijn niet gelijk beide tranches weg, maar schat ik in dat je nog wel 70% a 75% zou moeten terugkrijgen op je Memling.

    De vraag is nu hoeveel defaults we nog gaan krijgen in 3 maanden. Lange tijd waren Hellenic Telecom, Clear Channel en bijvoorbeeld MBIA de grote vraagtekens. Ik denk zelf dat Hellinic telecom nog genoeg cash heeft om minimaal 3 maanden uit te zingen, ook al mocht Griekenland uit de euro geforceerd worden. Clear channel idem nog wel genoeg business. MBIA is lastig in te schatten, vorige week was er even bericht dat ze hun couponnen op bepaalde prefs niet meer mochten betalen van regulator, maar lijkt wel weer tot rust (was trouwens achtergestelde couponnen).

    Maar de laatste tijd verschuift de aandacht naar een aantal Spaanse banken, zoals Bankia, Bankinter, Banca Popolare en La Caixa. Er komt nu hoogst waarschijnlijk wel hulp van EUR 100mrd voor de Spaanse banken, maar hoogst waarschijnlijk zal dat wel betekenen dat de achtergestelde obligaties van die banken een hit zullen moeten nemen. In Memeling zitten meerdere van deze CDS'en op Spaanse banken en een aantal zijn referenced aan achtergestelde obligaties. Deze zullen dan hoogst waarschijnlijk toch geraakt/getriggered gaan worden.

    De hamvraag is dus of dit in de komende 3 maanden zal gaan gebeuren. Meestal zijn dit soort politieke onderhandelingsprocessen vijf stroperig en duurt het vrij lang cq is de kans stevig dat dit niet binnen 3 maanden zal gaan gebeuren, maar helemaal risicovrij is het zeker niet. Dit wordt nog even met billen bij elkaar voor de laatste 90 dagen.

    Chrs Hans S.
  5. Sparhans 4 oktober 2012 14:48
    Het lijkt of ook onze Spaanse banken het met een beetje fantasie nog minimaal tot November droog gaan houden:

    Oct. 3 (Bloomberg) -- European Commission is expected to
    approve restructuring plans of Spain’s nationalized banks at
    start of Nov., Economy Minister Luis de Guindos says.
    • Based on those plans, first capital injections will be made from the EU30b pre-funded contingency tranche of Spain’s EU100b European bank bailout, Guindos says in Parliament
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links