Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

John ♥ Afren

Mijn Valentijn is het Brits genoteerde Afren (oliewinning).

Het is van groot belang dat beleggingen voldoen aan enkele criteria, die kort samengevat inhouden dat de activa niet alleen produktief zijn, maar ook aantrekkelijk gewaardeerd.

De kans om goede beleggingen te vinden wordt groter als de zoektocht mondiaal is en niet te regionaal (alleen Nederland of Europa). In de oliewinning zijn mondiaal vele spelers, waarbij Afren een prachtige uitgangspositie heeft.

Afren is een onafhankelijke olie-exploiratieonderneming met een portefeuille van 31 projecten in 11 Afrikaanse landen en Kurdistan. Ik geef u op een aantal interessante observaties.

Verdubbeling productie
Het management is zeer gedreven. In 2011 zijn de gestelde doelstellingen om de olieproductie te verdubbelen waargemaakt. De olieprijs was ook nog licht hoger. Echter, ondanks het feit dat de waardering van deze onderneming al aantrekkelijk was, heeft de aandelenkoers toch een enorme duikeling gemaakt met 42%.

Dus een verdubbeling van de produktie en bijna een halvering van de koers veroorzaakt een uitermate aantrekkelijke waardering in mijn ogen. De brutomarges liggen boven de 25% met een koerswinstverhouding van inmiddels ruim 6x is nog steeds mager, zeker met een verder toenemende produktiegroei in het vooruitzicht.

De huidige marktkapitalisatie van Afren is 1,4 miljard Britse pond. Medio vorig jaar heeft Afren olievelden in Kurdistan gekocht voor een totale prijs van 588 miljoen Amerikaanse dollars, ofwel een prijs van 0,66 dollar per barrel geschatte reserves. Dat is een lage prijs.

Kurdistan-assets
De potentie voor een significante herwaardering wordt duidelijk als een maand later Vallares een bod doet op Genel Energy voor 2,1 miljard dollar. Genel heeft 356 miljoen geschatte barrels reserves in Kurdistan, ofwel hier wordt 5,90 dollar per barrel geschatte reserves betaald.

Het verschil is, dat Genel wel olie produceert (41.000 barrels per dag) en Afren nog niet. De doelstelling van Afren is om in de tweede helft van 2012 in Kurdistan te gaan produceren, dus de waardering van deze assets zou de koers een forse ondersteuning moeten geven.

Een gelijkwaardige waardering van alleen de Kurdistan-assets geeft al een waarderingspotentieel van ruim 5 miljard dollar, of 3,3 miljard pond. Intussen krijgen ook de grote maatschappijen interesse in deze regio (Exxon, Total) wat de algemene waardering van de assets ten goede zal komen.

Kortom, voldoende reden om deze aantrekkelijke onderneming te omarmen.

Fonds Bloemendaal heeft aandelen Afren in portefeuille en bijgekocht in de tweede helft van 2011.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links