Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nico ♥ DSM

Als je het hebt over een Valentijn, dan zijn dit geen beleggingen waarin je handelt, maar die je hebt en wil houden en dat doe je omdat ze door de jaren een goed rendement geven en niet zo volatiel zijn.

Dan wil ik één aandeel en één obligatie noemen, waar ik zelf al meer dan tien jaar in beleg.

Perpetuele 6,875%, 225 miljoen euro obligatielening van Wolters Kluwer:
De huidige koers is 98,40% en de eerste aflossingsmogelijkheid is op 14 mei 2012. Wolters Kluwer is een internationale professionele uitgever op het gebied van recht, belasting, accounting, finance, risico en compliance en gezondheidszorg.

Zo’n 75% van de inkomsten zijn niet cyclisch en bestaan grotendeels uit abonnementen. Er is echter geen change of control-clausule opgenomen, dus mocht Wolters Kluwer overgenomen worden dan behoeft de lening niet afgelost te worden.

Het couponrendement van de obligatie is aantrekkelijk: circa 7% bij de huidige koers. Dit is hoger dan het dividendrendement op de aandelen van bijna 5%, wat ook mooi is.

Wolters Kluwer heeft sinds een aantal jaren elk jaar op 14 mei de mogelijkheid om de lening af te lossen. De kans op aflossing van deze achtergestelde lening is zeer goed mogelijk, echter ik hoop dat deze lening nog even zal uitstaan.

Aandelen DSM:
DSM is een groei- en waardeaandeel en heeft een fantastisch trackrecord. De laatste tien jaar was het gemiddelde rendement 10% per jaar (waarvan circa de helft van het rendement uit koerswinst kwam en de andere helft uit dividend). Deze life science- en material science-company is een echte winnaar.

De onderneming gaat over 2011 een piekwinst behalen. In de eerste negen maanden van 2011 werd maar liefst een 13% organische omzetgroei gehaald. Bovendien zijn de vermogensverhoudingen ijzersterk: een netto schuld van 300 miljoen euro bij een (tangible) eigen vermogen van ruim 4 miljard euro, dus na aftrek van immateriële activa.

Het aardige van DSM is dat het concern actief is in verschillende producten die allemaal in een andere fase van de S-curve zitten. Aan het begin van de S-curve zijn er activiteiten op het gebied van nanotechnologie en biofuels, terwijl foodingrediënten een topmarge hebben en voor cashflow zorgen.

Door het brede gespreide pakket heeft DSM wat minder last als de Dyneema-vezel eens wat minder gaat. Bovendien heeft de onderneming een prettig management, is de onderneming milieubewust en doen zij zo af en toe nog eens een donatie en dan heb ik het nog niet eens over de bescheiden waardering gehad.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Lees alle favoriete aandelen van IEX-columnisten in de IEX-valentijnsspecial
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2012 12:14
    Een perpetual heeft even los van niet afgelost te worden, andere risico's, nl. dat het is eigenlijk beschouwd als andeelkapitaal en dus achtergesteld. Dit geld niet alleen voor de obligatie maar ook voor de rente die tevens niet cumulatief is. Dus let op met perpetuals (kijk naar de bank perpetuals)
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links