Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbobeleggen in edelmetalen

Gast-columnist Martine Rommen van RBS Markets geeft u in de komende twee weken belangrijke lessen over het beleggen in turbo's.

Handelt u al in turbo’s op de AEX of op Nederlandse aandelen, maar is beleggen in edelmetalen met turbo’s voor u nog nieuw? Met turbo’s kunt u inspelen op de volgende vier edelmetalen: goud, zilver, platina en palladium. Hier leest u een aantal kenmerken van turbo’s op edelmetalen.

Spotprijs
De onderliggende waarde van turbo’s op edelmetalen is de spotkoers, oftewel de prijs voor directe levering van de grondstof. De spotprijzen van goud, zilver, platina en palladium worden weergegeven per troy ounce. Een troy ounce is gelijk aan 31,1035 gram. De onderliggende waarde voor de turbo’s op zilver is bijvoorbeeld de spotkoers voor één troy ounce zilver. De ratio van turbo’s op zilver is één, wat betekent dat u het aantal turbo’s dat u nodig heeft om belegd te zijn in één kilo zilver kunt berekenen als:

In de onderstaande tabel wordt het aantal turbo’s weergegeven dat nodig is om in één kilo van het onderliggende edelmetaal te beleggen.

Wisselkoersrisico
De prijzen van edelmetalen noteren in Amerikaanse dollars. Dit betekent dat u wisselkoersrisico loopt als u belegt in turbo’s op edelmetalen. U loopt echter enkel wisselkoersrisico over de waarde van de turbo, met andere woorden het bedrag dat u zelf investeert. De hefboom is dus niet van toepassing op het wisselkoersrisico.

Wanneer u bijvoorbeeld belegt in een turbo long op goud met een hefboom van 5 en de goudkoers stijgt met 10%, dan stijgt de waarde van de turbo met 50%. Wanneer de euro-dollar wisselkoers met 10% daalt (en de dollar dus in waarde stijgt), dan stijgt ook de waarde van de turbo met 10%.

Voor zowel turbo's long als short geldt dat een stijging van de waarde van de dollar een positief effect en een daling een negatief effect heeft op de waarde van de turbo.

Stoplossniveau
Goud, zilver, palladium en platina zijn 5 dagen per week, 24 uur per dag verhandelbaar. Dit betekent dat turbo’s op deze edelmetalen ook 24 uur per dag het stoplossniveau kunnen bereiken. Zodra het stoplossniveau van een turbo wordt bereikt, wordt de turbo beëindigd.

Dus ook wanneer bijvoorbeeld een goud turbo long ’s nachts het stoplossniveau bereikt en de goudkoers de volgende ochtend weer boven het stoplossniveau noteert zal de handel in de turbo niet worden hervat. De koersen die door verschillende dataleveranciers (bijvoorbeeld Bloomberg en Reuters) worden afgegeven voor edelmetalen zijn vaak niet exact gelijk. Dit wordt veroorzaakt doordat edelmetalen niet via één centrale beurs worden verhandeld, maar door meerdere banken en brokers.

RBS bepaalt op basis van de koersen die worden gepubliceerd in het dataprogramma Reuters of een Turbo het stoplossniveau heeft bereikt.

Waardeberekening
Stel, de zilverprijs noteert 18 dollar per troy ounce. U verwacht dat de zilverprijs zal stijgen naar 23 dollar. U kunt dan een turbo long gebruiken om in te spelen op deze stijging van de zilverprijs. Stel dat u kiest voor een turbo long met een financieringsniveau van 13. De euro-dollar wisselkoers is 1,25. De waarde van de turbo bij een zilverprijs van 18 euro is te berekenen als:

Wanneer de prijs van zilver stijgt naar 23 dollar, stijgt de waarde van de turbo naar:

De hefboom van deze turbo is 3,6, wat betekent dat wanneer de zilverprijs met 10% stijgt, de waarde van de turbo met 36% stijgt en vice versa. Voor de verschillende onderliggende waarden biedt RBS keuze uit verschillende turbo’s met verschillende hefbomen. Om de waarde van turbo’s op edelmetalen te berekenen kunnen de onderstaande formules worden gebruikt.

Kosten
De financieringskosten voor turbo’s op edelmetalen zijn afhankelijk van de Amerikaanse korte rente. De financieringskosten die worden berekend over het financieringsniveau van een turbo long op edelmetalen bedragen momenteel (per 24 mei 2010) 2,34% op jaarbasis.

Dit betekent dat wanneer de financieringskosten gelijkblijven, het financieringsniveau van een turbo long op zilver uit het bovenstaande voorbeeld in een maand zou stijgen van 13 naar 13,03 als gevolg van de betaalde kosten. De financieringskosten op een turbo short bedragen momenteel 1,66% op jaarbasis over het financieringsniveau.

De spread (het verschil tussen de bied- en laatprijs die door RBS wordt afgegeven) op turbo’s op edelmetalen is recentelijk verkleind. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de kenmerken van turbo’s op de verschillende edelmetalen, waaronder de gebruikelijke spread.

Ook voor turbo’s op edelmetalen geldt dat de spread kan worden vergroot als gevolg van bijvoorbeeld belangrijke cijfers of bijzondere marktomstandigheden.

Dit artikel is eerder verschenen in RBS Markets Magazine.


Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Martine Rommen schrijft deze column op persoonlijke titel. Haar mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. RBS staat onder toezicht van de AFM.TURBO® is een geregistreerde merknaam van The Royal Bank of Scotland N.V.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martine Rommen

Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Meer over Martine Rommen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 februari 2012 16:02
    Met Turbo's speculeer je op de waardeverandering van een papiertje met daarop de NAAM zilver, goud of ander materiaal. Het heeft niets te maken met de edelmetalen.

    Maar dat soort kleine foutjes worden wel vaker gemaakt binnen de wereld van financiele adviseurs. Je moet uiteraard wel in hun wereldje blijven zitten met je vermogen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links