Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winstuitkering voor turbobeleggers

Gast-columnist Martine Rommen van RBS Markets geeft u in de komende twee weken belangrijke lessen over het beleggen in turbo's.

Op de ex-dividenddatum wordt de waarde van het dividend uit de koers van het aandeel verwijderd. Beleggers die het aandeel op de ex-dividenddatum voor beursopening in bezit hebben, ontvangen het dividend enkele weken na de ex-dividenddatum in contanten (cashdividend) of extra aandelen (stockdividend).

Maar wat gebeurt er als u een turbo in bezit heeft op een aandeel dat dividend uitkeert?

Turbo’s op aandelen
RBS verlaagt op de ex-dividenddatum het financieringsniveau van een turbo long met het netto ontvangen dividend (voor aandelen die op Euronext Amsterdam noteren is dit 100% van het dividend en voor aandelen die niet op Euronext Amsterdam noteren doorgaans 85%). De redenering hierachter is als volgt.

RBS dekt haar positie in de turbo’s af door zelf een positie in de onderliggende waarde in turbo long op Philips koopt, dan koopt de handelaar van RBS doorgaans aandelen Philips om deze positie af te dekken. Wanneer Philips dividend uitkeert, ontvangt RBS dividend over de aandelen Philips die zij in bezit heeft. Dit dividend geeft zij terug aan de turbo long-beleggers door een aanpassing te maken in het financieringsniveau van de turbo’s.

Het financieringsniveau van een Philips turbo long is het deel van het aandeel dat RBS voor de turbobelegger financiert. De waarde van de turbo is het verschil tussen dit financieringsniveau (het deel dat RBS financiert) en de koers van het aandeel Philips. Dit betekent dat wanneer RBS het financieringsniveau van een turbo long met een bepaald bedrag verlaagt, de turbo long in principe met dit bedrag in waarde stijgt.

Echter, omdat het dividend voor de ex-dividenddatum in de koers van het aandeel Philips is opgenomen en op de ex-dividenddatum uit de koers van het aandeel wordt verwijderd, zal de koers van het aandeel op de ex-dividenddatum in principe dalen met het uitgekeerde dividend.

Omdat zowel het financieringsniveau van de turbo long als de koers van het aandeel Philips dalen met het uitgekeerde dividend, verandert de waarde van de turbo bij gelijkblijvende marktomstandigheden per saldo niet.

Voorbeeld turbo long Philips
Stel dat het aandeel Philips 25 euro noteert. Het financieringsniveau is 20 euro. De waarde van de turbo is nu te berekenen door van de koers van het aandeel Philips (25 euro) het financieringsniveau af te trekken (20 euro), en bedraagt 5 euro. Vervolgens gaat het aandeel Philips ex-dividend en keert 1 euro dividend uit.

Het financieringsniveau wordt op de exdividenddatum voor beursopening verlaagd met het netto door RBS ontvangen dividend, in dit voorbeeld dus 1 euro. Bij gelijkblijvende marktomstandigheden zal het aandeel Philips op de ex-dividatum 1 euro lager openen, op 24 euro. Het financieringsniveau wordt eveneens met 1 euro naar beneden aangepast, van 20 euro naar 19 euro.

De waarde van de turbo bij beursopening op de ex-dividenddatum is nu te berekenen door opnieuw van de koers van het aandeel (nu 24 euro) het financieringsniveau af te trekken (19 euro), oftewel 5 euro. Omdat de koers van het aandeel en het financieringsniveau beide met 1 euro zijn gedaald, is de waarde van de turbo long niet veranderd.

Voorbeeld turbo short Philips
Voor een turbo short wordt het financieringsniveau van een turbo naar beneden aangepast met het bruto dividend. De redenering hierachter is als volgt. Wanneer u een turbo short op Philips koopt, kan RBS haar positie afdekken door een shortpositie in te nemen in aandelen Philips. Dit kan zij doen door een aandeel Philips te lenen en vervolgens te verkopen. Zij ontvangt hierdoor de waarde van het aandeel in contanten en creëert een negatieve positie in het aandeel Philips.

Wanneer het aandeel Philips dividend uitkeert, moet RBS dit dividend over de negatieve positie in aandelen Philips betalen. Dit bedrag wordt verrekend met de turbo short-beleggers door het financieringsniveau naar beneden aan te passen. Voor een turbo short is het financieringsniveau in feite gelijk aan het bedrag dat RBS heeft ontvangen voor de verkoop van het aandeel plus de inleg van de turbobelegger.

De waarde van de turbo kan worden berekend door van dit bedrag (het financieringsniveau) de actuele koers van het aandeel af te trekken. De negatieve positie in het aandeel kan namelijk worden gesloten door het aandeel op de beurs terug te kopen tegen de actuele koers.

Dit betekent dat wanneer RBS het financieringsniveau van een turbo short met een bepaald bedrag verlaagt, de turbo short met dit bedrag in waarde daalt. Omdat op de ex-dividenddatum het dividend uit de koers van het aandeel wordt verwijderd, zal de koers van het aandeel in principe dalen met het uitgekeerde dividend.

Wanneer zowel het financieringsniveau als de koers van het aandeel dalen met het uitgekeerde dividend, verandert de waarde van de turbo short per saldo niet.

Het stoplossniveau
Voor turbo’s op individuele aandelen past RBS bij een dividenduitkering naast het financieringsniveau ook het stoplossniveau aan. Het nieuwe stoplossniveau voor turbo’s long op Philips wordt berekend door bij het financieringsniveau 7,5% op te tellen en de uitkomst naar boven af te ronden op één decimaal achter de komma.

Stel dat het stoplossniveau van de Philips turbo long in het bovenstaande voorbeeld voor de ex-dividenddatum 21,50 was. Op de ex-dividenddatum wordt het nieuwe niveau berekend door 7,5% bij het nieuwe financieringsniveau (19 euro) op te tellen en de uitkomst naar boven af te ronden op decimalen. Het nieuwe stoplossniveau wordt zodoende 20,50 euro.

Het nieuwe stoplossniveau van een Philips turbo short berekenen we door van het financieringsniveau 7,5% af te trekken en de uitkomst naar beneden af te ronden op één decimaal achter de komma. Dit percentage en de wijze van afronding verschilt per aandeel. In de bovenste tabel (hieronder) vindt u een voorbeeld van het gevolg van een dividenduitkering voor een turbo long en een turbo short op het aandeel Philips.

Het financieringsniveau en stoplossniveau zijn voor beide turbo’s naar beneden aangepast. De waarde van de turbo’s is niet veranderd als gevolg van de dividenduitkering.

Turbo’s op indices
Wanneer een aandeel uit bijvoorbeeld de Dow Jones of de AEX dividend uitkeert, gaat deze index, naar weging van het aandeel in de index, ook ex-dividend. Stelt u zich voor dat het aandeel Unilever de dag voordat het ex-dividend gaat bij sluiting van de beurs 20 euro noteert, en een weging van 10% heeft in de AEX.

Het aandeel keert 2 euro dividend uit. De dividenduitkering van 2 euro betekent een daling van 10% in de koers van het aandeel Unilever. Wanneer Unilever een weging van 10% heeft in de index, vloeit er op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat 1% (10% van 10%) waarde uit de AEX als gevolg van de dividenduitkering van Unilever.

Wanneer de AEX de dag voordat Unilever ex-dividend gaat bij sluiting 350 punten noteert, zal de AEX bijonveranderde marktomstandigheden (1% x 350 = ) 3,5 punten lager openen.

Voor de turbo’s op indices zullen wij, op een vergelijkbare manier als dat gebeurt bij turbo’s op individuele aandelen, het financieringsniveau van de turbo naar beneden aanpassen met het door RBS ontvangen dividend, gecorrigeerd voor de weging van dat aandeel in de index. Het stoplossniveau van turbo’s op indices wordt niet aangepast wanneer de onderliggende waarde ex-dividend gaat.

Het stoplossniveau van turbo’s op indices wordt éénmaal per maand, op de 15e, herberekend op basis van het actuele financieringsniveau. In perioden waarin relatief veel dividend wordt uitgekeerd kan de aanpassing in het stoplossniveau op de 15e van de maand relatief groot zijn.

Dit artikel is eerder verschenen in RBS Markets Magazine.


Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Martine Rommen schrijft deze column op persoonlijke titel. Haar mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. RBS staat onder toezicht van de AFM.TURBO® is een geregistreerde merknaam van The Royal Bank of Scotland N.V.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martine Rommen

Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Meer over Martine Rommen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links