Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top?

De gap tussen 317,80 en 319,20, die maandag werd gevormd, werd gisteren geheel opgevuld. Ik verwacht nog steeds dat we in een correctiefase zitten, maar met het opvullen van de gap is de neerwaartse versnelling wel even getemperd.

Het is nu kijken waar een lagere top gevormd kan worden. Is het topje gisteren al gezet net onder de 320 of weet de AEX toch nog hogere niveaus op de borden te zetten? Met het opvullen van de gap is deze mogelijkheid aanwezig.

Ik acht de kans groot dat er nu een vergelijkbaar vlagpatroon ontstaat als in de eerste twee weken van januari. Hierbij moet ik wel vermelden dat de kans op een diepere correctie of vlagpatroon wel groter is. Er is sprake van een neerwaartse crossing in de MACD en negatieve divergentie in de RSI.

Gezonde correctie
Na het bijna behalen van mijn koersdoel in de zone 325 – 329 is een normale correctie van 5 tot 10% gezond. Ik geef al enkele weken aan dat ik in januari een top rond de 325 verwacht, waarna een correctie zal optreden als aanloopje voor de beweging naar de 343 tot 345.

Weerstanden liggen rond de top van gisteren op 320 en daarboven pas richting de 324. Wel moet ik hierbij vermelden dat gisteren een zogenoemde shooting star is ontstaan die al een lagere top kan aanwijzen. De komende dagen zullen we dat weten.

Steunniveaus liggen bij:

  • 314,35 (de bodem van maandag)
  • het 200-daags gemiddelde van 311,50
  • de neklijn van het eerder afgeronde omkeerpatroon bij 309
  • het 50-daags gemiddelde van 305,30

Deze laatste niveaus gelden als mijn richtpunten voor de huidige correctieve beweging. Het blijft dus een koop-op-zwakte-markt, waarbij we in de komende weken wel wat meer druk mogen verwachten in deze (te) euforische markt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

  • De Nasdaq 100 heeft na de recente bearish engulfing nu een dubbele top met een zwart gevulde hanging man gevormd. Er is een duidelijk risico op topvorming.

  • De S&P 500 brak al de steile stijgende kortetermijnbodemlijn en is bezig met de vorming van een lagere top. Maximale richtzone ligt bij 1260 – 1267. Let verder op de golden cross als positieve langetermijnondersteuning.

  • Ook de SOX en de Europese indices als de DAX en Stoxx Europe 600 lijken bezig met de vorming van een lagere top voor een diepere correctie.

Kortom de correctiemodus is nog steeds intact.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Unilever naar 33,50
Nog even kijken naar het eerste zwaargewicht in de AEX dat donderdag met cijfers komt: Unilever. De langere trend is goed, maar de koers bevindt zich nu in een duidelijke correctiefase. De onderkant van het stijgende trendkanaal ligt bij 24,40, maar zelfs een test van de 24 tot het 200-daags is niet uitgesloten.

Wel is dit een koop op zwakte. Na de recent gevormde hogere all-time highs verwacht ik uiteindelijk een verdere stijging met een Fibonacci-projectiedoel van 33,50. Boven de 25,70 à 26 lijkt de correctie ten einde.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

210 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 1 februari 2012 09:13
    quote:

    retsok schreef op 1 februari 2012 09:03:

    ik blijf zijlijn het is nog steeds mogelijk dat we een spike up krijgen van een procent of 3 a 4..... Wat ik wel weet is dat we in the end game zitten.. Dus VERKOOP UW AANDELEN
    Als je dat vindt, moet je niet aan de zijlijn blijven!
  2. forum rang 6 shortie 1 februari 2012 09:51
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 1 februari 2012 09:13:

    [...]

    Als je dat vindt, moet je niet aan de zijlijn blijven!
    Niet onverstandig om te wachten op de definitieve krak onder de 1.300. Daarmee de bevestiging dat de correctie op de S&P gestart is en nog voldoende neerwaarts potentieel daarna.
  3. [verwijderd] 1 februari 2012 10:03
    quote:

    minister president Balkenende schreef op 1 februari 2012 09:13:

    [...]

    Als je dat vindt, moet je niet aan de zijlijn blijven!
    Waarom niet? Trading gaat om odds en risk management en nu de daling bezig lijkt is een blowoff top helemaal geen gekke redenering.

    Voor longs is mijn advies ook sell the rally en voor shorts is dit het moment om in te schalen counter de trend.

    Wie er aan het eind gelijk krijgt is gissen, het blijft een rigged mark to fantasy markt waar de beren de deksel vaker op de neus krijgen dan de stieren.

    Juan
  4. forum rang 6 shortie 1 februari 2012 10:15
    quote:

    stars _1FB1 schreef op 1 februari 2012 10:09:

    Goedemorgen, ik ga er nog steeds vanuit dat er een rally in de states komt waardoor wij meegetrokken gaan worden. Oplossing schuldencrisis Griekenland is nabij en dan gaan we over de 330 heen.
    En dan gaan we volgende week vrolijk de pijlen richting op Portugal.....

    Er is helemaal geen "oplossing". Men geeft de heroinepatient gewoon weer een shot en hoopt dat ie daarna weer voor even kan doorzwalken.
    Leuk al die bezuinigingen in Griekenland maar van daadwerkelijke hervormingen welke nodig zijn voor de lange termijn is nog helemaal niets terecht gekomen.
  5. forum rang 6 shortie 1 februari 2012 10:29
    quote:

    retsok schreef op 1 februari 2012 10:15:

    ook volgens EW zou dit goed kunnen

    Klopt Retsok, zou een het laatste golfje 5 zijn. We gaan wel zien waar het schip gaat stranden.
    Op de SP zitten we mogelijk al in de 1e down met de top rond de 1330. Zouden dan nu in een 2 zigzag zitten waarna de sub 3 van start zal gaan.
    Gaan het de komende week wel zien.
  6. [verwijderd] 1 februari 2012 10:35
    Goede morgen allemaal. Ik ben lekker long, de zon schijnt en de AEX loopt op. En gelukkige speculant groet u allen!

    Ik heb nu een vierde lijn aan mijn indicator toegevoegd, want ik zou eens een keer hetzelfde plaatje voorschotelen (als het hetzelfde blijft, dan heb ik het ei van Columbus gevonden, niet dat dat voor iedereen goed werkt, dat zou kunnen verschillen.)

    Met de vierde lijn zijn er nu twee paren verwante lijnen: die met de positie van de Close richtinggevend (niet richtinggevend noem ik dat pos en richtinggevend pcv)(close hoog, daar komen blauwe candles van, of witte enz.). Dat zijn volpcv en ranpcv, de bekende blauwrode en de nieuwe gestippelde rode lijn met paars en beige kleurvlak.

    Het andere paar zijn oude bekenden van de vorige versie van de indicator, met de range rinchtinggevend (niet richtinggevend noem ik dat ran en richtinggevend rnv) (rangetoename duidt op wildere handel waarin hogere prijzen worden overeengekomen en dan zegt iedereen: "dat wil ik ook wel") dit zijn volrnv en posrnv, de groene doorlopende en gestippelde lijnen, met het rode en groen kleurvlak.

    De doorlopende lijnen bevatten de volume-component en de gestippelde de range en positiecomponent, maar dan stuivertje gewisseld voor welke de richting bepaalt. (dat is boven of onder nul)

    Verhaal he. Even attentie voor de paarse kleur, boven nul is het omhoog met grote range.
210 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links