Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Auw, de bouw

Alles went, zelfs winstwaarschuwingen van Heijmans? Niet helemaal, getuige de -4,2% vandaag op het koersbord tegen nu +1,3% voor de AEX. De analisten zijn naar eigen zeggen niet verrast door afschrijving op vastgoed van Heijmans vandaag. Die zagen ze al lang aankomen, hoewel het bedrag ze iets tegenvalt.  

Advies- en koersdoelwijzigingen zijn er dan ook niet. SNS Securities heeft het meest diepgaande commentaar en vraagt zich openlijk af of de andere bouwers misschien ook op hun vastgoedportefeuilles moeten gaan afschrijven. U hoeft tenslotte geen raketgeleerde  te zijn om te zien dat de Nederlandse stenenmarkt er niet best bij ligt.     
 
SNS Securities: hold – 14 euro
All in all, net loss will amount to EUR 45m, where we anticipated a profit of EUR 22m (consensus EUR 16m). On the positive side, the company’s capital position remains solid, it intends to pay a dividend over FY11 (we expect around EUR 0.20) and we believe that Heijmans was almost net cash (on a recourse base) at the end of FY11.

Conclusion & action: Heijmans’ profit warning is disappointing, especially because the results in non residential (which once was a major bleeder) and to a lesser extent pre fab do not seem under control. The write down on property positions was not unexpected, but larger than we anticipated.

We do not exclude write downs on property positions at BAM and Ballast Nedam as well. We will make large adjustments for net profit and EBIT, but we expect that the decrease to our underlying estimates will be relatively limited.

ABN Amro: houden
Gezien de moeilijke situatie op de Nederlandse huizenmarkt komt het voor ons niet als een totale verrassing dat Heijmans afschrijvingen moet doen op vastgoed. Met een koers/winstverhouding van 7 en 5,2 (op basis van de verwachte winst in respectievelijk 2012 en 2013) is het aandeel Heijmans is lager gewaardeerd dan de aandelen van sectorgenoten BAM en Ballast nedam. Het aandeel Heijmans wordt door ons gevolgd met een Houden-advies.

Theodoor Gilissen: hold
Heijmans maakt bekend dat het jaarverlies over ’11 maximaal Eur 40 mln zal bedragen tengevolge van een afboeking van Eur 45 mln op vastgoed en een goodwill vermindering van Eur 10 mln op IBC; beide afboekingen betreffen geen kas boekingen. Het operationele resultaat zal ongeveer Eur 25 mln bedragen en Eur 10 mln reorganisatie kosten zullen genomen worden.

De solvabiliteit zal uitkomen op ruim 30%. Het bedrijf heeft de beschikbare kredietfaciliteit niet gebruikt per eind ’11. Na de afboeking zal de grondpositie ongeveer Eur 300 mln bedragen bij een eigen vermogen van ongeveer Eur 420 mln. Onze rating blijft Houden in afwachting van een verbetering van de marktomstandigheden.

KBC Securities: buy – 15 euro
The write downs are a bit higher than expected, but that is of no concern as they are non-cash. Tough conditions in the Dutch market should make life difficult for at least another 2 years, but the aforementioned adjustments to the cost base and the land bank should benefit earnings capacity.

We will adjust our 2011 estimates. We do not expect to make major changes to our estimates for 2012 and beyond, and to our SOTP-based target price of € 15.

Analistenconsensus Heijmans:

  • Buy: 3
  • Hold: 4
  • Sell: 0
  • Gemiddeld koersdoel: 15,13 euro


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 25 april 2012 19:53
    Bouwsector heeft duidelijkheid nodig
    Door Anne-Greet Haars
    25 april 2012 16:57 | bnr.nl

    De bouwsector baalt flink dat het kabinet is gevallen, omdat de hervormingen in de woningmarkt weer ver weg lijken. Elco Brinkman zegt woensdag op BNR: "De bouwsector heeft zekerheid nodig."


    Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland): "De bouwsector heeft zekerheid nodig over de plannen."


    Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, baalt ervan. “Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Dat het minder is dat snappen ze wel, maar de charme van het bezuinigingspakket was wel dat mensen in de huizenmarkt duidelijkheid kregen.”

    “Ik probeer deze dagen te gebruiken om de politici in Den Haag duidelijk te maken dat ze het niet nog erger moet maken”, legt Brinkman uit.

    Consequenties
    De bouwsector is in een jaar of drie op jaarbasis zo’n tien miljard omzet kwijtgeraakt en alleen al in de vaste staf van bouwbedrijven zijn er ongeveer 32.000 mensen hun baan kwijt geraakt. Maar Brinkman wil niet de schuld geven aan het kabinet. “Het komt door de omstandigheden waar het kabinet in zit." Brinkman wijst de schuld toe aan de onduidelijkheid.

    Casper de Vries is het met Brinkman eens. “Op alle grote dossiers moet er zekerheid worden geboden. Het parlement kan dit nu ook bieden.”

    BTW
    De BTW-verhoging stond ook op het lijstje van het Catshuis en dat raakt de bouw ook hard. Brinkman: “Dat vinden we ook vervelend, maar het is een kwestie van geven en nemen. Per saldo hebben we meer aan het op de gang komen van de bouwproductie dan dat de BTW niet wordt verhoogd.”
  2. forum rang 4 s.lin 4 oktober 2012 19:16
    Honderden banen weg bij BASF door bouwmalaise
    Donderdag 04 oktober 2012 om 18:01:27
    Bij het Duitse BASF verdwijnen vierhonderd banen bij de bouwgrondstoffendivisie. Het chemieconcern meldde donderdag er naar te streven zo veel mogelijk getroffen medewerkers aan een andere baan te helpen binnen het eigen bedrijf, 'waar dat mogelijk is'.
    De bouwgrondstoffendivisie maakt producten zoals cement en afdekkit. Er werken wereldwijd ongeveer zevenduizend mensen. Het bedrijf praat met de vakbonden over de uitwerking van de plannen.

    Het chemieconcern heeft veel last van het uiteenspatten van de vastgoedbubbel in Spanje en de bezuinigingen op bouwprojecten in Griekenland. Ook in Italië en Groot-Brittannië is de bouwsector in mineur.

    (Novum/AP
  3. forum rang 4 s.lin 5 oktober 2012 08:41
    Crisis leidt tot opschorten investeringen

    05-10-2012 07:38

    Den Haag - Ondernemers stellen onderhoud van hun bedrijfspand steeds vaker uit in afwachting van betere economische tijden.
    Ook op wegen en kunstwerken wordt beknibbeld. Dat concludeert het economisch bureau van ING in zijn Themavisie Onderhoudsmarkt. De economen verwachten voor dit jaar een volumekrimp van meer dan 5 procent in de infra- en onroerendgoedsector (burgerlijke en utiliteitsbouw).

    Cobouw.nl
  4. forum rang 4 s.lin 26 oktober 2012 09:42
    Ingenieurs in zwaar weer
    25-10-2012 21:04
    Den Haag - De helft van de ingenieursbureaus verwacht dit jaar quitte te spelen of in de rode cijfers te belanden. Het afgelopen kwartaal zag 60 procent van de bedrijven de omzet al afnemen.

    Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het NLingenieurs-conjunctuuronderzoek. Bij bijna één op de vijf bureaus is de omzet zelfs met meer dan 10 procent gedaald. De verwachtingen van de ondernemers voor 2013 zijn niet positiever. Ongeveer de helft van de ingenieursbureaus verwacht volgend jaar een verdere omzetdaling.

    cobouw.nl
  5. forum rang 4 s.lin 27 oktober 2012 10:01
    Rutte 2: huiseigenaren en hoge inkomens de dupe
    Volgens bronnen wordt de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen beperkt. Dit gaat al per 2014 in. De aftrek wordt dan elk jaar met 0,5 procent verminderd.

    Vooral huizenbezitters met een hoge lening en een inkomen van twee keer modaal of meer worden hierdoor getroffen.

    www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...

    wie wil of kan er straks nog een huis kopen, het word steeds minder aantrekkelijk gemaakt!
  6. forum rang 4 s.lin 29 oktober 2012 20:44
    'Regeerakkoord slecht voor huurders en starters'
    Maandag 29 oktober 2012 om 20:36:46
    - Het regeerakkoord is slecht voor de woningmarkt en huurders. Er worden maatregelen genomen die huurders zwaar treffen in de portemonnee. Dat stelt de Woonbond maandag in een reactie. Ondertussen krijgen starters op de koopwoningmarkt het nog moeilijker, stelt Vereniging Eigen Huis.

    Volgens de Woonbond zorgen de plannen in het regeerakkoord er niet voor dat de woningmarkt beter gaat functioneren, maar voor een volledige investeringsstop in de huursector. De belangenorganisatie wijst onder meer naar de aanpak van scheefwoners. "Huurders moeten straks fors meer huur betalen, maar dat leidt niet tot de voor de woningmarkt zo noodzakelijke investeringen in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing", stelt de bond.

    Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt onaangenaam verrast te zijn dat in het nieuwe regeerakkoord het fiscale onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken wordt gehandhaafd. Ook door onder meer een lager maximum voor hypotheken en hogere bijkomende kosten wordt de rekening vooral bij starters op de koopwoningmarkt neergelegd, aldus VEH. "Die groep krijgt te maken met een stapeling van maatregelen die het nog moeilijker maakt een huis te kopen."

    De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is minder negatief. Hoewel het kabinet versoberingen doorvoert aan de koopkant, wordt volgens NVM-voorzitter Ger Hukker geen 'greep in de kas' gedaan. "Dat geld wordt teruggegeven in de vorm van lagere belastingtarieven."

    VVD-leider Rutte zei tijdens de presentatie van het akkoord dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek een 'gevoelige concessie' is voor de VVD, maar noemde de maatregel 'in het licht van het totaalpakket aanvaardbaar'. Tijdens de campagne had hij verzekerd dat hier niet aan zou worden getornd.

    (Novum)
  7. forum rang 4 s.lin 31 oktober 2012 07:30
    Bouw vreest tekort aan personeel
    31 oktober 2012 06:10
    Door de malaise in de bouw vreest Bouwend Nederland bouwpersoneel voorgoed kwijt te raken. Als de bouw vervolgens weer aantrekt, dan zou er een groot tekort zijn aan goed opgeleide en ervaren krachten.
    De bouw ligt op z'n gat en er zijn nog weinig aanwijzingen dat dat snel gaat veranderen. Maar bouwend Nederland kijkt verder vooruit en maakt zich ook zorgen over de periode daarna, weet redacteur Pieter van der Werff.

    Joba van den Berg, directeur sociale zaken bouwend Nederland. vertelt hem: "De werkgelegenheid is dramatisch naar beneden gegaan. Wij zijn vanaf januari 2009 alleen al onder de cao 42 duizend mensen kwijtgeraakt. Aan de andere kant weten we dat we over enkele jaren heel veel mensen nodig hebben. Op dit moment zijn 30 duizend mensen ouder dan 45 jaar. Dus aan alle kanten weten we dat mensen straks hard nodig hebben."

    Bouwpool
    En daarom start bouwend Nederland samen met Randstad een bouwpool met als doel de werknemers voor de bouw te behouden. Maar er gebeurt meer zegt, Randstad-directeur Peter Veld van de techniekdivisie. "Wij starten per 1 november met twintig workshops voor ontslagen bouwvakkers en leerlingbouwvakkers. Die bieden wij sollicitatietrainingen aan. Omdat het in een dalende markt, waarin er eerder mínder banen voor bouwvakkers zijn dan méér, heel belangrijk is je sollicitatiegesprek als goed startpunt te hebben", legt hij uit.

    Daarmee wil Randstad meer bouwvakkers de gelegenheid bieden in de sector aan de slag te blijven. Want hoewel de bouwmarkt er dus moeilijk bij ligt, zijn er nog best wel wat bouwbedrijven op zoek naar mensen. Maar ook als dat niet lukt, is het de bedoeling dat de werknemers later nog beschikbaar blijven voor de bouw. "Dan willen we de bouwvakkers en de leerlingen aanbieden op andere banen die we bij Randstad binnenkrijgen of in huis hebben. Dan willen we ze niet alleen tijdelijk aan de slag houden, maar we willen ze ook blijven volgen. Na deze crisis trekt de bouw zeker aan en willen we ze terugvragen in deze sector."

    Flexibele contracten
    Een aardig initiatief, vindt arbeidseconoom aan de VU, Pieter Gautier. "Gegeven het huidige beleid en de ontslagbescherming is het misschien wel een goede oplossing. Na drie keer kunnen ze geen flexibel contract meer krijgen, dan moeten ze een vast contract krijgen. Dat wordt voor bedrijven vaak te kostbaar en te riskant. Dus het alternatief is dat ze ontslagen worden en allerlei vaardigheden verliezen. Het is dan misschien beter dat ze via uitzendbureaus binding met de sector houden."

    Nadeel ervan is alleen dat een deel van de winst bij Randstad terechtkomt, vindt Gautier. "In zekere zin leveren ze er ook een dienst voor. Maar die dienst is puur ingegeven door de vrij sterke ontslagbescherming die we in Nederland hebben. Dit is een manier om dat te vermijden. Uiteindelijk zou het beter zijn om die ontslagbescherming te versoepelen, zodat die mensen gewoon in de bouwsector aan het werk kunnen blijven.

    Ontslagbescherming
    Het nieuwe kabinet pakt de ontslagbescherming getuige het regeerakkoord wel aan, maar hoe het precies wordt ingevuld is volgens Gautier nog onduidelijk. Er wordt wel wat vooruitgang geboekt, maar het is een beetje verwarrend, vindt hij.

    Gautier: "Voorheen kreeg je voor elk jaar dat je hebt gewerkt een maandsalaris aan ontslagvergoeding. Dat is een halve maand geworden. Er is nu ook een maximum van 75 duizend euro gekomen. Dat lijkt wel positief: alles moet nu via het UWV gaan. Maar het is een beetje vaag. Mensen kunnen ernaast toch nog naar de rechter. Hiervoor was het óf UWV óf rechter. Nu lijkt het alsof het mogelijk is om het allebei te doen. Het is dus nog niet helemaal helder wat ze precies willen."
    bnr.nl
  8. forum rang 4 s.lin 10 november 2012 08:21
    NVB Bouw luidt de noodklok
    09 november 2012 13:24

    Brancheorganisatie NVB Bouw heeft de noodklok geluid voor de alarmerende situatie die is ontstaan in de bouwsector. NVB wil dat de politiek snel in actie komt om het tij te keren.


    Dat staat in een brandbrief die de vereniging voor bouwbedrijven vrijdag aan het kabinet en de Tweede Kamer stuurt.

    Volgens de vereniging zal de situatie in de bouw door de ingrijpende plannen uit het regeerakkoord nog verder verslechteren. "Het moment dat het voor de sector echt niet meer gaat, komt angstvallig dichtbij. Dagelijks worden wij gebeld door verontruste bedrijven, die niet meer weten hoe ze hun business draaiende kunnen houden en hun mensen kunnen behouden. Het water staat de woningbouwers tot aan de lippen'', zei Johan Groen, voorzitter van de NVB.

    Volgens de belangenbehartiger gaan er dagelijks 5 bouwbedrijven failliet en raken gemiddeld 50 mensen hun baan kwijt. In aanverwante sectoren gaan door de bouwcrisis nog eens 50 banen extra per dag verloren. "Het is voor de sector, de werkgelegenheid en de economie nu of nooit'', stelt Groen.

    bnr.nl
  9. forum rang 4 s.lin 11 november 2012 13:37
    Opleidingsbedrijven bouw bundelen krachten
    - Dertig opleidingsbedrijven in de bouw- en infrastructuursector gaan een landelijk samenwerkingsverband aan. Onder de titel Bouw- en Inframensen willen ze gezamenlijk het bouwonderwijs versterken, meldt dagblad Cobouw zaterdag. Behalve met een teruggang van het aantal leerlingen kampt de sector met een nog hardere daling van het aantal leerwerkplekken.

    Voorzitter van het samenwerkingsverband Swanette Jukema laat in het vakblad weten dat een nieuwe koers hard nodig was, omdat de situatie bij veel opleidingsbedrijven onhoudbaar werd. "Niets doen was geen optie meer", vertelt Jukema. "Maar wat er nu uitkomt, is veel mooier dan wie dan ook een jaar geleden durfde te denken."

    Eerder dit jaar meldden Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en het UWV Werkbedrijf al dat het aanbod aan stageplekken en leerwerkplekken dalende was. Daarbij werd met name de bouw genoemd, een sector die zwaar te lijden heeft onder de economische crisis en de stagnerende woningmarkt.

    Het samenwerkingsverband Bouw- en Inframensen verwacht onder andere meer ruimte te hebben voor nieuwe onderwijs- en stagemodellen, bijvoorbeeld gericht op vmbo'ers met nog beperkte technische vaardigheden. Ook zouden er flexpools kunnen komen om op projectbasis te voorzien in leerwerkplekken.

    Het landelijke samenwerkingsverband wordt volgende maand officieel. In januari moet het van start gaan.

    (Novum)
  10. forum rang 4 s.lin 16 november 2012 21:49
    Nieuwbouw woningen bijna op vooroorlogs laag peil
    16 november 2012 19:48

    Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is de afgelopen twee jaar gekelderd. Het is het laagste peil in ruim zestig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


    De ineenstorting van de nieuwbouw staat in schril contrast met het aantal bouwvergunningen dat werd afgegeven, dat ook licht daalde. In 2009 bedroeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen nog 83.000, en daar zat al jaren weinig verandering in. Daar kwam in 2010 opeens de klad in, met een daling van 33 procent tot 56.000. Ook 2011 liet geen herstel zien.

    Bouwvergunningen
    Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde al sinds 2006 stapsgewijs, van 96.500 naar 59.000 in 2011. "Het verschil in ontwikkeling komt vooral doordat niet elke afgegeven bouwvergunning leidt tot een concreet project", legt een woordvoerder van vakbond FNV Bouw het verschil uit.

    Door de huidige economische problemen loopt het aantal concrete projecten nog sneller terug. "Tussen de periode van afgifte van de vergunning en het begin van de bouw kan besloten worden niet te bouwen. Er is bijvoorbeeld niet voldoende belangstelling voor een project en dan gaat het niet door."

    bnr.nl
  11. Tiekoes1 16 november 2012 21:59
    quote:

    s.lin schreef op 16 november 2012 21:49:

    Nieuwbouw woningen bijna op vooroorlogs laag peil
    16 november 2012 19:48

    Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is de afgelopen twee jaar gekelderd. Het is het laagste peil in ruim zestig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


    De ineenstorting van de nieuwbouw staat in schril contrast met het aantal bouwvergunningen dat werd afgegeven, dat ook licht daalde. In 2009 bedroeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen nog 83.000, en daar zat al jaren weinig verandering in. Daar kwam in 2010 opeens de klad in, met een daling van 33 procent tot 56.000. Ook 2011 liet geen herstel zien.

    Bouwvergunningen
    Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde al sinds 2006 stapsgewijs, van 96.500 naar 59.000 in 2011. "Het verschil in ontwikkeling komt vooral doordat niet elke afgegeven bouwvergunning leidt tot een concreet project", legt een woordvoerder van vakbond FNV Bouw het verschil uit.

    Door de huidige economische problemen loopt het aantal concrete projecten nog sneller terug. "Tussen de periode van afgifte van de vergunning en het begin van de bouw kan besloten worden niet te bouwen. Er is bijvoorbeeld niet voldoende belangstelling voor een project en dan gaat het niet door."

    bnr.nl
    Bedankt dat je dit plaatst.
    Wie had dat gedacht zelfs senioren woningen niet meer in trek?
  12. forum rang 4 s.lin 17 november 2012 08:10
    Bouwbedrijf BAM uit Bunnik slankt de organisatie in Nederland de komende tijd verder af. 'Nederlanders kopen op dit moment geen woningen', zei bestuursvoorzitter Nico de vries gisteren in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. Daarom is BAM bezig aan een ingrijpende reorganisatie.

    Het Financieele Dagblad (gesloten editie)

  13. forum rang 4 s.lin 19 november 2012 19:23
    Bouwproductie eurozone daalt
    19 november 2012 11:29
    September was geen goede maand voor de Europese bouwsector. Bedrijven in de eurolanden verzetten 1,4 procent minder werk dan een maand eerder.

    Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat maandag.
    In vergelijking met september 2011 nam de bouwproductie in de 17 eurolanden gemiddeld met 2,6 procent af. In de hele Europese Unie bedroeg de krimp op jaarbasis 5,8 procent. In de EU werd in september 1,8 procent minder gebouwd dan een maand eerder.

    Ten opzichte van september 2011 daalde de bouwproductie het sterkst in Portugal (min 18,2 procent), Italië (min 17,8 procent) en Polen (min 16,7 procent). In Duitsland werd 4 procent meer gebouwd dan een jaar eerder.
    bnr.nl

  14. forum rang 4 s.lin 20 november 2012 16:55
    'Bouwsubsidies werken niet'
    20-11-2012 15:27
    Den Haag - Subsidies voor specifieke sectoren zoals de bouw werken niet, zijn te duur of komen te laat. Dat zei premier Rutte zojuist in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje.

    Arie Slob van de CristenUnie vindt dat Rutte de bouwsector in de steek laat. Met het CDA, GroenLinks, de SP en D66 pleit Slob voor een lager btw-tarief voor verbouwwerkzaamheden in 2013.

    Rutte gelooft daar niet in. "De effecten van stimuleringspakketten voor concrete sectoren zijn buitengewoon beperkt. Dat leert het recente verleden. We moeten voor het bedrijfsleven een omgeving creëren met weinig regels, lage lasten, veiligheid en een goed opgeleide bevolking. Er is nu duidelijkheid op het gebied van huur en koop. Dat is de beste manier om Nederland sterker uit de crisis te kunnen laten komen."

    Rutte wil vertrouwen zaaien. Los van de aangekondigde maatregelen beloofde hij de woningmarkt de komende decennia met rust laten.

    Cobouw.nl
  15. forum rang 4 s.lin 21 november 2012 16:59
    Situatie Nederlandse architecten nijpender dan ooit
    21-11-12 - 16:44
    Nederlandse architectenbureaus verkeren al jaren in zwaar weer door de crisis, maar de situatie lijkt nu nijpender dan ooit. De branche is sinds 2008 in omvang ruim gehalveerd en ook voor volgend jaar wordt een verdere daling van omzet en werkgelegenheid voorzien.

    Dat blijkt uit een halfjaarlijkse peiling van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), die vandaag is gepubliceerd.

    Dit jaar daalt zowel de omzet als werkgelegenheid naar verwachting met 5 procent. Het aantal banen in de branche is sinds 2008 ongeveer gehalveerd tot 10.000. Architecten kampen met teruglopende investeringen, de stilgevallen woningmarkt, een groeiend aantal wanbetalers en problemen met de financiering van bouwprojecten.

    De negatieve vooruitzichten voor de architectenbranche worden gezien als een indicator voor de gehele bouwsector.

    bron: ANP
  16. forum rang 4 s.lin 21 november 2012 18:22
    Crisis treft bouw Achterhoek extra hard
    21 november 2012 15:01
    DINXPERLO - De situatie in de bouwsector verslechtert in de Gelderse regio's Achterhoek en Liemers sneller dan elders.
    De belangrijkste oorzaken zijn de krimpende bevolking en het geringe aantal bedrijven dat werkt in de weg- en waterbouw, waar het iets beter gaat.

    Dat zei de Doetinchemse voorzitter Leo te Bogt van brancheorganisatie Bouwend Nederland woensdag in een toelichting op een onderzoek onder leden. Het aantal werkenden in de vijf afdelingen van de organisatie in de Achterhoek en de Liemers is volgens dat onderzoek sinds het begin van de crisis in 2008 gehalveerd.

    De bijna 170 leden van de organisatie zagen de omzet sinds 2008 met 40 procent teruglopen. De bouwbedrijven spreken van 'een economische ramp'. Volgens Te Bogt wordt de regio ook meer dan gemiddeld getroffen omdat ''bedrijven waar met de handjes wordt gewerkt'' een belangrijke rol hebben in de Achterhoekse economie. Veel andere bedrijven zijn er van afhankelijk.

    Bevolkingskrimp
    De bevolkingskrimp in het oosten van het land zorgt er bovendien voor dat gemeenten daar tot 2020 minder dan de helft van de oorspronkelijk geplande 14.000 huizen laten bouwen. ''Dat wordt waarschijnklijk nog minder, je gaat niet voor leegstand bouwen'', zegt Te Bogt.

    De bouwbedrijven praten met gemeenten en woningbouwcorporaties over een project om 3800 bestaande woningen te verduurzamen, wat werkgelegenheid zal scheppen.

    Door: ANP
  17. forum rang 4 s.lin 24 november 2012 18:17
    Scherpe daling in opdrachten voor Duitse infrasector
    23-11-2012 14:49
    Wiesbaden - De orderstroom in de Duitse bouw is in september met 3,8 procent afgenomen. De oorzaak schuilt in een scherpe daling (-10 procent) van het aantal opdrachten in de sector infra.

    Dat blijkt uit cijfers van het Statistisch Bundesamt. September heeft zich ontpopt als een zwakke maand voor de Duitse bouwers. Bij de bedrijven met twintig of meer medewerkers daalde de omzet vergeleken met dezelfde maand in 2011 met 2,7 procent tot 8,8 miljard euro.

    Cobouw.nl
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links