Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Rommelpotje

Is er ooit een beursjaar geweest zonder een winstwaarschuwing van een bouwbedrijf? Heijmans tussen de schuifdeuren en da's niet voor het eerst. Een afschijving, maar toch. Meer begrotingsperikelen: twinig jaar na dato heeft de EU besloten dat ze zich ook maar beter aan het Vedrag van Maastricht kan houden.

Geen speciale toezichthouder en al helemaal geen extraspeciale minister van financiën voor Griekenland. Stiekem vind ik dit wel een beetje jammer, want het is leuk te bedenken wie dat zou moeten zijn. Aan wie denkt u? Louis van Gaal hoor ik daar iemand? Ik houd het op Nikkelen Neelie Kroes :-)

Er is vandaag een fikse Franse obligatieveiling van naar ik meen dik 8 miljard euro. Samen met cijfers van Banco Santander, ExxonMobil, Pfizer en Amazon, de Amerikaanse Case-Siller huizenindex en de inkoopmanagersindex uit Chicago (ja, de Chicago PMI) lijken mij dit de belangrijkste data.

Stemmm op de AEX!

Wie weet duikelt er plotseling nieuws op over Griekenland, want er mag nog deze week een akkoord worden verwacht tussen het land en zijn private schuldhouders. Hm, dat hebben we vaker gehoord, denk ik een beetje cynisch. Kunnen we ons dan druk over Portugal gaan maken, denk ik nog cynischer.

Dit nog even: de AEX staat deze maand op +1,01%. Dat kan alle kanten uit vandaag. Mag u uitnodigen om de AEX en het beste en slechtste hoofdfonds voor februari te voorspellen? Doe mee aan de maandelijke IEX Bull/Bear Enquête. Minuutje werk en dit keer hebben we een extra vraag over... goud!

Genoeg nu, over naar de actuele markten:

  • Te weinig om het verlies van gisteren te compenseren, maar de futures staan wel lekker strak in het gelid
  • Diverse markten dicht, de ene beurs in het rood en de ander in het groen: Azië is een ongedisciplineerd zooitje
  • EUR/USD ruikt de 1,32'ers lijkt het
  • Goud, zilver en oliesoorten WTI en Brent bewegen mooi met aandelen mee
  • Hehe, de Bund future moet eindelijk weer es terug. Stijgende rentes derhalve

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

  • Heijmans verwacht over 2011 een nettoverlies te lijden van maximaal 40 miljoen euro als gevolg van afschrijvingen op vastgoedposities. Zonder deze afschrijving en andere eenmalige posten, waaronder reorganisatiekosten, zal de operationele winst circa 25 miljoen euro bedragen, verwacht Heijmans. (AFN)
  • Gazprom en Royal Dutch Shell zijn van plan om meerdere miljarden euro's te investeren in een fabriek voor vloeibaar gemaakt gas in het Russische Sachalin. (AFN)

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

In dollars I presume: dit is in vogelvlucht hoe we er voor staan tot dusverre dit jaar. Grote winnaars BRIC-landen, Duitsland goud en zilver.

Lukas Daalders Best of the Web

Bealngrijkste buitenlandse KW4-cijferkandidaten

Macroagenda

  • 09:55 Duitsland: werkloosheid januari (consensus: 6,8%)
  • 10:00? Frankrijk: bondveilingen (8,3 miljard euro)
  • 11:00 EU: werkloosheid januari (consensus: 10,4%)
  • 14:30 VS: arbeidskosten KW4 (consensus: +0,4%)
  • 15:00 VS: Case-Shiller huizenindex november (consensus: -0,4%)
  • 15:45 VS: Chicago PMI januari (consensus: 63,0)
  • 16:00 VS: consumentenvertrouwen Conferencce Board januari (consensus: 68,0)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 31 januari 2012 08:24
    Goedemorgen AJK,

    Stop nu beleggen in die fondsen want over 3 jaar ben je 50% tot 80% kwijt. AEX gaat naar de 100 of lager. Er gaat dus ongeveer 70% af. Dat is nog erger dan de belasting want die pakt maar 52%. Koop nu maar een kilo of 10 goud of meer (Ik denk dat jij geld genoeg hebt),laat het bewaren en over 10 jaar heb je een dik rendement.
  2. kolenboer 31 januari 2012 09:39
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 31 januari 2012 08:30:

    Kolenboer voor Griekenland is ook een idee :-)

    Arend Jan
    Kijk,als die Grieken nu slim zijn kopen ze van die 500 milard die ze krijgen voor 250 miljard Euro goud. Dan zijn ze over 10 jaar het rijkste land van de wereld.

    Je hoeft alleen maar naar de Chinezen te kijken, die kopen wel het goud wat Corne verguisd en volgens hem niks opbrengt.
  3. [verwijderd] 31 januari 2012 10:39
    quote:

    kolenboer schreef op 31 januari 2012 09:39:

    [...]

    Kijk,als die Grieken nu slim zijn kopen ze van die 500 milard die ze krijgen voor 250 miljard Euro goud. Dan zijn ze over 10 jaar het rijkste land van de wereld.

    Je hoeft alleen maar naar de Chinezen te kijken, die kopen wel het goud wat Corne verguisd en volgens hem niks opbrengt.
    Die krijgen ze niet meer, haven't you heard? Bovendien worden alle verkregen fondsen in oorlogsmaterieel gestoken. Ter voorbereiding op en zodat het geld weer terugvloeit naar de rechtmatige eigenaren?

    Iemand zei, zodra de goederen niet meer over de grens gaan komen de troepen..

    Corné is een sell side ANAList, die moet zijn boek praten en aandelen verkopen als een tweedehands autoboer. Props voor hoe hij en zijn failliete werkgever er toch nog mensen zo gek voor krijgen.

    Het vertrouwen in de sector is nog lang niet op z'n dieptepunt, dat komt pas met de bankruns en de bank holidays. 2013 zegt mijn kristallen schedel ;-)

    Juan
  4. kolenboer 31 januari 2012 10:56
    quote:

    Snance schreef op 31 januari 2012 10:30:

    @kolenboer. Ben jij een @lter-ego van Willem Middelkoop ?
    Nee, maar ik heb wel naar Willem geluisterd. Alleen veel te laat. Nu zit ik helaas maar op 300% winst op mijn eerste aankoop. Daar heb je tenminste wat aan en dat zijn geen sigaren uit eigen doos (lees dividend)
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links