Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pro of contra contraire analisten

In Nederland valt de adviesschade voorlopig reuze mee. Twee weken geleden, aan de vooravond van het cijferseizoen, loodste Guruwatch u langs de analistenconsensus van de de AEX-fondsen. Op een paar fondsen onder leiding van Heineken na overtreffen bij de meeste de buys bij elkaar de bij elkaar opgetelde holds en sells.

Hoewel er her en der – vooral voor ASML en KPN die al met cijfers kwamen – meer holds en sells opduiken en aan koersdoelen wordt gemorreld is de situatie nu niet wezenlijk anders. In vergelijking met een paar jaar geleden is er sprake van een aardverschuiving, want toen moest u bij wijze van de holds en sells met een vergrootglas zoeken.   

AEX verslagen
Hebben de analisten hun lesje geleerd? Uit veel onderzoek – op IEX doet Dirk Gerritsen hier af en toe verslag van – blijkt dat analisten vaak achter de markt aanhollen. Vaak staat niet voor niets cursief, want contrair gaan aan de analisten is geen appeltje-eitje. Vorig jaar bijvoorbeeld versloegen de analisten zelfs freewheelend de AEX!

Nota bene, uitgerekend in een jaar dat de index flink bakzeil haalde en de analisten juist altijd het verwijt krijgen een te roze bril op te hebben.   

IJsje voor de analisten?
Intussen gebeurt er in de VS iets opvallends. Daar zijn de analisten sowieso al minder scheutig met buys, sinds ze er begin deze eeuw van alles, iedereen én justitie van langs kregen. Deze maand volgt echter downgrade op downgrade en de sells zijn veruit in de minderheid ten opzichte van de buys.  Iets dat vrijwel nooit voorkomt.

Bespoke, dat dit met bovenstaande grafiek duidelijk maakt, reageert echter nog ouderwets cynisch: “Tot dusverre is er dit jaar niet één dag geweest dat de analisten met meer adviesverhogingen dan -verlagingen doorkwamen. Misschien dat iemand een ijsje voor ze kan kopen, of iets anders kan doen dat ze een beetje opvrolijkt.”

Uiteraard kijkt het blog hierbij na de gestaag stijgende S&P 500. Misschien dat Bespoke gelijk krijgt, maar zoals bij ieder zogenaamd wetmatigheid op de beurs – zoals in dit geval standaard contrair aan de analisten gaan – gaat de kruik zo lang te water tot ze barst.


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links