Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Leuk leuk leuk

The dollar is our currency and your problem en Nein! Hiermee heb ik denk ik het rentebesluit van de Fed en de speech van Frau Obersturmbahnnachbarin in Davos gisteren wel samengevat. Ja, de Fed houdt de rente nog tot in 2014 op nulll en Merkel blijft tegen vergroting van het Europese noodfonds.

Nee, geen officiële QE3 aankodiging, maar als de huizen- en banenmarkt in de VS zo slecht blijven, dan gaan de dollarpersen weer overuren draaien. Vandaag zien we of de stijging van vooral tienjaars obligaties, commodities (goud en zilver!) en ook aandelen op de Fed-woorden doorzet. Beter gezegd: de dollar blijft dalen.

OK, er wordt weer over de Griekse schuld gesoebat, maar verder is er eigenlijk niet zoveel nieuws en de agenda inspireert ook niet. Wij hebben cijfers van Sligro en Fornix, verder kom ik  rapportages van Nokia en Starbucks, Italiaanse bondveilingen à 5 miljard euro en jobless claims tegen en er klinken vast sounbites uit Davos.

Soros goes Italy

Het leukste bericht vind ik dat George Soros zich lens koopt aan Italiaanse staatsobligaties. Verstandig of niet, zó werkt beleggen wel. Hol niet met de kudde achter hot items als Apple of goud aan, maar kijk juist naar items waar niemandop let of gillend voor op de loop gaat. Griekse bondjes iemand? :-)

Gauw over naar de de markten!

  • De Europese futures openen keurig, maar de Amerikaanse vinden het alweer mooi geweest
  • Wisselend Azië. Niet echt inspirend, noch deprimerend
  • EUR/USD blijft oplopen en staat alweer in de 1,31'ers
  • Goud, zilver en oliesoorten WTI en Brent doen het prima
  • De Bund future speert, wat nu weer? Na-ijl effect Fed, of nieuws Griekenland? Ik weet het even niet

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

De boer is troef! Zelfs in een zieltogende economie zijn bubbels te vinden. Zoals de landbouwgrondprijzen in de booming Mid-West VS, waar de boeren goed boeren door de hogere prijzen van soft commodites de laatste jaren. Dit is een leuke, anekdotische grafiek van die prijzen rond zomaar een stadje.

Die grond moet bewerkt worden en dat is goed te zien de laatste jaren aan - om de bekendste te pikken - Deere (groen) en het - net als Potash - vandaag cijferende Caterpillar (oranje) ten opzichte van de S&P 500. Hoewel, als u goed kijkt ziet u dat bij een prijsdaling van graan enzo ze ook snoeihard naar beneden kukelen.

Lukas Daalders Best of the Web

Belangrijkste KW4 cijferkandidaten

Macroagenda deze week

  • 10:00 Italië: obligatieveilingen (5 miljard euro)
  • 14:30 VS: orders duurzame goederen december (consensus: +2,2%)
  • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 375.000)
  • 16:00 VS: verkoop nieuwe huizen december (consensus: 320.000)
  • 16:00 VS: leading indicators december (consensus: +0,7%)
  • 19:00 VS: 7-jaars obligatieveiling
  • World Economic Forum in Davos

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 januari 2012 08:36
    quote:

    korbe007 schreef op 26 januari 2012 08:24:

    Goedemorgen, beurzen omhoog, pensioenen tijdelijk gered, UPJONES tot natuurlijk de ATH, dit jaar nog. Gelijtijdig met de zonnevlekken uitbarsting een upswing.
    Mogge Korbe, ik denk dat ik ook op de bull bandwagon spring en balls to the wall long ga. Als de FED het zo somber inziet dat ze de rente tot eind 2014 op 0% houdt (Japan ligt hier al mijlen vooor dus is pas het begin), dan zie ik aandelen wel een nieuwe ATH maken terwijl de EPS een ATL maken.

    Misschien dat op dat moment duidelijk wordt dat al het papiergeld precies dat is, papier, en kunnen we weer gaan nadenken over een vrije markt en deze cronies berechten middels een stevige dosis volksjustitie.

    Juan

    "fears of inflation are largely overstated and rising food prices can be attributed to more sophisticated diets".
    - Ben Bernanke
  2. forum rang 6 haas 26 januari 2012 08:42
    de beurs zal deze week toppen, de belegger tobt verder............

    DE Soros aankopen van MF zijn maatgevend voor hoe de allerrijksten iets doen. mss wel ter compensatie van andere zaken..........

    Soros ging onlangs van 30% naar 10% in LFD.V(Iraakse olievelden)
    Nat Rodtschild zat daar ook in.
    LFD wordt opgekocht door Genel,Turks oliebedrijf, onder aanvoering van, jawel, Tony Hayward,voormalige BP CEO,

    usw...
  3. sparenbas 26 januari 2012 08:43
    Wat vinden de Amerikanen zelf nu van het beleid van hun Bennie ? Kijk eens naar de commentaren bij deze link: www.marketwatch.com/story/whats-your-... Voor mij een eyeopener, met nog veel humor ook. Wat ook opvalt, is dat er al een aantal klagen over hyperinflatie. Met Bennies beleid is dat natuurlijk onvermijdelijk in de US, maar hoe kun je daar op inspelen, behalve natuurlijk met dollar shorts ?
  4. kolenboer 26 januari 2012 08:47
    Goedemorgen AJK,

    Begin je nu te begrijpen waarom het goud over 10 jaar boven de 10000 dollar staat? Dan zijn we of aangeland bij QE 67 of er is een nieuw geldsysteem gebaseerd op goud.

    VS is failliet, niks meer en niks minder. Je kunt wachten op de afwaardering, zal wel komen na de verkiezingen want zo corrupt zijn ze wel in de VS. Er zijn weinig landen waar ze zo corrupt zijn dan in de VS.
  5. kolenboer 26 januari 2012 08:47
    quote:

    sparenbas schreef op 26 januari 2012 08:43:

    Wat vinden de Amerikanen zelf nu van het beleid van hun Bennie ? Kijk eens naar de commentaren bij deze link: www.marketwatch.com/story/whats-your-... Voor mij een eyeopener, met nog veel humor ook. Wat ook opvalt, is dat er al een aantal klagen over hyperinflatie. Met Bennies beleid is dat natuurlijk onvermijdelijk in de US, maar hoe kun je daar op inspelen, behalve natuurlijk met dollar shorts ?
    Dat is natuurlijk nogal simpel: Goud
  6. kolenboer 26 januari 2012 08:49
    quote:

    korbe007 schreef op 26 januari 2012 08:24:

    Goedemorgen, beurzen omhoog, pensioenen tijdelijk gered, UPJONES tot natuurlijk de ATH, dit jaar nog. Gelijtijdig met de zonnevlekken uitbarsting een upswing.
    Pensioenen gered? Andersom bedoel je. Pensioenen zijn om zeep geholpen.
  7. [verwijderd] 26 januari 2012 09:06
    quote:

    Snance schreef op 26 januari 2012 08:53:

    Wat moet je met goud als je straks je nieuwe auto alleen nog maar kan pinnen ?
    Beste pinautomaat die het tijdens en na de grote reset nog doet. Ik denk dat op dat moment velen je graag een auto verkopen voor goud, zilver of barter, en nog voor een enorme discountprijs ook.

    Ik heb al eerder gezegd, op een dag maakt het niet meer uit hoeveel waardepapier (een contradictie?) je voor die gouden of zilveren munten hebt betaald, maar hoeveel je er hebt to show for.

    Juan

    "The fact that we're here today to debate raising America's debt limit is a sign of leadership failure. Leadership means 'The buck stops here.' Instead, Washington is shifting the burden of bad choices today onto the backs of our children and grandchildren. America has a debt problem and a failure of leadership. Americans deserve better. I therefore intend to oppose the effort to increase America's debt limit."

    The speaker: Then-Sen. Barack Obama, D-Ill., back in 2006.
  8. sparenbas 26 januari 2012 09:08
    quote:

    kolenboer schreef op 26 januari 2012 08:47:

    [...]

    Dat is natuurlijk nogal simpel: Goud
    Met goud heb ik niet zoveel. Ik ben het wel eens met je veel verkondigde mening dat de EURO:dollar koers 1:2 gaat worden. Maar als US hyperinflatie gaat krijgen, wat gebeurt er dan in Europa ? Nmm zal Duitsland dat hier niet toestaan. Maar het zou wel aardig zijn om eens een analyse te lezen met een diepgaand toekomstbeeld hierover.
  9. [verwijderd] 26 januari 2012 10:43
    2010-2014 : 5 jaar maal zeg 2,5%-3% inflatie is 12,5% - 15% vermogensverlies om den schuldenaren en vooral dus de overheid te helpen

    the american dream deflates on inflation

    ik moet nog steeds lachen om die grafiek met al die puntjes van het januari-effect.: dat bestaat gewoon niet. :-)
  10. [verwijderd] 26 januari 2012 10:49
    Hallo allemaal,

    Het is simpel: wat er nu gebeurt valt samen te vatten onder één noemer: we're in unchartered territory, er is gewoon geen historisch precedent.

    Voor alle asset classes geldt dat er voors en tegens zijn op te noemen. De geschiedenis gaat bepalen wie er gelijk krijgt en dan is het achteraf allemaal weer zo klaar als een klontje.

    Zelf steek ik mn (pensioen)centen vooral in aandelen, omdat:

    - Sparen niks oplevert en inflatiegevoelig is. De hoofdsomrisico vind ik ook veel en veel te groot gezien de lousy vergoeding die je krijgt. Depositogarantiestelling? Nou, die staat niet bij de Tien Geboden. Kan ook zo maar worden afgeschaft als het echt fout gaat.

    - Obligaties zijn ook inflatiegevoelig. Ik heb wel een paar centen in Bond funds zitten met het oog op lange termijn. Maar ik geloof niet in de nu totaal inefficiënte overgebureaucratiseerde overheden met een chronisch te groot gat in hun hand, die alleen belastingverhogingen als oplossing kunnen bedenken en nooit in eigen overtollig vlees snijden.

    Eigenlijk is het crimineel dat na alle welvaartsgroei sinds WOII er nog maar paar westerse landen met Triple A zijn en vele bezwijken onder hun schuld. Diefstal: structureel geld uitgeven dat je niet hebt.

    - Op zich geloof ik wel in commodities, maar die hebben hoog wal-keert-schip gehalte. Als ze te duur worden, wordt naar vervangers en alternatieven gezocht. Bovendien fluctueren ze heftig en kunnen ze zo maar decennia stil staan of dalen. Lastig verhaal dus voor mij en wat ik lastig vind, beleg ik niet in.

    - Tja, blijft het wereldwijde bedrijfsleven over. Daar steek ik mn centen in, omdat dit al 400 jaar bestaat en almaar groeit, door concurrentie zich blijft vernieuwen, waarde en vooruitgang creëert en inflatiebestendig is (ook het dividend). Nadeel is ook dat koersen ook zo maar decennia kunnen dalen en stilstaan en je zo geen broodnodige vergoeding voor je risico krijgt.

    Toch kies ik voor aandelen en niet commodities door vooral die ene reden: dividend!

    Wat vinden jullie?

    Arend Jan
  11. Wij Rosario 26 januari 2012 12:45
    Beste AJK,
    Divident wordt zwaar belast in Nederland, koerswinsten niet dus ik zou voor aandelen gaan die groeien in waarde en geen dividend uitkeren. Bovendien waren deze dividend aandelen aantrekkelijk voor pensioenfondsen die vanwege cash problemen grote hoeveelheden aandelen moeten lozen de komende decennia. Probeer groeiaandelen in mijnen en energie engineering bedrijven die nog iets wezenlijks te verkopen hebben dus niet Apple of zo iets. Ik weet dat ik dat hier eigenlijk niet mag zeggen maar ik zou ook eens wat onderzoek doen bij op de Canadese en Australische beurs genoteerde bedrijven.
    Commodities is niet meer veilig dat hebben we gezien met MFGlobal. Dit was zeer waarschijnlijk slechts de tip of the ijsberg. Kopen van vaten olie of staven goud of zilver is natuurlijk geen probleem maar dat kan niet als je op een appartement woont.
  12. Wij Rosario 26 januari 2012 13:45
    Beste AJK, ik was de obligaties nog vergeten. Obligaties zijn in de grootste bubbelmode allertijden (je verwacht toch geen negatieve rentes?) die gaat barsten samen met de val van de Euro en de US$. Die moet je niet hebben. Laat dat maar over aan de ECB en de FED die kopen die dingen allemaal en die leiden ook geen verlies want dat betaalt de belastingbetaler uiteindelijk..
  13. [verwijderd] 26 januari 2012 15:03
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 26 januari 2012 10:49:

    Toch kies ik voor aandelen en niet commodities door vooral die ene reden: dividend!

    Wat vinden jullie?

    Arend Jan
    Heel gezonde gedacht AJ, zolang het bedrijven zijn die de aarde en zijn bewoners niet verkrachten, helemaal goed. Zijn denk ik ook de enige bedrijven die de komende 20-30 jaar overleven (cruciaal voor je inleg)

    En voor je pensioen mikken op hoog dividend, koopt je tegen die tijd een hoop kukident.

  14. sparenbas 26 januari 2012 15:07
    quote:

    Wij Rosario schreef op 26 januari 2012 12:45:

    Beste AJK,
    Divident wordt zwaar belast in Nederland, koerswinsten niet dus ik zou voor aandelen gaan die groeien in waarde en geen dividend uitkeren. Bovendien waren deze dividend aandelen aantrekkelijk voor pensioenfondsen die vanwege cash problemen grote hoeveelheden aandelen moeten lozen de komende decennia. Probeer groeiaandelen in mijnen en energie engineering bedrijven die nog iets wezenlijks te verkopen hebben dus niet Apple of zo iets. Ik weet dat ik dat hier eigenlijk niet mag zeggen maar ik zou ook eens wat onderzoek doen bij op de Canadese en Australische beurs genoteerde bedrijven.
    Commodities is niet meer veilig dat hebben we gezien met MFGlobal. Dit was zeer waarschijnlijk slechts de tip of the ijsberg. Kopen van vaten olie of staven goud of zilver is natuurlijk geen probleem maar dat kan niet als je op een appartement woont.
    Beste Rosario, ik weet niet hoe je erbij komt dat dividend zwaar wordt belast in Nederland ? Voor particulier zit beleggingsportefeuille in box III (1,2% heffing over waarde portefeuille op 1/1) en dividend is volledig verrekenbaar met verschuldigde inkomstenbelasting. Dus dividend heeft zelfde behandeling als koerswinst. Is wel handig om iets van belastingen te weten, als je veel handelt of adviezen daarop baseert..:->.
  15. Wij Rosario 26 januari 2012 15:17
    @sparenbas, bij mij wordt er altijd al direct een deel van de dividend afgetrokken die ik niet eens ontvang = 25% geloof ik, een zogenaamde voorheffing. Daarna wordt het dividend bij het inkomen opgeteld en betaal je dus de maximale inkomsten belasting is ruim 60%. De 1,2% heffing heeft alleen met de waarde van de portefeuille te maken niet met het inkomen uit dividend. Of zie ik dat verkeerd? Als uw verhaal klopt dan heb ik weer wat geleerd vandaag.
    Een feit blijft echter dat de pensioenfondsen deze aandelen meer gaan verkopen of op zijn best minder gaan kopen dan voorheen.
  16. sparenbas 26 januari 2012 15:48
    quote:

    Wij Rosario schreef op 26 januari 2012 15:17:

    @sparenbas, bij mij wordt er altijd al direct een deel van de dividend afgetrokken die ik niet eens ontvang = 25% geloof ik, een zogenaamde voorheffing. Daarna wordt het dividend bij het inkomen opgeteld en betaal je dus de maximale inkomsten belasting is ruim 60%. De 1,2% heffing heeft alleen met de waarde van de portefeuille te maken niet met het inkomen uit dividend. Of zie ik dat verkeerd? Als uw verhaal klopt dan heb ik weer wat geleerd vandaag.
    Een feit blijft echter dat de pensioenfondsen deze aandelen meer gaan verkopen of op zijn best minder gaan kopen dan voorheen.

    Het gehele bedrag aan ingehouden dividendbelasting kun je verrekenen met je inkomstenbelasting (dus die voorheffing krijg je volledig terug). En het dividend wordt niet bij je inkomen opgeteld; je ziet het dividend helemaal niet fiscaal gezien (net als koerswinst). In plaats daarvan heb je de 1,2% heffing over de waarde.
  17. kolenboer 26 januari 2012 15:56
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 26 januari 2012 10:49:

    Hallo allemaal,

    Het is simpel: wat er nu gebeurt valt samen te vatten onder één noemer: we're in unchartered territory, er is gewoon geen historisch precedent.

    Voor alle asset classes geldt dat er voors en tegens zijn op te noemen. De geschiedenis gaat bepalen wie er gelijk krijgt en dan is het achteraf allemaal weer zo klaar als een klontje.

    Zelf steek ik mn (pensioen)centen vooral in aandelen, omdat:

    - Sparen niks oplevert en inflatiegevoelig is. De hoofdsomrisico vind ik ook veel en veel te groot gezien de lousy vergoeding die je krijgt. Depositogarantiestelling? Nou, die staat niet bij de Tien Geboden. Kan ook zo maar worden afgeschaft als het echt fout gaat.

    - Obligaties zijn ook inflatiegevoelig. Ik heb wel een paar centen in Bond funds zitten met het oog op lange termijn. Maar ik geloof niet in de nu totaal inefficiënte overgebureaucratiseerde overheden met een chronisch te groot gat in hun hand, die alleen belastingverhogingen als oplossing kunnen bedenken en nooit in eigen overtollig vlees snijden.

    Eigenlijk is het crimineel dat na alle welvaartsgroei sinds WOII er nog maar paar westerse landen met Triple A zijn en vele bezwijken onder hun schuld. Diefstal: structureel geld uitgeven dat je niet hebt.

    - Op zich geloof ik wel in commodities, maar die hebben hoog wal-keert-schip gehalte. Als ze te duur worden, wordt naar vervangers en alternatieven gezocht. Bovendien fluctueren ze heftig en kunnen ze zo maar decennia stil staan of dalen. Lastig verhaal dus voor mij en wat ik lastig vind, beleg ik niet in.

    - Tja, blijft het wereldwijde bedrijfsleven over. Daar steek ik mn centen in, omdat dit al 400 jaar bestaat en almaar groeit, door concurrentie zich blijft vernieuwen, waarde en vooruitgang creëert en inflatiebestendig is (ook het dividend). Nadeel is ook dat koersen ook zo maar decennia kunnen dalen en stilstaan en je zo geen broodnodige vergoeding voor je risico krijgt.

    Toch kies ik voor aandelen en niet commodities door vooral die ene reden: dividend!

    Wat vinden jullie?

    Arend Jan
    AJK,

    Wordt toch eens wakker: Dividend is sigaar uit eigen doos. De allergrootste volksverlakkerij die er is.

    Goud 700% in 10 jaar, aankomende 10 jaar weer 700%. Heb je helemaal geen dividend nodig. Wat heb je nu aan die paar procenten dividend die je zelf betaald.

    En dan nog iets AJK, dit loopt 100% zeker verkeerd af. Het probleem is verkeerd financieel beleid en dat loopt ten allen tijde verkeerd.

    Een wal keert schip gehalte? Hoe kom je daar nu bij? Dat zijn aandelen juist. Grondstoffen behouden juist hun waarde en aandelen niet. Als ze geld tekort komen? Of geef even een miljard aandelen uit en de domme massa trapt er weer vrolijk in.

    Kijk toch eens naar de portefeuille van Corne. Verlies? 50% verlies. Als e daar 10000 euro ingestopt had had je nu nog geen 10000 over gehad. Haal daar de inflatie vanaf houd e misschien nog 2000 euro over. Daar heb je wat aan.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links