Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Long ASML, short BAM

Al loop ik ruim dertig jaar mee in de beurswereld, ik raak nooit uitgeleerd. Zo was er gisteren in de namiddag een voor mij verrassende ceremonie op Beursplein 5. Ik wist dat de beurs iedere handelsdag wordt geopend met een slag op de gong.

Deze korte plechtigheid wordt doorgaans uitgevoerd door een persoon die  iets met Euronext Amsterdam van doen heeft: een vertegenwoordiger van een aan de beurs genoteerde onderneming die iets te vieren heeft, ofschoon ook een afvaardiging van een goed doel de handelsdag mag openen.

Op RTL Z is deze start van de handelsdag tegenwoordig live te volgen. Wat ik niet wist, is dat er ook een soortgelijke slotceremonie is. Tegen 17.30 uur spoedt zich een gezelschap richting beursgong om het einde van de handelsdag te annonceren.

Beste voorspelling
Mij viel deze eer gisteren te beurt. Waarom? Ik bleek in de door Corné van Zeijl en IEX georganiseerde Expert Forecast 2011 de beste voorspelling van het beste en slechtst presterende aandeel te hebben gedaan: long ASML en short BAM. Gezamenlijk goed voor +41,5%.

Niet slecht voor een smallcapkoning om ook eens op AEX-niveau een prijsje in de wacht te slepen. Ik mocht dus op die gong slaan. En wat in het gastenboek schrijven. "Vandaag een hoger slot. Het lijkt erop dat al het slechte nieuws intussen wel is ingeprijsd. Met iets meer optimisme wordt 2012 een verrassend positief beursjaar!"

De eerste tekenen wijzen hier inderdaad op. In het begin van dit jaar gloort er iets van voorzichtige hoop. Beurszwaargewicht ING noteert zelfs al 27% hoger dan eind 2011. Ook verliezer BAM boert goed met een koerswinst van ruim 6%.

Door de verkoop van de deelneming in baggeraar Van Oord, die als niet-kernactiviteit wordt beschouwd, versterkte BAM haar balansstructuur. Dit is noodzakelijk om voldoende financiering in huis te hebben om aansprekende orders binnen te kunnen halen.

Gisteren meldde BAM een order van 420 miljoen euro voor de bouw van een ondergrondse pijplijn voor de afvoer van afvalwater met een lengte van 35 kilometer. Een technisch hoogstandje voor de ingenieurs van Wayss & Freytag, BAM’s Duitse ingenieursdochter.

Paar lichtpuntjes
Dat de beurs, ondanks deze lichtpuntjes, nog allerminst in rustig vaarwater is beland, blijkt hedenmorgen uit de winstwaarschuwingen van KPN en SBM Offhore. Ook Duitsland’s trots Siemens kampt met Europese tegenwind, koers -3,5%, hoewel de book-to-bill ratio van 1,1 herstel later dit jaar lijkt aan te kondigen.

Kortom, ook 2012 zal weer een lastig beleggingsjaar worden. Met flinke risico’s, maar zeker ook (opgelegde) kansen. Never a dull moment, wat mij betreft. Oh ja, ik heb gisteren nóg wat opgestoken. Degene die op de gong mag slaan wordt "een gonger" genoemd.

Of ik volgend jaar weer acte de présence mag geven, is hoogst twijfelachtig. Met mijn inzending voor 2012 (long Ahold, short ING) scoor ik vooralsnog behoorlijk beneden gemiddeld. Resultaten in het verleden behaald...?! Enfin, ik heb uiteindelijk toch meer verstand van small- en midcaps.


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links