Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend in VS kán flink stijgen

Amerikaanse bedrijven zouden er goed aan doen om hun dividenduitkering te verhogen. Beleggers zijn namelijk maar al te graag bereid een premie te betalen voor aandelen met een hoog dividend. Dat stelde het Amerikaanse Barron’s dit weekend in een stevig artikel over het Amerikaanse dividendbeleid. Op dit moment keren Amerikaanse aandelen gemiddeld 2,2% dividend uit en dat is veel lager dan in Europa en zelfs lager dan in een land als Japan.

Apple, Google maar ook Berkshire Hathaway houden de hand op de knip. En dat terwijl ze prima een hoger dividend kunnen betalen. Opvallend is bijvoorbeeld dat bedrijven als Exxon Mobil en Procter & Gamble een substantieel lager dividend uitkeren dan hun Europese peers Royal Dutch en Unilever. Maar met name in de technologiesector wordt nauwelijks dividend uitgekeerd.

Just do IT
Juist die sector is de afgelopen vijftien jaar belangrijker geworden en dat is meteen één van de redenen dat het gemiddeld dividend in de VS zo laag is, stelt Jorik van den Bos, beheerder van het Kempen Global High Dividend Fund, dat deel uitmaakt van de IEX Fonds 40. Het is met name in die sector ook gebruikelijk dat topmannen en werknemers opties hebben, waaardoor het aantrekkelijker is om buy back-programma’s te hebben (inkoop eigen aandelen) dan dividend uit te keren, stelt Van den Bos.

“Bovendien heerst er vaak de gedachte dat een bedrijf flexibeler is met een share buy back-programma, omdat dat makkelijker kan worden stopgezet als er een overnamekans opduikt in de markt.” Een gedachte waarmee Van den Bos het oneens is. “Dividend is als een huwelijk, share buy back als dating.” Toch ziet de Kempen-beheerder wel een verschuiving in de VS. “Bedrijven als General Electric en Intel keren inmiddels alweer meer dan 3% aan dividend uit.

Dat nog niet heel veel bedrijven de dividendkraan opendraaien heeft mogelijk ook te maken met de regelgeving in de VS, denkt Van den Bos. “Onder president George Bush jr is de belastingwetgeving aangepast. Normaal gesproken werd dividend zwaarder belast dan koerswinst, maar in 2006 werd dat gelijkgesteld in een tijdelijke maatregel. President Obama heeft dat inmiddels één keer verlengd, maar het is nog de vraag of die tijdelijke maatregel nog een keer verlengd wordt. Het kan goed zijn dat bedrijven daar nog even op wachten voordat ze besluiten het dividend al dan niet te verhogen.”

Tijdelijke belastingmaatregel
Saillant genoeg hebben de Angelsaksische landen van oudsher juist veel meer een dividendcultuur dan continentaal Europa. Maar de laatste tien, twintig jaar lijkt dat te zijn veranderd. “Vermoedelijk door de sterke opkomst van de IT-sector”, stelt Van den Bos. “Tot twee jaar geleden daalde het aantal Amerikaanse bedrijven dat dividend uitkeerde zelfs. Pas het afgelopen jaar zagen we weer een voorzichtige plus.” Beleggers belonen dat, want in 2011 stegen de aandelen uit de S&P500 die 4% of meer aan dividend uitkeerden  gemiddeld met 8% terwijl de index het jaar met 0% afsloot.

Moeten beleggers daarom alvast voorsorteren op een inhaalslag van Amerikaans dividend? Dat is nog maar de vraag. De pay out-ratio is in de VS dan wel lager, de waardering van aandelen is er beduidend hoger dan in Europa, wat ook tot uitdrukking komt in het dividendpercentage. Op de heel korte termijn kan, zeker met een voortwoekerende Europese crisis, de spread tussen Europees en Amerikaans dividend zelfs nog groter worden. Op de lange termijn zal het dichter bij elkaar komen te liggen. Maar dat kan dus ook door een sterkere daling van Amerikaanse koersen.

Lees ook:


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links