Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hedgen door shorten

In de huidige volatiele markten kan het verstandig zijn om het marktrisico in uw aandelenportefeuille zoveel mogelijk te hedgen. Dit kan door short te gaan. Short kunnen gaan heeft voordelen:

 1. Het biedt bescherming tegen het marktrisico in uw aandelenportefeuille. Dit is belangrijk want aandelenmarkten zijn grillig en zeker gezien het huidige beurssentiment kunnen er onverwachte scherpe dalingen plaatsvinden. Om Warren Buffett te citeren: "You only find out who is swimming naked when the tide goes out." Een goede belegger wil zijn risico’s weten en vooral beheersen.
 2. Het short gaan kan op zichzelf lucratief zijn. Kansen doen zich voor in bijvoorbeeld tijden van recessie of crises. Tijdens de kredietcrisis bijvoorbeeld had de slimme belegger mooie winsten kunnen behalen met het short gaan in de bankensector. Een andere shortmogelijkheid is wanneer een businessmodel niet meer houdbaar is puur vanwege de vooruitgang. Voorbeelden hiervan zijn Kodak en Polaroid.

  Ook bedrijfsschandalen kunnen zeer lucratief zijn voor de short seller: denk aan Enron, Ahold, Parmalat en meest recentelijk Olympus. De intelligente belegger die zijn huiswerk heeft gedaan, heeft van bovenstaande situaties kunnen profiteren. Tenslotte zijn er nog investmentbubbels waarbij beleggers de toekomst voor bepaalde bedrijven en sectoren zeer rooskleurig inschatten en de waarderingen ook enorm hoog zijn, de internetbubbel bijvoorbeeld.

Benchmark huggers
De investmentbubbel wordt bovendien versterkt door de volgende situatie: long only-fondsmanagers die aan benchmarks gecommitteerd zijn (denk aan traditionele vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars) moeten periodiek hun portefeuille herbalanceren.

Dit leidt tot de perverse prikkel dat fondsmanagers automatisch de stijgers bijkopen en de dalers verkopen. Deze vicieuze cirkel waarbij dure aandelen nog duurder worden, kan leiden tot de situatie waarin sterke bedrijven uitermate hoog gewaardeerd worden.

Bovenstaande situaties bieden long/short hedgefunds de gelegenheid om short te gaan met een gunstige risicorendementverhouding. Bovendien hebben hoog gewaardeerde aandelen de neiging om gevoeliger te zijn voor marktsentiment dus zijn uitermate geschikt als hedge tegen marktrisico. Neem als voorbeeld Amazon:

Amazon handelde op 17 oktober 2011, een paar dagen voor haar derdekwartaalcijfers, op de volgende waarderingen:

 • koerswinstverhouding: 107
 • price to sales-ratio: 2,6
 • price to book: 15
 • beurswaarde van meer dan 112 miljard dollar

Ter vergelijking, op 17 oktober 2011 heeft de S&P 500 index de volgende waarderingen:

 • koerswinstverhouding: 12,7
 • price to sales-ratio: 1,2
 • price to book: 1,9

Walmart, ook een retailer, had op 17 oktober 2011 de volgende waarderingen:

 • koerswinstverhouding: 12,5
 • price to sales:-ratio 0,5
 • price to book: 2,8
 • beurswaarde van 188 miljard dollar

60% van Walmart
Amazon is gewaardeerd op grofweg 60% van de beurswaarde van Walmart en, verondersteld dat beide bedrijven gelijk zijn aan elkaar qua winstmarges (op dit moment is de winstmarge bij Amazon lager dan bij Walmart) en bedrijfsvoering impliceert dit dat Amazon in de toekomst 60% van Walmart’s omzet gaat behalen oftewel 253 miljard dollar.

Amazon heeft nog een lange weg te gaan vanaf de huidige omzet van 34 miljard dollar. De helft van Walmart’s netto winst komt neer op 8 miljard. Amazon heeft over 2010 1,15 miljard dollar winst gemaakt.

Bovenstaande analyse is een back of the envelope-berekening. Beide bedrijven hebben specifieke sterktes en zwaktes die van invloed zijn op de waardering. Dit gezegd hebbende, geeft het wel aan dat een zeer hoge winstgroei wordt verwacht voor Amazon.

 Tijdsperiode grafiek: 

 

Fill the gap
Dit betekent niet dat Amazon niet in staat is om de verwachtingen waar te maken. Het betekent wel dat er een positief scenario ingeprijsd was in het aandeel. Na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers op 25 oktober 2011, is de koers op 25 en 26 oktober sterk gedaald van 238 dollar naar 196 dollar om in de dagen erna weer te herstellen richting 220 dollar, de slotkoers van 25 oktober.

De combinatie van de onderliggende waarderingen samen met de koersbewegingen na de kwartaalcijfers boden een goed moment om het aandeel short te gaan. Vanuit een waarderingsperspectief is de risicorendementverhouding om short te gaan relatief gunstig.

Bovendien voldeden de kwartaalcijfers niet aan de hooggespannen verwachtingen en lieten zij een verslechtering van de winstmarges zien als gevolg van agressieve prijsvoering op haar producten.

Ten slotte, ook vanuit een trading perspectief was er een gunstige risicorendementverhouding om short te gaan. Er was een duidelijk koerspatroon en stoploss gedefinieerd namelijk de koersbeweging terug omhoog om de gap op te vullen die geslagen was in het koersverloop van 25 oktober op 26 oktober.

De stoploss voor de short trade was de meest recente hoogste koers op 240, bereikt op 17 oktober. Op 14 november heeft Amazon de gap opgevuld en is de koers daarna aan een daling begonnen met als voorlopige dieptepunt 167 dollar, bereikt op 29 december 2011.


Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century Fund, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. In de portefeuille van Asian Century zitten met name instrumenten die binnen deze visie passen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Column door: Chien Wang

Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century-fonds, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. Wang is econometrist en werkte als portfolio manager en analist bij onder andere Robeco, Dresdner VPV en de Rabobank.

Meer over Chien Wang

Recente columns van Chien Wang

 1. okt '12 Chinese zonne-energie 16
 2. sep '12 Voorloper Azië 1
 3. jul '12 Verder dan de Hang Seng

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: hedgen

Gerelateerde instrumenten

 1. Amazon.com 3.217,350 20 okt
  +10,140
  +0,32%
 2. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 3. Walmart 143,870 20 okt
  +0,920
  +0,64%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare