Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gelijke golfsetjes, andere prognoses

Wie in Google op de term benzine duurder zoekt, krijgt 43.000 resultaten. Een zoekopdracht met benzine goedkoper levert 134.000 resultaten op. Logisch, iedereen heeft toch voorkeur voor goedkope brandstofprijzen aan de pomp.

Een van de bepalende factoren voor de prijs die we uiteindelijk betalen is de olieprijs. En ik heb slecht nieuws voor de automobilist. In 2012 zal olie duurder worden. Het enige positieve nieuws is dat de stijging geleidelijk zal zijn.

De echte explosie hoeft u pas in 2013 te verwachten. Tijd genoeg nog voor maatregelen! Voor beleggers betekent deze stijging echter goed nieuws. Olie kan wel eens een van de topbeleggingen worden van 2012.

Klik op de grafiek voor een grote versie.

Vier wybertjes
Afgelopen oktober bereikten alle golven met een lengte van 72 weken en korter hun bodem. In de grafiek wordt dit duidelijk door de opeenstapeling van vier wybertjes in oktober. In de maanden vóór oktober stond de olieprijs fors onder druk.

Dit was logisch omdat in deze periode bijna alle golven een per saldo drukkend effect uitoefenden op de olieprijs. Sindsdien is de situatie drastisch veranderd. Momenteel is het effect van alle golven tot en met 72 weken juist fors positief. Naar verwachting houdt deze situatie nog wel even aan.

De 72-wekengolf bereikt in september haar top. Maar omdat het koersverloop een optelsom is van alle golven betekent dit niet dat ook de prijs van olie haar top bereikt in september. De eerste top zal rondom april worden gevormd waarna er even een periode van afkoeling optreedt.

In de zomer zal er echter weer een opleving zijn waarna rondom oktober het hoogtepunt van het jaar wordt bereikt. Het geprognosticeerde koersverloop kunt u volgen via de grijze projectielijn in de grafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie.

Positief beeld
Ik maak een kort uitstapje naar de AEX-index. Ten opzichte van de analyse van een maand geleden is er helemaal niets veranderd. Per saldo is het cyclisch beeld tot februari-maart (dus nog een maand of drie) positief.

Als alles meezit, kan een koersniveau van 330 punten worden behaald. Laat u dus niet op het verkeerde been zetten bij een redelijke opwaarts impuls eind februari, begin maart. Dit kan het hoogtepunt van het jaar zijn.

Wie de grafieken van WTI Crude en de AEX nader bestudeerd komt tot de conclusie dat beide reeksen onder invloed staan van min of meer overeenkomstige golfsetjes. Hoe komt het dan dat de prognose voor de AEX-index zo negatief is en die voor WTI Crude positief?

De verschillen
De grijze projectielijn in de grafieken is de optelsom van de vier golven die onderin de grafiek staan afgebeeld plus de paarse lijn. De paarse lijn zelf is weer opgebouwd uit de nominale 56-maandengolf plus een langetermijncomponent. De langetermijncomponent moet worden gezien als het fundamentele klimaat waarin een index zich bevindt. En hierin schuilt het verschil tussen WTI Crude en de AEX.

Voor WTI Crude blijkt het fundamentele klimaat fors positief te zijn en voor de AEX-index min of meer neutraal. (Bij WTI Crude stijgt de paarse lijn in 2012 doordat de daling van de 56-maandengolf wordt tenietgedaan door het fundamentele klimaat. Bij de AEX is het fundamentele klimaat neutraal en daalt de paarse lijn door de daling van de 56-maandengolf.)

Dit laatste is een van de leuke aspecten van de methodiek van Hurst. Nadat alle cycli uit het koersverloop zijn gefilterd blijft er nog een extreme langetermijncomponent over die ik gemakshalve dus het fundamentele klimaat noem.

Voor het verloop van deze lijn kunnen en mogen echte fundamentele verklaringen worden gezocht, maar dat laat ik over aan anderen. Alle schommelingen eromheen worden echter gewoon bepaald door de koerscycli.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. v_van_hees 11 januari 2012 11:46
    Rene,

    Je "match" op de ontwikkeling van de olieprijs is niet slecht, maar zeker ook niet heel goed. Ik vraag me af of je een zelfde kwaliteit match zou kunnen krijgen met andere parameters (meer golfbewegingen, ander begin punt, veranderen van frequenties, etc). Wat uiteraard interessant is, is om te zien of de "voorspelling" van de toekomstige beweging drastisch veranderd met een alternatieve match of juist altijd ongeveer hetzelfde eruit ziet.

    Misschien een idee voor je volgende bijdrage?

    Bedankt,
    Victor
  2. bossnip 11 januari 2012 12:23
    www.google.com:
    benzine duurder = Ongeveer 544.000 resultaten (0,10 seconden)
    benzine goedkoper = Ongeveer 1.940.000 resultaten (0,09 seconden)
    "benzine duurder" = Ongeveer 13.600 resultaten (0,18 seconden)
    "benzine goedkoper" = Ongeveer 19.200 resultaten (0,11 seconden)

    Goedkoper wint inderdaad, maar wel met andere cijfers.
    Groeten
    Peter
  3. Bergen 11 januari 2012 17:26
    Misschien kijk ik scheel, maar in de oliegrafiek ligt de top vd 72-wekengolf (ik neem aan dat dat de oranje is) in juni '12 en niet in september '12. Belangrijk?
    Beide grafieken eindigen in december '12. Houdt deze methode ook rekening met het Maya-einde vd wereld (21-12) of is dit slechts toeval?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links