Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PIIGS-besmettingsgevaar

Banken hebben aardig wat klappen gehad in de afgelopen jaren. De aandelenprijzen van alle banken hebben grote dalingen laten zien en waarderingen (koerswinstverhouding et cetera) zien er goedkoop uit (>gehalveerd).

Dit wil nog wel eens wat mensen verlokken om een positie in bankaandelen op te bouwen. Dit is naar mijn mening suïcidaal gedrag. Buiten de kortetermijnhandel, is het naar mijn mening uiterst onverstandig om bankaandelen te bezitten.

Enorme kapitaalbehoefte
Ten eerste hebben banken een enorme kapitaalbehoefte door de nieuwe bankregels (Basel III). De schattingen lopen uiteen maar het kan zo maar 1 biljoen euro (ofwel 1000 miljard) bedragen en dit geldt alleen voor de Europese banken!

In vergelijking, de marktkapitalisatie van de Europese banken (exclusief het Verenigd Koninkrijk) bedraagt 932 miljard euro volgens mede-columnist Lukas Daalder. Dit moet binnen nu en 2019 zijn opgehaald.

Het begint bij Griekenland
Dit is een kapitaalbehoefte die door Basel III wordt opgelegd, maar is deze regulering wel streng genoeg? Het antwoord is naar mijn mening een volmondig nee. De PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) hebben grote kans om omgeblazen te worden.

Van de PIIGS is Griekenland naar mijn mening 100% verzekerd van een faillissement. Dat banken nu 50% (er wordt nu zelfs 60% gefluisterd) van hun Griekse staatsschulden afschrijven is bij lange na niet genoeg want de grootste staatsschuldhouder van Griekenland, de Europese Centrale Bank (ECB), doet niet mee.

De Grieken hebben er echt niets aan. Intussen krijgen de Grieken het zelfs voor elkaar om voor de vierde keer op rij hun begrotingstekort niet op orde te hebben. De laatste doelstelling was nota bene in december 2011 gegeven!

Kortom, Griekenland heeft noch de capaciteiten, noch de mogelijkheid en noch de wil om zich aan de IMF/ECB/EU-afspraken te houden. Ik vind Griekenland een dead man walking en het is alleen een kwestie van tijd totdat het land ineenstort en gaat defaulten.

PIIGS-besmettingsgevaar
Deze situatie is al genoeg om heel wat banken in de problemen te brengen maar het echte venijn zit hem in de schokgolf naar de rest van de PIIGS. Griekenland gaat een precedent scheppen met haar faillissement en politici en kiezers in de andere PIIGS zullen meer en meer geneigd zijn dezelfde route te volgen om zich te ontdoen van het juk van Franse en Duitse banken.

De banken zien dit als geen ander en zullen elkaar dan al helemaal niet meer vertrouwen. Tegenpartijen zijn nodig om een markt te laten functioneren, maar in deze situatie valt dat vertrouwen volkomen weg met desastreuze gevolgen: systeemcrisis.

In deze situatie moet de ECB alle banken gaan funden, dit terwijl het zelf met een onverteerbare klomp van 40 miljard euro aan praktisch waardeloze Griekse staatsschuld in haar maag zit.

De problemen voor de ECB houden daar niet op want haar posities in staatsschuld van de andere PIIGS zal ook (verder) onder druk komen te staan. Als klap op de vuurpijl heeft de ECB vorderingen van honderden miljarden uitstaan naar de centrale banken van de PIIGS (target 2 accounts), die bij een faillissement wellicht niet of nauwelijks worden terugbetaald.

De al ultra-zwakke balans van de ECB zal de overgebleven eurolanden ertoe dwingen om zeer grote bedragen geld te pompen in de ECB, iets waar de kiezers vast en zeker erg blij mee gaan zijn en wat hun opinie over banken tot ongekende hoogte zal doen stijgen, ahum. Zonder support voor de ECB is het einde oefening voor de euro dus het worden interessante tijden...

Verwatering + lagere winsten = pijn
Enfin, banken hebben uiterst slechte vooruitzichten. Ze hebben bergen aan nieuw kapitaal nodig door Basel III en die zal tot een continue stroom aan (rechten-)emissies leiden (tot en met 2019) die de aandelenprijzen van banken geen goed gaan doen.

Unicredito is zo'n voorbeeld en die bank had de luxe dat het de enige en een van de eerste is die met een emissie komt (als iedereen tegelijkertijd komt, zoals in 2008, dan gaat het nog veel moeilijker worden). Banken zullen ook proberen om hun kapitaalbehoefte te reduceren door hun balansen te laten krimpen (minder leningen hebben uitstaan).

Kortom, de bankaandeelhouder krijgt in mijn visie te maken met enerzijds winstverwatering door uitgifte nieuwe aandelen en anderzijds lagere winsten door de kleinere balansen (en dan ga ik er vanuit dat in dit voorbeeld de economie gewoon doormoddert). De koerwinstverhoudingen van de banken zijn dus betekenisloos want zowel de winst als het aantal aandelen die een bank in de toekomst gaat hebben worden niet juist ingeschat door de markt.

Short of vermijden
Verder zijn de verscherpte kapitaalseisen al helmaal niet afdoende om de effecten van een PIIGS default op te vangen. Nationalisatie of faillissement zijn dan de enige keuzes voor de meeste banken en de aandeelhouders (en waarschijnlijk zelfs de schuldhouders) kunnen dan fluiten naar hun geld.

Europese bankaandelen hebben naar mijn mening een langetermijnrichting en die is omlaag. De weg omlaag zal vele ups en downs kennen en met behulp van technische analyse kan een snelle handelaar hiervan gebruikmaken, maar een langetermijnbelegger zal de sector short geven of in zijn geheel mijden.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Marty.mcFly 10 januari 2012 16:33
    bankaandelen zijn idd geen goede belegging, ook al staan ze nu optisch laag maar dat is de bekende 'valuetrap'. Maar shorten kun je eigenlijk niet timen want het is totaal onvoorspelbaar wat de politiek gaat doen. Voor hetzelfde geldt blijven ze nog 2 jaar lang Griekenland steunen en dan gaan ze gewoon niet failliet. De geldpersen draaien op volle toeren maar ze kunnen er een paar bijzetten...kicking the can, zoals ze in Amerika zeggen
  2. raulgol 10 januari 2012 16:34
    Alexander, als we een systeemcrisis krijgen waarbij banken worden genationaliseerd wat gebeurt er dan met de handel in turbo's en sprinters? Een ambtenaar aan de knoppen of gewoon fluiten naar je geld?
    Stel dat de beurs 1 maand dichtgaat. Enig idee hoe de optiehandel gaat verlopen nadien?
    Ik vraag me namelijk af of het zin heeft turbo's en sprinters short of langlopende putopties te bezitten.

  3. Wij Rosario 10 januari 2012 16:51
    @raulgol,

    Ik denk dat Alexander nog veel te positief is over het verloop van de crisis als het zaakje begint om te vallen. Nu met de ultra snelle handel zal de afwaardering van banken en daarmee hun uitstaande kredieten en zaakjes ook ultra snel gaan, nog sneller dan tijdens de flash crash. Ik denk dat het bijzonder onverstandig is om derivaten te bezitten. Veel mensen denken dat ze de kans krijgen om hun ETF's, turbo's en futures op een normale manier te verkopen als het mis gaat maar reken er maar op dat het dringen wordt. De pensioen- en hedge-fondsen gaan voor en geloof maar niet dat er daarna nog enige waarde over is.
  4. Globalthreat 10 januari 2012 16:55
    Beste Alexander,

    De drukpers aan de debetzijde van de balans van de ECB schijnt je te zijn ontgaan, daar kan je een hoop PIIGS mee overeind houden, vraag maar aan Amerika. Verder hebben banken een preferente positie in onze economie en zie je dat deze m.b.v. de ECB en overheden overeind worden gehouden.
    Laat die banken maar schuiven...
  5. [verwijderd] 10 januari 2012 17:06
    Hallo Alexander,

    "Van de PIIGS is Griekenland naar mijn mening 100% verzekerd van een faillissement. Dat banken nu 50% (er wordt nu zelfs 60% gefluisterd) van hun Griekse staatsschulden afschrijven is bij lange na niet genoeg want de grootste staatsschuldhouder van Griekenland, de Europese Centrale Bank (ECB), doet niet mee."

    Ik las van de week dat zelfs bij een 50% afschrijving de staatsschuld nog 120% van het BBP bedragen. Gelijk aan Italië, waarvan de rente op de 10 jaars obli's nu ook al weer stiekem over de magische 7% is gekropen. Vreemd genoeg blijft dat nu in de media onopgemerkt.

    Nog zijn er hier op het forum commenters die de media de schuld durven te geven van de puinhoop die is ontstaan... Alsof dat nog uitmaakt! Gaat het aandeel Unicredit door het putje omdat de media slecht over ze geschreven heeft? Nee, omdat het er cijfermatig beroert voor staat!

    "Ten eerste hebben banken een enorme kapitaalbehoefte door de nieuwe bankregels (Basel III). De schattingen lopen uiteen maar het kan zo maar 1 biljoen euro (ofwel 1000 miljard) bedragen en dit geldt alleen voor de Europese banken!"

    En dan hebben we het nog niet eens over de belachelijke bankentax. Is er nou geen één helder licht in Den Haag of Brussel die zich bedenkt dat dit wel eens doorberekend kan worden aan de klanten?!?! Of wil de politiek dit alleen om hun eigen straatje schoon te vegen om de balans van de BV NL of EU weer vlot te trekken?

    Tel daarbij op dat de laatste stresstest een lachertje was, en nóg legio banken geld op moesten halen! Rentetechnisch kunnen de banken geen kant op dus de winst komt zeer zwaar onder druk te staan. Tel daarbij op dat steeds meer mensen nu gaan sparen of aflossen, en de banken het spaargeld steeds moeilijker uit kunnen lenen. Ergo, ze zitten in een spagaat.

    Ik zit short, en blijf mijn positie uit bouwen. Hoger dan 330 zie we m.i. niet meer voorbij komen.

    Dank voor je column weer!

    Gr. Guus
  6. jrxs4all 10 januari 2012 17:18
    "De al ultra-zwakke balans van de ECB zal de overgebleven eurolanden ertoe dwingen om zeer grote bedragen geld te pompen in de ECB, iets waar de kiezers vast en zeker erg blij mee gaan zijn en wat hun opinie over banken tot ongekende hoogte zal doen stijgen, ahum"

    Pfffff, wat een flauwekul. Een CB kan nooit failliet gaan door verliezen in de eigen valuta en de eurolanden zullen er nooit geld in hoeven pompen,

    JR
  7. Alexander Sassen van Elsloo 10 januari 2012 17:52
    @jrxs4all Leuke link! dank daarvoor. De SNB verschilt natuurlijk wel want zij zijn alleenheerser, de ECB niet. De board van de ECB zijn de nationale banken van de EMU. Als daar onvrede ontstaat, zoals Duitsland die niet wil printen (ivm Weimar trauma) dan krijg je een heel ander spel dan waar de SNB ooit mee geconfronteerd kan worden.
    Maar nogmaals dank voor je link. Leuke bijdrage. cheers, Alex
  8. Alexander Sassen van Elsloo 10 januari 2012 17:56
    @Gloabl Threat. Zie ook mijn comment op JRXS4all. Het spel is dus gecompliceerder want nationale centrale banken kunnen dwars gaan liggen. Support voor banken is nu noodzaak voor zittende macht maar opkomende politieke figuren dan wel partijen kunnen juist besluiten om te ageren tegen euro bailouts en ECB printen. De ECB is niet zo onafhankelijk van dit soort politieke perikelen. Dank voor je reactie. cheers, Alex
  9. Alexander Sassen van Elsloo 10 januari 2012 18:01
    @jrxs4all. over dat een CB niet failliet kan gaan: ik zeg ook niet dat ECB failliet zal gaan. Zij kunnen immers printen. Maar dat maakt de ECB er niet sterker op (inflatie technisch). De target 2 accounts: de ECB is in weze tussenpersoon tussen nationale centrale banken. Dus stel dat Duitse banken bijna alles tegoed hebben van PIIGS centrale banken (met ECB als tussenpersoon) en PIIGS defaulten, dan is nog maar de vraag of ECB het geld print om aan de Bundesbank te geven, andere leden kunnen hier een stokje voor steken. Of de soep ook daadwerkelijk zo heet wordt gegeten is de vraag natuurlijk. Maar punt is dat de ECB een vreemder beestje is dan een normale CB. cheers
  10. Alexander Sassen van Elsloo 10 januari 2012 18:06
    RaulGol Dat zijn moeilijke vragn. Bij een echte full fledged systeemcrisis is elke counterparty een probleem, dus alle papieren instrumenten kunnen daaronder leiden. Voor nu denk ik dat handelen in dat soort producten nog kan maar hoe meer we in een systeemcrisis beland hoe meer cash/NOK/fysiek goud iemand moet gaan hebben naar mijn mening. Aandelen leveren waarschijnlijk minder problemen op (problemen zouden dan puur zijn wanneer het verhandelbaar is, maar als een bank omvalt ben je niet je aandelen kwijt zeg maar. Verder zijn sprinters en turbo's leuke producten voor een bank (en klant) met afdekbare risisco's, dus als een bank genationaliseerd wordt dan zal die handel voortgezet gaan worden (op termijn) denk ik.
  11. [verwijderd] 10 januari 2012 18:25
    Zou het geen idee zijn een reset uit te voeren: van alle Eurolanden de staatsschuld terug te brengen naar 60% met gecreerd geld van de ECB. Zoals het nu gaat komen we er nooit uit. We beginnen dat opnieuw met een gesaneerde Eurozone.Daarna invoering van een fiscale unie met Eurobonds.
  12. [verwijderd] 10 januari 2012 19:40
    quote:

    jhrich schreef op 10 januari 2012 18:25:

    Zou het geen idee zijn een reset uit te voeren: van alle Eurolanden de staatsschuld terug te brengen naar 60% met gecreerd geld van de ECB. Zoals het nu gaat komen we er nooit uit. We beginnen dat opnieuw met een gesaneerde Eurozone.Daarna invoering van een fiscale unie met Eurobonds.
    Geld printen dus en inflatie!

    kom maar op, in de VS staan de geldpersen ook wagenwijd open zonder al teveel consequenties. Devaluatie in europa en vs zal zorgen dat de chinese munt meer waard wordt. Dat komt onze exportpositie alleen maar ten goede.
  13. [verwijderd] 10 januari 2012 19:48
    quote:

    plof@ schreef op 10 januari 2012 19:04:

    [...]
    Zo'n strategie van 330 zien we niet meer is levensgevaarlijk...

    Voor hetzelfde geld zien we hem volgende week namelijk.
    Het kan vriezen, het kan dooien. Het is dan ook mijn visie en geen beleggingsadvies ;-)

    We zien alleen nu een aantal vreemde bewegingen waarvan het niet lang kan duren voordat het de media bereikt, en dan met name de 10 jaars obli van IT. Ook het feit dat Duitsland nu obli's slijt tegen een negatieve rente?!

    Ik kan fout zitten, maar ik denk serieus dat we de 330 niet meer terug zien.

    Gr. Guus
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links