Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een mooie verrassing

Ik heb u al eens eerder verteld over de Economic Surprise Index. Deze indicator staat er wondermooi bij. Keer op keer verrassen de economische cijfers in positieve zin. Sterker nog, deze indicator staat bijna op recordhoogte. Bijna net zo hoog als aan het begin van 2010.

Ongekend dat hadden we een half jaartje geleden toch niet gedacht. Dit is goed voor de economie en goed voor president Obama, want het is allemaal economie dat telt in de verkiezingsstrijd.

Mooi synchroon
Maar wat hebben we er als beleggers nu aan? Beleggers moeten altijd een stap vooruit denken. Gaan die economische cijfers nu nog meer meevallen. Ik heb de koersbeweging van de S&P 500 over drie maanden en de Economic Surprise Index (die van Citbank in dit geval, maar de meeste zakenbanken hebben er een) eens naast elkaar gezet.

U ziet dat ze mooi synchroon lopen. De economische meevallers waren een van de drivers achter de mooie performance in de afgelopen periode. Deze bron is nu een beetje opgedroogd.

We zagen het al een beetje afgelopen vrijdag. De payroll-cijfers vielen mee: er waren meer banen gecreëerd en de werkeloosheid was lager, maar het droeg de koersen niet verder omhoog.

Geen meevallers
In Europa is er nog geen sprake van meevallers. Wat u wel ziet is dat de cijfers ook niet echt meer tegenvallen. Ook een andere betrouwbare indicator zoals de IFO-index laat de afgelopen maanden al een bescheiden herstel zien.

Maar de verwachtingen zijn al zo laag dat het eigenlijk alleen maar kan meevallen, zei de optimist. De laaggespannen economische verwachtingen komen vooral door de verwachte effecten van de bezuinigingen.

Iedere euro die de overheid minder uitgeeft, is een euro minder economische groei. En dat zal voorlopig de economische groei nog wel even drukken.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2012 20:16
    Quote: "Iedere euro die de overheid minder uitgeeft, is een euro minder economische groei. En dat zal voorlopig de economische groei nog wel even drukken."

    Da's nou precies de kern van alle problemen. Door al dat geleen, zijn de problemen huizenhoog opgestapeld. Elk lulletje rozewater dacht dat hij een magnaat was door de 'vastgoedman' of 'aandelenman' uit te hangen. Per saldo zijn 'we' de afgelopen 10 jaar niets opgeschoten, behalve dat er een bult schuld is ontstaan, zonder dat daar enige serieuze economische groei is geweest.

    Feitelijk is Obama verder gegaan, waar Bush - en al zijn voorgangers -gestopt zijn. IRS laat jaarlijks miljarden liggen, en er geen politicus, ook in Amerika, die durft te zeggen dat het feit gewoon op is.

    Quote: "Dit is goed voor de economie en goed voor president Obama, want het is allemaal economie dat telt in de verkiezingsstrijd."

    Had je dit zinnetje ook geschreven als i.p.v. Obama, Bush op de pluche had gezeten???? Dit denk het niet, want daar ben je te mediageil voor.

    Gr. PZ
  2. [verwijderd] 10 januari 2012 10:40
    "Iedere euro die de overheid minder uitgeeft, is een euro minder economische groei. En dat zal voorlopig de economische groei nog wel even drukken."
    ja, dat zouden we helemaal vergeten bijna, de belastingbetaler is immers helemaal niet in staat om met zelf uitgeven van zijn geld ook maar iets goeds aan te richten!
    bedankt dat we nu de zaak weer helder kunnen zien.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links