Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ze hebben het door

We kunnen er met alle mogelijke moeite niet meer omheen. De euro gaat zeker stuk en heeft geen bestaansrecht,  zou je bijna denken als  je de media volgt. Lekker veilige uitspraak natuurlijk nu de eerste 10.000 artikelen over het risico van een ploffende euro al een jaar of wat oud zijn. En als het dan toch mocht gebeuren zoals de pioniers destijds hebben gezegd, is de spreekwoordelijke ‘ass gecovered’.

Het lijkt bijna op een voorspelling bij een voetbalwedstrijd waarbij in de laatste vijf minuten de meeste voorspellingen over de eindstand naar buiten komen… De werkelijkheid is dat er in 2011 per saldo niets is gebeurd met de waarde van de euro tegen de dollar. Op een iets korter timeframe heeft de beste munt in een maand of twee al een cent of vijftien  aan waarde ingeboet tegen de dollar.  Als reactie op de laatste tweecentbeweging komen deze nieuwe inzichten dus te voorschijn.

Lekker zeilen met de wind in de rug dus. Maar pas op, als er teveel partijen op deze rugwind gaan leunen dan kan een punt bereikt worden waarbij de ruggen de wind doen keren. Dus als  teveel beleggers dezelfde kant op denken is het spel veelal voor het allergrootste deel gespeeld en is het een laatsteloodjeskwestie. Die zijn zwaar zoals, u weet. Naar mijn idee is de huidige fase er een van overdrijving, gestart door de Hongaren en de banken en is 1,26 een beetje de rek die ik hier nog in zie.

Stil aan de overkant
Pas op voor een omkeerbeweging die plots kan inzetten, want vergeet niet dat het niet alleen een eurospel is, we hebben ook te maken met deVS  in de vergelijking euro-dollar. Het is al een tijdje behoorlijk stil aan de overkant, dus de verwachtingen zijn stabiel. Als er een nieuw feitje komt dat tegenvalt, ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren. Tot die tijd een andere focus. Op verzoek het korte- en langetermijnbeeld van de Turkse Lire tegen de euro. Eerst kort.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De trend is al een tijd stuk, de uptrend is over gegaan in een zijwaartse fase. De pull-back is geweest en heeft na de weerstand op 2,59 een tweede weerstand gecreëerd die zich op de 2,50  bevindt. De steun op de 2,40 ligt onder vuur en het is een kwestie van tijd voor hij breekt. De RSI bevestigt dit beeld door het niet meer overbought raken bij de trendbreuk en het niet oversold worden van koersen in de zijwaartse fase.

Het koersdoel bij een breuk van de 2,40 komt uit op 2,20 ongeveer. Voor de implicaties en de slagingskans van dit verhaal nemen we de langetermijngrafiek ter hand.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Verzilveren
Daarin zien we dat het breken van de 2,40 samenvalt met een toename van neerwaarts momentum. Dit versnellen in neerwaartse richting is aan de orde sinds de aanval op de bovenzijde van de lange termijn trend  (2,60) mislukte. Bij een breuk van 2,40 geldt dat een daling naar de 2,20 plaats kan hebben en dat zou dan een 61,8% retracement van de voorgaande trend betekenen.

Dat is niet per se de bodem, want de trend en de dus de belangrijkste steun in deze beweging bevindt zich op 2 in deze waarde. Over waarde gesproken. Dit is het enige valutapaar waar de euro in 2011 met dubbele procentuele cijfers als winnaar uit de bus is gekomen. Het lijkt erop dat het tijd is om dat te verzilveren, prettig weekend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Bir 7 januari 2012 12:59
  quote:

  pi333 schreef op 6 januari 2012 18:45:


  Als ik dit verhaal zo lees staan wij over enige tijd tegen een sterker wordende Euro aan te kijken. Maar de Euro/jpy is toch ook niet te geloven die Japanse yen wordt volgens mij veel te sterk tegenover de Euro.

  Laten we er maar van genieten, zo lang je niet op vakantie gaat, merk je er maar wenig van. Tis tijdelijk, prima voor onze export en kan helpen recessie te voorkomen of beeindigen.
 2. [verwijderd] 8 januari 2012 13:25
  Stil aan de overkant
  Pas op voor een omkeerbeweging die plots kan inzetten, want vergeet niet dat het niet alleen een eurospel is, we hebben ook te maken met deVS in de vergelijking euro-dollar. Het is al een tijdje behoorlijk stil aan de overkant, dus de verwachtingen zijn stabiel. Als er een nieuw feitje komt dat tegenvalt, ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren.

  ========
  Wachten tot een tegenvaller in de VS staat er, maar tot nu toe regend het de laatste tijd economische meevallers, nog niet voldoende om het geklungel van de politici en andere instanties rondom het budget te compenseren, maar het is wel zo.
  De euro verliest nog iets tov de dollar maar de dollar wordt ook sterker tov de euro. Een hele stomme opmerking als je alleen maar naar de euro dollar kijkt maar als je dus andere valuta erbij haalt dan zie je dat tov de YEN de dollar wint en de euro verliest.
  Maar europa loopt ook een tijdje economisch achter amerika aan en daarom zie je duidelijk ook al dat de koersen in Amerika met de dow op 12400, het zelfde niveau als toen de EX vorig jaar de high aan tikte op 375 ongeveer, al ver vooruit loopt en is het wachten tot de verbetering in de economie hier de economie ook komt verbeteren en is het de vraag of dit vanaf een milde recessie gebeurt of niet eens voor de gehele eurozone genomen, per land zijn de verschillen natuurlijk veel groter.

  Maar teveel programma's staan nog puur aan om te reageren op een daling van de euro en de media lijkt er ook verslaafd aan, maar een daling van de euro/dollar door een sterker wordende dollar daadwerkelijk gebaseerd op het verbeteren van de economie in amerika is juist heel positief voor europa en zeker ook voor de aex met een hoop bedrijven met de inkomsten in dollars.

  Het spel is inderdaad bijna om en dan ga je zien dat ondanks dat we griekenland nog een paar keer gaan tegenkomen dit jaar, Italie en Spanje nog steeds maar moeizaam verbetering laten zien en dat er nog steeds elke dag weer het gerucht is dat mogelijk Frankrijk gedowngrade gaat worden, de europeese beurzen wel vooruit gaan lopen op de aankomende economische verbetering die komt overwaaien uit Amerika en de rest vormt dan weer een self fullfilling prophecy de positieve kant uit zoals deze nu al 2 jaar omlaag is gericht.

  Mogelijk nog een half jaar aankwakkelen waar een balans gaat gevonden worden tussen de europeese schulden problematiek maar de verbeterende situatie in Amerika en de nog altijd erg sterke cijfers van bedrijven en dan op zijn laatst in H2 zullen de koersen opveren omdat het ook hier weer aantrekt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/USD 1,2143 00:29
  -0,0025
  -0,20%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare