Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It's the economy stupid

Aan het begin van het jaar komen de beurswijsheden weer bij bosjes uit de kast vallen. Een ervan is de presidentscyclus. In een Amerikaans verkiezingsjaar is het goed beleggen. Dat effect is duidelijk in de koersen terug te zien. De verklaring is simpel.

Een president die herkozen wil worden, moet in de laatste jaren voor de verkiezing zo min mogelijk bezuinigen zodat de economie het goed doet. U kent ongetwijfeld de uitspraak: It’s the economy stupid. Dat lijkt ook aardig te lukken.

De economische groei is in het verkiezingsjaar het grootst. Sinds 1964 gemiddeld 3,8% tegen gemiddeld 3,0% als je alle jaren neemt. De rode balkjes zijn de koersbewegingen van de S&P 500, de lijngrafiek is de economische groei.

Vorig jaar
Maar kunt u er ook geld aan verdienen? Als u de grafiek goed bekijkt, weet u het antwoord eigenlijk al. De beurskoersen lopen zoals gewoonlijk vooruit op de economie en dus gaan de koersen in het jaar vóór de verkiezingen het hardst omhoog, gemiddeld maar liefst 14%.

Dat is in vergelijking met het gemiddelde over alle jaren van een kleine 7% flink te noemen. Misschien is dit een verklaring waarom de Amerikaanse beurs een van de beste beurzen van 2011 was?

Dus leuk die presidentscyclus, maar u had daarom al vorig jaar in de Amerikaanse beurs moeten beleggen. (Komt tie nu mee.)


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. don55555 5 januari 2012 12:17
    ik mis de opmerking dat het afgelopen jaar geen goed "derde jaar" was (jaar voor verkiezing). Het zou dus interesanter zijn geweest als Corné een analyse had gemaakt van wat er te verwachten is nu het beursresultaat in het jaar voor de verkiezing zo "a typisch"was. an het werk Corné!
  2. MrGlass 5 januari 2012 12:28
    S&P500 heeft in 2011 per saldo ongeveer 0.05% rendement gehaald ex. dividend. En dat was dan de best presterende beurs ter wereld......
    Komend jaar een paar procent eraf als de wijsheid uitkomt.
    Mijn persoonlijke visie (commentaar welkom): komend jaar gaan de blue chip minimaal omhoog. Zeggen ook alle bank analisten. Conclusie: je moet dus de andere aandelen kopen :-)
    Cash is nog steeds king. In de loop van de zomer wellicht wat niet blue chips oppikken. Grootste deel gewoon cash blijven zitten.
  3. MrGlass 5 januari 2012 13:25
    @don55555:
    Het artikel is geschreven alsof de US beurs het zo prachtig heeft gedaan in 2011. Zie deze quote: 'dus gaan de koersen in het jaar vóór de verkiezingen het hardst omhoog, gemiddeld maar liefst 14%.'

    In werkelijkheid was het dus 0,05% ......

    @OldAndWise: ik ga in ieder geval in dezelfde denkrichting met je mee voor 2012 :-)
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links