Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het januari-effect

De laatste tijd verschijnen er weer verschillende berichten over de decemberrally en het kan dus niet lang meer duren voor we worden bestookt met uitspraken over het januari-effect.

In het kort komt het januari-effect er op neer dat beurzen goed presteren in de maand januari. Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden: van eindejaarsuitkeringen die belegd worden tot Amerikaanse belastingwetgeving.

In een eerdere column (Verkopen in mei) was te zien dat januari historisch gezien een goede beleggingsmaand is in Nederland met een gemiddeld rendement van ongeveer 2%. Is het daarmee een anomalie waarop moet worden ingespeeld?

Omdat de januari-rendementen nogal fluctueren heb ik een 15-jaars voortschrijdend gemiddelde geplot van het rendement in januari van de Amsterdam All Share index. Wat blijkt? De hoge januari-rendementen waren in het verleden zeker aanwezig, maar het gemiddelde rendement in de afgelopen 15 jaar is inmiddels negatief, zie de volgende grafiek.

Small Firm
Het januari-effect heeft in de academische literatuur nog een toevoeging: het Small Firm in January-effect. Dat het in mindere mate op zou gaan voor large caps is omdat het januari-effect bij grotere bedrijven gemakkelijker kan worden weggearbitreerd door relatief lage transactiekosten. Hogere kosten door ondermeer grotere bied-laat spreads voorkomen een efficiënte markt bij small caps.

Voor de Nederlandse markt heb ik in dit kader eens gekeken naar de rendementsverschillen tussen de AEX en de AScX sinds de oprichting van laatstgenoemde index. Het volgende diagram laat zien dat de small cap index in acht van de elf jaar stukken beter presteert dan de AEX.

Concluderend kunnen we stellen dat het januari-effect niet meer op lijkt te gaan wanneer we kijken naar de gehele Nederlandse markt. De periode van de laatste 11 jaar geeft echter wel aanwijzingen dat het Small Firm in January-effect nog wel steeds op gaat.   


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Eugen III
0
januari effect vooral een effect in de Noord Amerikaanse beurzen, oa veroorzaakt door fiscale wetgeving rond aandelen
Karel 200
0
Vraag: Waarom willen beleggers zo graag een decemberrally?
Antwoord: Omdat zij graag veel belasting willen betalen.

Ik niet, dus daarom heb ik liever een rally in januari.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs sc...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente columns van Dirk Gerritsen

  1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
  2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
  3. dec '11 Analisten-Alpha 5

Meer Analyses

  1. dec '15 Adviezen
  2. dec '15 Adviezen
  3. dec '15 Adviezen
  4. dec '15 Adviezen

Gesponsorde links