Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: ranging markets

De IEX-columnisten blikken vooruit op 2012.Van AEX-voorspellingen tot bespiegelingen over het lot van de eurozone. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2012.


Guido Baltussen Voorspellingen
 ultimo 2012

"Er zit nog veel onzekerheid in de aandelenmarkten, onzekerheid die structureel van aard is door de huidige opzet van de eurozone"
Stand AEX 336
Samenstelling van de eurozone Hetzelfde als nu.
Naam van onze valuta euro
Stand EUR/USD 1,19
 

Stand AEX

Er zit nog veel onzekerheid in de aandelenmarkten, onzekerheid die structureel van aard is door de huidige opzet van de eurozone. Aangezien structurele oplossingen (zoals fiscale integratie of break up) politiek gezien zeer moeilijk op te lossen zijn verwacht ik niet dat dit binnen een jaar gebeurd.

De behavioral reactie van beleggers op onzekerheid is om terug te trekken (wat afgelopen twee jaar eigenlijk wel gebeurd is) en af te wachten. Ik verwacht derhalve ranging markets, met een jaareinde waarde aan de bovenkant van de range door een optimisme rally aan het einde van het jaar: 336

 

Stand EUR/USD
De eurozone bevat veel structurele onzekerheid door alle problemen. De oorzaak van deze problemen ligt vooral in het economisch ontwerp van de eurozone (monetaire unie, maar geen fiscale unie, grote factor mobiliteit of gelijklopende business cycles binnen de eurozone).

Aangezien de laatste drie aspecten technisch of politiek gezien niet makkelijk en snel gerealiseerd kunnen worden, verwacht ik dat de onzekerheid aanhoudt en veel beleggers vanwege de structurele problemen en onzekerheid de euro verkopen en vermijden. Derhalve verwachte ik (een weliswaar volatiele) verzwakking van de euro tot circa 1.19.

Samenstelling eurozone
De samenstelling van de eurozone zal naar mijn mening ongewijzigd blijven: politici hebben een bepaalde commitment gegeven aan het opzetten van de eurozone, en mensen hebben de neiging niet zomaar op eerdere beslissingen terug te komen, of zelfs inzien dat deze niet goed waren.

Het ontwerp van de eurozone is vanuit economisch oogpunt zwak en de beslissing een eurozone in het leven te roepen lijkt derhalve ook vooral een op politieke argumenten gebaseerde beslissing. Ook geldt dat onzekerheid zal toenemen als wordt toegestaan dat een land uit de eurozone kan. Over het algemeen komt onzekerheid de economische situatie niet ten goede. Politieke leiders zullen in mijn opinie derhalve niet zomaar landen in de huidige eurozone 'opgeven'.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links