Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tegendraadsheid werkt, soms

"The greatest trade ever is a contrarian trade." Het zijn de trades waar je beroemd mee kan worden. Mooie voorbeelden zijn short gaan in MBS-leningen in 2007 of goud kopen in 2003. Of simpelweg eind oktober 2011 Wavin kopen. Hoe verleidelijk deze  eeuwige roem lijkt, volgens Citi moet u er verre van blijven.

Zij hebben uitgerekend wat u had verdiend als u ieder jaar de slechtste tien aandelen van de MSCI World Index had gekocht en de beste tien short was gegaan. Op zich vreemd. Immers werkte de Dog of the Dow-strategie  niet uit op de tegengestelde manier? Dat is vrij dramatisch. Alleen in 2000 en 2009, toen de meeste beleggers aan een kant zaten.

Begin 2000 zat iedereen long in de tech-aandelen, die het al heel goed hadden gedaan. En begin 2009 zat iedereen short in financials andere enge aandelen en long ‘veilige’ aandelen. Ondanks deze uitzonderingsjaren zou je met deze contraire strategie bijna 80% hebben ingeleverd. Het grappige is dat deze wetmatigheid ook op het gebied van landen en beleggingscategorieën opgaat.

Ander januari-effect
Maar ook hier zien we een tegenovergesteld effect in januari. Op jacht naar het rendement van het komende jaar zoeken beleggers het toch vaak in de losers van het afgelopen jaar. En dus stijgen de koersen. Leuk, maar in de rest van het jaar moet je van deze value traps afblijven.

Een wijze les van Citi. Dus in januari kun je beste contrair zijn, maar in de rest van het jaar loont het weer de moeite om gewoon op het momentum mee te liften.

En dan wilt u natuurlijk weten hoe die portefeuille er volgens Citi uit moet zien. Deze kiezen ze uit de 250 grootste namen. Daardoor vallen bedrijven als TEPCO, Morgan Stanley, Commerzbank, RIM, SocGen en Lloyds uit de lijst. Die zijn te klein geworden. Maar over het algemeen gaat de ware contrarian nu long financials, vooral in Europa en de USA en short in de defensieve namen.

Het bedrijf 'restricted' ken ik niet :-).


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente columns van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. sep '03 Bulls versus bears (8):
  Het centensentiment
 3. sep '03 Bulls versus bears (7):
  Freddie en event risk

Gerelateerd

financials

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BlackBerry Limited

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Morgan Stanley

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: financials

Gerelateerde instrumenten

 1. BlackBerry Limited 4,720 16:33
  +0,090
  +1,94%
 2. Morgan Stanley 48,140 16:33
  +0,900
  +1,91%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare