Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corio is favoriet

U ontkomt er niet aan: de lijstjes met de beste aandelen voor het komende jaar. Cees Smit is mij al voorgegaan. Het hoogtepunt is altijd de Nieuwsuur Top-5. Vorig jaar kreeg ik nog een slang om mijn nek, omdat ik de beste keuzes had gemaakt. Dit jaar kwam ik niet verder dan plaats drie.

Opvallend, want als ik naar mijn top 5 voor 2011 kijk, dan ziet dat er belabberd uit. Mocht u het lijstje vergeten zijn, dit was mijn top-5:

SBM Offshore is het enige aandeel dat het (ondanks een winstwaarschuwing) beter dan de AEX heeft gedaan. Opmerkelijk is dat KPN in een dergelijk turbulent jaar ook tegenvalt (total return -12%). Bij Aegon kwamen de meeste dingen uit, behalve de koersbeweging.

In 2011 had u de tier 1-aandelen moeten hebben: top balans, top management, ongevoelig voor recessie, prachtige marktpositie, internationaal en mooie dividendbetalers waar u zich over de hoogte van het dividend geen zorgen hoeft te maken.

De potentiële aandelen voor de Terrific Twenty-lijst:

Voor 2012 kunt u het volgens mij het beste zoeken in het niveau daaronder, de tier 2-aandelen. Ook goed, maar van een iets mindere kwaliteit.

1. Corio
Mijn meest favoriete aandeel is Corio. Ik vind dit aandeel sterk ondergewaardeerd. De waarde van al hun winkelpanden is 46 euro per aandeel. De koers staat nu net boven de 30 euro. Het aandeel heeft sinds oktober een opvallende neerwaartse beweging laten zien. Vreemd want op zich zou je verwachten dat onroerendgoedaandelen juist veilig zijn.

Natuurlijk ligt 27% van de portefeuille in Italië en Spanje. En daar zullen de huren niet fors stijgen. Sterker nog de huren in Spanje zijn zelfs wat aan het dalen. Het schijnt dat vooral veel Amerikanen hun aandelen hebben verkocht, want winkels in die knoflooklanden vinden ze maar eng.

Maar een afstraffing van eenderde van de totale waarde lijkt mij veel te groot. En zolang de koers niet stijgt krijgt u 8,3% dividend. In de grafiek hieronder ziet de relatieve koers (rode lijn) en de relatieve winst (groene lijn).

2. Wolters Kluwer
Een tweede lieveling is Wolters Kluwer. Ik weet het, het aandeel en de onderliggende winst hebben al jaren niets gedaan. En het management is overbetaald. Maar juist omdat het in de afgelopen jaren zo is afgestraft denk ik dat er kansen liggen. De koerswinstverhouding is 8,5 en het dividendrendement is 5,3%.

Zo goedkoop heb ik Wolters Kluwer nog nooit gezien. En mevrouw McKinstry heeft nu zelf aandelen gekocht.

3. Aegon
Het derde aandeel is Aegon. Aegon stond vorig jaar ook al op mijn lijstje en bracht niet wat het moest brengen. De grootste domper was wel de daling van de Amerikaanse rente. Die had ik niet verwacht. Het is slechtst een schrale troost dat ik me in het gezelschap van Bill Gross bevindt, die dacht namelijk ook niet dat de rente zo ver zou dalen.

Verder is alles qua winstontwikkeling gegaan zoals het zou moeten gaan. Geen rare belangen in Zuid-Europese obligaties. Wat kleine belangen hier en daar verkocht. De belofte van dividend in het nieuwe jaar. De gepubliceerde winsten waren wat magertjes, maar gezien de lage rente was dat ook wel logisch.

4. Fugro
Fugro is nummer 4. Het aandeel heeft flink te lijden gehad van de overcapaciteit in hun markt. Gedeeltelijk was dit door hen zelf veroorzaakt. Maar het kwam ook doordat er in de Golf van Mexico nauwelijks activiteiten waren. Dus ging al deze capaciteit de rest van de wereldmarkt op.

5. USG of PostNL
En nummer 5 is niet echt een tier 2-aandeel. Zoals Cees al zei moechten we voor de Nieuwsuur Top-5 alleen AEX-namen kiezen. Ik had USG ingevuld, maar dat mocht dus niet. Dus in dezelfde sfeer van een max risk bet, heb ik voor de Nieuwsuur PostNL ingevuld.

Beide bedrijven hebben het moeilijk. Maar beide bedrijven zijn ook al zo hard in koers gedaald. En in beide gevallen zijn de winsttaxaties al flink aan de harde werkelijkheid aangepast.

Shorts
De shortlijst is moeilijker. Veel long-short en 130/30-funds hebben al gemerkt dat een shortlijst opbouwen moeilijker is dan een lijst. Maar vooruit ook hier vijf namen:

  1. Unibail Rodamco is te duur, te gevoelig voor projectontwikkeling in Frankrijk. Even ter vergelijking. Unibail heeft dit jaar een negatiefrendement van slechts 6% laten zien. Corio -28%.
  2. Unilever idem dito. Ik weet dat het over het algemeen niet verstandig is om tegen de winnaars van het afgelopen jaar in te gaan. Maar de koers is zo ver op de onderliggende winsten vooruit gelopen, dat waarschijnlijk de waardering zal inklinken. Beleggers lijken te doen alsof Unilever geen last heeft van de marktsituatie in Zuid-Europa en een land als India zal hebben. Ik wil best geloven dat er onder het huidige management veel ten goede is veranderd. Maar in de koers zit te veel ingeprijsd.

  3. En dan past ook Vopak wel in dit lijstje. Een love baby van menig belegger. En daardoor te duur. Bovendien hoor ik steeds meer geluiden over overcapaciteit.

  4. Een vierde naam is DSM. Daar zie je de winstverwachtingen snel naar beneden komen. Natuurlijk hebben ze een prachtige nutricion business. Dit stuk is vrijwel net zo ongevoelig voor een recessie als een echte voedingsmiddelenfabrikant. Maar er blijft nog een andere helft over, die wel cyclisch is en last gaat krijgen van de recessie.
  5. Het laatste aandeel is ASML. Ook mooi en top kwaliteit, qua markpositie, management en balans. Maar dat weet iedereen al en daarom heeft de koers het zo goed gedaan. Maar ook hier is beleggen vooruitzien. Het bedrijf gaat echt wel last krijgen van de recessie. En de meeste beleggers doen alsof dat niet het geval is.

Long:

  • Corio
  • Wolters Kluwer
  • Aegon
  • Fugro
  • USG (of PostNL in het geval van de Nieuwsuur top 5)

Short:

  • Unibail-Rodamco
  • Unilever
  • Vopak
  • DSM
  • ASML

We gaan het zien en het zal ongetwijfeld een beter rendement opleveren dan het lijstje van afgelopen jaar. Maar dat is dan ook gelijk de makkelijkste voorspelling. Veel slechter kon het niet.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 21 december 2011 11:56
    Beste meneer Corné,
    Ik vrees dat u de toekomstige economie sterk overschat. Hierdoor zullen met name Corio en Aegon het veel slechter doen dan dat u inschat. Winkelpanden zullen het heel slecht gaan doen de komende jaren, iedereen koopt zijn spullen via Internet ende door zettende crisis geeft geen ruimte om veel naar restauranten of bars te gaan, dus vergeet Corio maar. Aegon is net als de ING en de Rabobank een zinkend schip waar het in het komend jaar steeds duidelijker zal worden dat de ingelegde pensioen gelden verdampt zijn in die mate dat het zelfs moeilijk wordt de staf te betalen.
    De andere aandelen zullen samen met de AEX verder zakken naar een niveau die we de laatste 20 jaren niet gezien hebben. Het komend jaar zal blijken dat er steeds minder geld is om aandelen te kopen. Mensen zullen hun hypotheken moeten repareren en pensioenfondsen moeten aandelen verkopen vanwege de lage interest niveaus. Wie zou er nog aandelen willen/kunnen kopen in een bear market die al in 2001 begonnen is.
    AH zal het wel weer beter doen dan de rest maar ook verliezen.
  2. [verwijderd] 21 december 2011 12:10
    Ook nog overnamekandidaten? Wellicht daarom PostNL in het toplijstje? Tegen een relatief laag bedrag kan de post en pakjesbezorger worden gekocht en krijgt de koper ook nog eens een flink belang in TNT Express. Die pensioenproblemen zijn tijdelijk en bij keren van marktsentiment verdwijnen die naar de achtergrond. Moet het marktsentiment wel eerst keren, maar daar ga ik wel vanuit.
  3. [verwijderd] 21 december 2011 14:17
    Beste Corne,

    Ik heb even naar je floplijstjes van 2010 en 2011 gekeken. Opvallend vind ik dat daar op beide Unibail en DSM staan. Vopak en Unilever komen daarop beide 1 x voor. Je bent nu dus voor het 3e jaar op rij negatief over DSM en Unibail. Ik vind het opmerkelijk dat over zo'n periode je mening niet verandert over die bedrijven, zeker omdat ze het relatief gezien best goed doen. Vind je hun bedrijfsmodel gewoon niet goed?

    groet,
    Bolo
  4. [verwijderd] 21 december 2011 14:18
    Corne,

    waarom moet fugro nou in het toplijstje? als iedereen hem in zijn toplijst zet weet ik wel weer wat ermee gaat gebeuren..... verlies ik straks mijn weddenschap met danny: 100 euro aantikken binnen 5 jaar (dus nog 2,5 jaar te gaan inmiddels)

    najah koop ik wel weer goedkoop bij, eigenlijk helemaal niet erg zit ik me nou te bedenken

    groeten uit het westland
  5. k2es 21 december 2011 17:38
    Corio (en ook NSI etc.) zijn terechte koopkandidaten, ze noteren ver onder de intrinsieke waarde en geven op de huidige ultralage koers min. 9-13% dividend. Zij zitten op de A-lokaties, waar weinig leegstand is (dit i.t.t. achterafstraatjes). Internetverkopen nemen wel toe, maar juist ook van winkels die op A-lokaties zitten en daar ook zullen blijven, kleding en schoenen zou ik echter niet gauw op internet kopen tenzij je het niet erg vind om steeds dingen terug te sturen en wekenlang op je geld te wachten. Daarnaast is shoppen leuker dan urenlang op internet te zoeken en dan weer de hele dag thuis moeten wachten op de bezorger.
  6. Julian247 21 december 2011 20:07
    Hier is mijn lijstje met gokkandidaten:

    1 Accsys 0.10
    2 AMT 0.17
    3 Homburg 0.28
    4 AND Int Publ. 0.85
    5 Ordina 0.98

    Voor een knaakje (2.38) doet U met alle loterijen mee. Twee jaar geleden deden deze koersen gezamenlijk nog tientallen euro.s Rien ne va plus, het geld is niet meer van U maar het blijft elke dag spannend............
  7. [verwijderd] 21 december 2011 20:34
    quote:

    k2es schreef op 21 december 2011 17:38:

    Corio (en ook NSI etc.) zijn terechte koopkandidaten, ze noteren ver onder de intrinsieke waarde en geven op de huidige ultralage koers min. 9-13% dividend. Zij zitten op de A-lokaties, waar weinig leegstand is (dit i.t.t. achterafstraatjes). Internetverkopen nemen wel toe, maar juist ook van winkels die op A-lokaties zitten en daar ook zullen blijven, kleding en schoenen zou ik echter niet gauw op internet kopen tenzij je het niet erg vind om steeds dingen terug te sturen en wekenlang op je geld te wachten. Daarnaast is shoppen leuker dan urenlang op internet te zoeken en dan weer de hele dag thuis moeten wachten op de bezorger.
    Wel leuk dat Corne zegt dat Unibail niet goed is vanwege de exposure in Frankrijk. 27% van inkomsten van Corio komt uit Frankrijk. Tel daar de 28% uit Italie en Spanje bij op die hij niet helemaal kies vindt en meer dan de helft van Corio's inkomsten komt uit markten die Corne zelf niet heel zeker vindt
  8. alexmaniax 22 december 2011 10:01
    quote:

    k2es schreef op 21 december 2011 17:38:

    Corio (en ook NSI etc.) zijn terechte koopkandidaten, ze noteren ver onder de intrinsieke waarde en geven op de huidige ultralage koers min. 9-13% dividend. Zij zitten op de A-lokaties, waar weinig leegstand is (dit i.t.t. achterafstraatjes). Internetverkopen nemen wel toe, maar juist ook van winkels die op A-lokaties zitten en daar ook zullen blijven, kleding en schoenen zou ik echter niet gauw op internet kopen tenzij je het niet erg vind om steeds dingen terug te sturen en wekenlang op je geld te wachten. Daarnaast is shoppen leuker dan urenlang op internet te zoeken en dan weer de hele dag thuis moeten wachten op de bezorger.
    Klopt voor 100% wat je zegt!
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 18 apr
    5,586
    +0,47% +0,026
  2. 27,140
    +0,67% +0,180
  3. ASML Holding 18 apr
    840,300
    -1,42% -12,100
  4. 3,830
    +0,21% +0,008
  5. Fugro 18 apr
    24,180
    -0,49% -0,120
  6. 3,379
    +0,03% +0,001
  7. 18,895
    -0,24% -0,045
  8. 1,241
    -5,84% -0,077
  9. RELX 18 apr
    39,000
    +0,46% +0,180
  10. SBM Offshore 18 apr
    14,460
    +0,35% +0,050
  11. SHELL PLC 18 apr
    33,470
    -0,18% -0,060
  12. UNILEVER PLC 18 apr
    44,230
    +0,82% +0,360
  13. 36,760
    +0,22% +0,080
  14. 141,400
    +0,18% +0,250

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links