Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EUSSR

Het is altijd weer frappant te zien dat mensen die zo hard roepen te strijden voor vrijheid, democratie en vrede degene zijn die deze waarden zelf met de voeten treden. Op een gegeven moment wordt het doel zo belangrijk voor deze mensen dat alle middelen geheiligd zijn.

Ik heb al eerder geschreven hoe journalisten in het gareel worden gehouden door dreiging toegang (tot informatie, interviews met top beleidsmakers, et cetera) te ontzeggen. Ook heb ik al gewezen op het feit dat de EMU/EU/ECB/IMF het democratische proces in Griekenland (het land wilde een referendum houden over de euro) de kop werd ingedrukt.

Dit zou niet gebeurd zijn als de verwachtte uitkomst van een dergelijk referendum de EMU/EU niet aanstonden. Ook Italië ontkwam niet aan ingrijpen; Berlusconi is op een zijspoor gezet en er is een technocratische regering neergezet onder auspiciën van de EU/ECB/IMF, zonder dat er een democratisch proces aan voorafging.

Repressie
Elke afwijkende mening of kritisch geluid dat het voortbestaan van de euro (en achterliggend het financiële systeem) bedreigen wordt in de kiem gesmoord. Probleem is alleen dat de euro en foute regulering er mede voor hebben gezorgd dat het financiële systeem op omvallen staat (zie mijn vorige columns). Dat de kar (met de keizer zonder kleding) voor het paard wordt gespannen wordt door de vrijheidsstrijders niet opgemerkt of moedwillig genegeerd.

ESM als totalitaire staat
Bij mijn dagelijkse portie leeswerk kwam ik deze link tegen die ik aan iedereen kan aanbevelen. In dit korte filmpje worden een paar punten uitgelicht over het permanente euroreddingsfonds het ESM dat medio 2012 gereed zou moeten zijn. Wat het filmpje belicht is echt schokkend. Hier volgt een korte opsomming:

  • Kapitaal voor het ESM moet onconditioneel en onherroepelijk en binnen zeven dagen worden overgemaakt als het ESM hierom vraagt. Dit betekent ook dat een nieuwe regering geld moet overmaken ook al willen zij (en het parlement en de bevolking) het niet!
  • Het ESM mag anderen voor de rechtbank dagen maar andersom mag niet. Het ESM geniet volledige immuniteit; haar vastgoed, kapitaal en andere bezittingen zijn immuun voor welke vorm van juridisch proces dan ook. Dit betekent dat er nooit een huiszoeking of confiscatie kan plaatsvinden bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor de directeuren en de andere werknemers van het ESM; hun papieren zijn geheim, kunnen nooit opgevraagd worden, hun handelen in naam van het ESM is niet vervolgbaar, et cetera.

Kortom, het ESM zet de democratie volledig buitenspel. Geen enkele regering, wetgevende macht of democratische wet kan het ESM ter verantwoording roepen. Een organisatie die boven de wet staat, die boven elk democratisch proces staat maar die wel onherroepelijk en onconditioneel geld kan eisen van de ESM-lidstaten?

Het falen van democratie
Het is een feit dat de democratie mede verantwoordelijk is voor de huidige schuldencrisis. Wij hebben immers de politici gekozen die de reguleringen en wetten hebben gemaakt die de kredietorgie mogelijk hebben gemaakt. Het zijn wij die meer en meer eisen van regeringen, die dan maar al te graag leveren door geld te lenen. We (en ik weet dat ik generaliseer) hebben het voornamelijk over onze rechten gehad en niet over onze plichten. Een democratie kan niet functioneren met deze onbalans.

Stalin, Fawkes en de tranen
Uiteindelijk komt het erop neer dat we of een groot leider (met degelijk huisvaderschap) nodig hebben die iedereen ter verantwoording roept en iedereen dan kan mobiliseren om de boel van de grond opnieuw op te bouwen. Maar is er een dergelijk persoon, en sterker nog, is er zo iemand voor elk van de eurolanden? Ik denk het niet.

Maar dit betekent niet dat dan maar de democratie om zeep geholpen moet worden. Ik heb liever een verre van perfect functionerende democratie dan dat we afglijden in een V for Vendetta-achtige wereld waar iedere crisis wordt aangegrepen om steeds meer vrijheden in te perken; waar angst zaaien als middel wordt gebruikt om de controle over de burger verder en verder te laten toenemen. Een democratie die je af en toe aan het huilen maakt is altijd beter dan een EUSSR die je het huilen onmogelijk maakt…


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2011 14:27
    Democratie wordt door huidige politici om zeep geholpen. Helaas beseffen heel veel mensen dat niet en willen ze geen kritische vragen horen.
    Onze politici .. "Ze" ... moeten deze crisis oplossen, dus is alles geoorloofd en moet de bevolking hun mond houden en alles accepteren. Helaas zijn "ze" ook deels veroorzaker van dezelfde crisis. Als dat onbewust was, hebben ze zeker niet het vermogen om deze crisis op te lossen. Als dat bewust was, zullen ze alleen oog hebben voor de eigen doeleinden.
    Het ESM is de eerst nagel aan onze doodskist. Een gedrocht dat door onze incompetente politici bedacht is. Zoals altijd, zonder voldoende besef waar ze daadwerkelijk mee bezig zijn.
  2. [verwijderd] 20 december 2011 14:39
    In de meeste Europese landen is de aansprakelijkheid van centrale banken al wettelijk beperkt (http://www.telegraaf.nl/binnenland/5900104/__Bos_wil_geen_immuniteit_voor_DNB__.html).

    Als individu geef je überhaupt geen vrijheid op, de macht verschuift echter van landelijk naar Europees niveau.

    Er komt controlerende macht boven de landelijke, omdat het duidelijk is dat er in een democratie populistische regeringsleiders als Berlusconi kunnen worden gekozen. Hun speelruimte moet beperkt worden, anders is er geen basis voor een gemeenschappelijke munt.

    De USSR was een dictatuur met een communistisch veneer, ik geloof dat we daar nog verre van zijn.

    Overigens opmerkelijk dat hier Guy Fawkes wordt genomen als de grote vrijheidsstrijder, een persoon die juist tegen Nederland en voor de Spanjaarden vocht.
  3. [verwijderd] 20 december 2011 14:46
    Goed stuk, waarvan de inhoud voor velen van ons (ook hier op het forum) al geen nieuws meer is. Er wordt in fora en media geroepen over bankiers en politici. Snap ik en vaak terecht.
    Maar wat ik echt onbegrijpelijk vind is, dat journalisten en goed bekeken programma's zoals bijv. Nieuwsuur en Pauw & Witteman met deze achtergrond info de betrokken politici/ beleidsmakers niet nadrukkelijker confronteren en bevragen. In plaats daarvan hoor je eindeloze herhalingen door vele figuren van opmerkingen in de zin van "trage besluitvorming" en oh, oh als de euro valt enz. Laten ze hier nu eens dieper op ingaan.
    Democratie is zwaar bevochten en dus eens met laatste alinea van het artikel.
  4. z0n0p 20 december 2011 14:49
    Tot een jaar of 20 geleden waren de financiele instellingen "dienstbaar" aan de economie en waren ze vooral gericht op het organiseren van een investeringsklimaat. Maar de mens is een rupsjenooitgenoeg en wilde vooral consumeren. En meer consumeren dan dat het budget toestond. De banken hebben zich toen ook gericht op het faciliteren van het consumeringsklimaat (ook overheden!!! in de vorm van allerlei maffe, goudgerande sociale vangnetten/hangmatten). Dat bleek uiterst lucratief, maar ook wel enigszins risicovol. Die risico's werden vervolgens op onnavolgbare wijze "verzekerd". Gevolg is dat de banken van elkaar niet meer weten welke risico's ze feitelijk nu op hun balans hebben staan (credit crunch 2.0). Maar de banken zijn nu ook de motor van de "financiele industrie". Een industrie die wel "bijdraagt" aan de economische groeiCIJFERS, maar niet aan de daarbij behorende werkgelegenheid. (Daarom is UK ook feitelijk al failliet): de groei zonder stijgende werkgelegenheid verklaart (deels). De financiele industrie is make or break (to big teo fail en dat soort geneuzel), waardoor de stropdassen de politiek kunnen gijzelen, hetgeen je nu in allerlei vormen ziet (ratings, dwingen tot nieuwe regeringen). Het is nu volstrekt zichbaar dat boven en onderwereld financieel en politiek dwars door elkaar heen lopen, doordat de gecorrumpeerde financiele industrie/macht de politiek haar wil kan opleggen. Doodeng.
  5. [verwijderd] 20 december 2011 15:22
    Geachte heer Sassen van Elsloo,ik heb de iex site al een paar keer een document genoemd waar dat wat u schrijft uitgebreid in staat, niemand kan blijkbaar engels lezen of heeft er geen zin. wij worden overgeleverd aan een stel dictators, u hebt helemaal gelijk. als dat gebeurt hoop ik niet meer op deze aarde te zijn. ik vind dat buiten proportioneel gedrag van deze eu-machtsdieven, want dat is het. liever een oorlog dan dit, ik ben misschien te oud gevonden maar niet om te vechten voor mijn rechten. het document is een eu-document te vinden met esm.
    succes en hou vol om dit te verkondigen. mijn omgeving is het met mij en u eens.
  6. eltollo 20 december 2011 15:33
    Hear, hear! Ik onderscrhijf "Pamplona": waarom zien/horen we hier niets van op de TV?
    Is Nederland al gebonden aan het ESM? Wat is de sanctie als je niet binnen zeven dagen geld overmaakt, moet/mag je er dan uit?
    Het lijkt me heerlijk werken daar, zo zonder enige verantwoording te hoeven afleggen.
  7. [verwijderd] 20 december 2011 15:49
    Er komt controlerende macht boven de landelijke, omdat het duidelijk is dat er in een democratie populistische regeringsleiders als Berlusconi kunnen worden gekozen. Hun speelruimte moet beperkt worden, anders is er geen basis voor een gemeenschappelijke munt.

    Dit zet idd de landelijke democratie buitenspel, als je straks alleen nog maar een europese regering kan kiezen, zal daar nooit een partij tussen zitten die groot genoeg is en de invloed heeft om te zeggen kies ons en wij splitsen Nederland (of welk ander land)af. Je komt er niet meer vanaf, net zo moeilijk als Groningen met haar gas van Nederland af kan splitsen, ook al zou daar ruim voldoende draagvlak voor zijn onder de Groningers. Nederland wordt het Groningen van Europa, je stem doet er dan niet meer toe.

    Je kan het ook vergelijken met de VS, geen enkele staat kan zich afsplitsen. Gaat de bevolking van de staat Nederland straks rellen dan sturen ze de europese oproerpolitie op ons af. De regering wordt bedankt voor het opgeven van onze vrijheid en democratie.
  8. [verwijderd] 20 december 2011 16:08
    Ik wil helemaal niet afsplitsen en ik acht Groningers realistisch genoeg dit ook niet te willen. Ook wil ik geen Berlusconi's. Maar wat ik ook zeker niet wil is voorgelogen worden of op z'n minst dom gehouden worden en wél meebetalen aan van alles en nog wat. Wanneer er vanaf het begin meer openheid was geweest over zaken die binnen bepaalde kringen algemeen bekend waren (Even gechargeerd de zeuro problematiek) dan had er al in een veel vroeger stadium druk uitgeoefend kunnen worden op meer controle en tegengaan van uitwassen t.a.v. belastingontduiking belachelijke ambtenaren toestanden enz.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links