Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recensie: ING Liric Noorwegen 2017

Aanbieder: ING
Uitgever: ING (S&P rating: A+)
Looptijd: 6 jaar
Onderliggend: OBX Price Index
Hoofdsomgarantie: 100% (in Noorse kronen!)
Inschrijving: introductie door verhandeling op 19 december
ISIN-code: XS0715823612

Doelstelling
Met 100% hoofdsomgarantie (van ING, en in Noorse kronen!) profiteren van de mogelijk goede koersprestaties van de onderliggende Noorse aandelenindex én van een mogelijk sterke Noorse munt.

Werking
De Liric (Limited Risk Certificaat) Noorwegen december 2017 heeft een looptijd van zes jaar en de Noorse OBX index als onderliggende waarde. Deze index bestaat uit de 26 grote, in Noorwegen genoteerde ondernemingen. De note keert geen rente of dividend uit en is gericht op vermogensgroei. De aflossing in 2017 wordt als volgt bepaald.

Over het laatste jaar van de looptijd wordt de gemiddelde stand van de OBX index berekend aan de hand van de maandelijkse slotstanden. Deze aldus berekende eindwaarde van de index wordt vergeleken met de startkoers. De startkoers van de OBX index is vastgesteld op 16 december jl en bedraagt 270,67 punten. Indien het verschil tussen de eindwaarde en de startkoers positief is, wordt 105% van deze berekende koersstijging bij de garantiewaarde van 100% opgeteld. Als de berekende koersmutatie negatief is, lost de Liric af op de garantiewaarde van 100%.

Let op dat de nominale waarde (en dus ook garantiewaarde) van deze Liric in Noorse kronen is. Dat betekent dat u een koersrisico op de Noorse munt loopt. Voorbeelden:

Sterke punten
Volledige hoofdsomgarantie van ING. Participatie van 105%. Op een makkelijke manier inspelen op een mogelijke versterking van de Noorse munt.

Zwakke punten
Geen dividend (mogelijk dividendrendement index meer dan 5% op jaarbasis). Middeling in laatste jaar vermindert de effectieve blootstelling aan de Noorse OBX index met 0,5 jaar.

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Door het gemis aan (mogelijk hoog) dividend en de middeling in het laatste jaar zal in een positief scenario deze Liric, ondanks de 105% participatie, waarschijnlijk achterblijven bij de OBX index. Stel de index stijgt de komende zes jaar gelijkmatig met 7% per jaar. Bij een dividendrendement van 5% heeft de belegger die direct participeert in de index een rendement van 12% op jaarbasis.

De Liric zal in deze situatie aflossen op 147,3% (rekening houdend met de middeling en 105% participatie). Het rendement komt daarmee uit op 6,7% op jaarbasis. Er wordt in dit geval 5,3% rendement per jaar opgegeven ten opzichte van een directe belegging. Daarvoor in de plaats krijgt de belegger bescherming van ING. Bij een verondersteld dividendrendement van 5% is de bescherming effectief (de Liric presteert beter dan een directe investering in de index) bij een koersdaling van de index met meer dan 26%.

Een reguliere 6-jarige ING Noorse kronen obligatie zou  momenteel waarschijnlijk  rond 4,5% op jaarbasis renderen. Om datzelfde rendement op de Liric te behalen moet de aflossing in 2017 op 130,2% uitkomen. Bij een gelijkmatige koersstijging moet de OBX daarvoor met 4,3% per jaar stijgen.

Voor wie
Risicomijdende beleggers die op basis van een verwachte goede prestatie van de onderliggende index (gemiddeld meer dan 4,3% per jaar) een bovengemiddeld rendement willen proberen te behalen (minstens 4,5% op jaarbasis), en daarnaast willen profiteren van een mogelijke waardestijging van de Noorse kroon.

Brochure en overige informatie
De brochure is uitstekend en helder opgesteld.

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
De Liric krijgt een notering aan Euronext. ING onderhoudt een markt met 1% bied- en laatspread. Vervolginformatie op de site van ING, zoals de bank in de brochure aangeeft. Ook verwijzing naar andere sites over index en kredietwaardigheid ING.

Opmerkingen en conclusie
De Liric Noorwegen zal zeker in een behoefte voldoen. De onzekerheid rond de euro doet de vraag naar andere, veilig geachte valuta toenemen. De structuur van deze Liric lijkt verder op soortgelijke producten, met een 100% hoofdsomgarantie en een participatie iets boven de 100%.

Aangezien het gemiste dividendrendement mogelijk hoog is (meer dan 5% per jaar) en de middeling van een jaar op de totale looptijd van 6 jaar toch wel enig rendementsdrukkend effect kan hebben, is het zeer waarschijnlijk dat de note is een positief scenariobehoorlijk achter de index aanloopt. Tot slot wijs ik op twee zaken.

Ten eerste is de Noorse economie sterk afhankelijk van de oliemarkt. Als de olieprijs de komende jaren verzwakt, is het niet uitgesloten dat de Noorse kroon teleurstellend presteert ten opzichte van de euro (aangenomen dat onze munt de komende jaren overleeft!). Ten tweede moet de belegger er rekening mee houden dat een sterke munt soms tot een tegenvallende prestatie van de aandelenindex kan leiden. Dat heeft onder andere te maken met de moeilijker wordende exportpositie van het bedrijfsleven in de sterke valuta.

  Cijfer Benchmark Weging
A. Rendementsperspectief 8 6,8 60%
B. Transparantie 9 6,7 20%
C. Originaliteit 10 7,1 5%
D. Vervolginformatie en nazorg 10 6,4 15%
Totaal 8,6 6,4 100%

 
Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links