Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Achterban EU wil geen integratie'

Het hele debat over de eurozone mist het belangrijkste punt, namelijk het feit dat westerse landen te veel schulden hebben. Mark Burgess, Chief Investment Officer bij Threadneedle Investments, gaat in een commentaar in op de crisis. De netto schuld komt in veel landen dicht bij 100% van het bbp. Gezien de groeivooruitzichten hebben de landen geen mogelijkheden die schuld af te betalen. Is de rente hoger dan de groei, stijgt de netto schuld. 

Schuld betekent simpelweg dat de consumptie van morgen vandaag wordt geïnd, en iemand moet daarvoor betalen. Landen kunnen ervoor kiezen de schuld af te betalen, en verlagen daarmee het bbp op lange termijn, of kunnen de schuld afschrijven en ondermijnen daarmee mogelijk het financiële systeem. De derde mogelijkheid is inflatie, waarbij uiteindelijk de spaarders betalen.

De autoriteiten gleden het afgelopen jaar van de ene crisis in de andere, en komen met de ene na de andere maatregel om de markt tot rust te brengen en henzelf wat ademruimte te geven. Het lijkt erop dat er nu eindelijk zinvolle stappen worden gezet. Politici denken serieus na over een verdere integratie en maatregelen tegen landen die zich niet aan de regels houden. 

Burgess heeft echter zijn twijfels over de vraag of politici dergelijke ideeën ook aan hun stemmers kwijt kunnen. Een verdere integratie betekent dat grote delen van de nationale budgeten moeten worden goedgekeurd door een niet-verkozen orgaan. Burgess verwacht dat wanneer de consequenties goed duidelijk worden, meerdere landen een referendum zullen willen houden, en dat betekent verdere spanningen. Daarom denkt hij dat de eurozone uiteindelijk een stuk kleiner zal worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links