Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lachen met de enquêtecommissie

Joop van den Ende of Albert Verlinde zou met gemak een musical rond de europerikelen kunnen maken. Hoewel het mogelijk meer een klucht zal worden. Waar ze ook zeker een musical van kunnen maken is de crisis en dan specifiek over de enquêtecommissie De Wit.

Er is alleen iemand nodig die een script maakt uit alle manuscripten die er gemaakt zijn door deze parlementaire onderzoekscommissie. Maar dan heb je ook wel een bestseller, een kaskraker!

Zo miste er er ineens 7 miljard euro bij de overname van ABN Amro en kan niemand zeggen waar dat geld nu is. Ondertussen gaan we wel bezuinigen op:

  • huiseigenaren
  • werkloosheidsuitkeringen
  • pensioenen
  • bejaardenzorg
  • en meer van dit soort dingen

Terwijl niemand op een miljard meer of minder keek bij de overnames van de banken. Ja, een van de opmerkingen was dat België het nodig had.

Waar ik ook smakelijk om gelachen heb, is de opmerking van de heer Knot dat we het geld dat we in de banken hebben gestoken ook weer terug gaan krijgen. Ja, dat was een goeie en Sinterklaas bestaat ook.

De realiteit 
We kregen een waarschuwing dat er kans was op een nieuwe kredietcrisis. Niet dat dit echt nieuws was, maar het is toch wel schokkend dat de Europese Banken Autoriteit (EBA) donderdag bekendmaakte dat grote Europese banken in totaal 114,7 miljard euro nodig hebben om bestand te zijn tegen deze nieuwe crisis.

Om dat kapitaal aan te trekken, mogen ze overigens niet beknotten op de kredietverstrekking aan anderen… Arjend Jan had het vorige week ook over de Usual Suspects. Schokkend dat niemand schrok.

Er werd vorige week ook bekend dat de Federal Reserve in de periode 2007 tot 2010 voor een bedrag van 7700 miljard dollar (dus 7.700.000.000.000) heeft uitgeleend en of garantie gegeven aan banken. Ik begin nu echt te twijfelen: wat is nu fictie en wat werkelijkheid?

Mijn gelukje
Helemaal als ik zie hoe de democratie is uitgeschakeld in dit proces van crisisbeheersing. Ok, ik heb het er niet meer over en ga gauw naar iets leuks. Namelijk mijn gelukje van vorige week.

Ik verkocht precies op het juist moment mijn ING-aandelen. Net een dag voordat er slecht nieuws uit kwam. Vrijdag probeerde ik nog een call te kopen in de opening maar helaas werd dit niks.

Ik heb geen haast om in dit fonds te blijven, het was even voor een kort gokje op de resultaten van dit weekend. Als je goed kijkt moet je voorzichtig zijn met de banken.

Ik stap dan ook spreekwoordelijk uit Société Générale en andere banken. Natuurlijk kunt u best speculatief een call of een turbo long aanhouden en gokken op een verder herstel maar wees gewaarschuwd als dit herstel niet zo maar komt.

Ik zou liever longposities in aandelen zoals Fugro aan willen houden. Voor de lange termijn kan alles anders zijn maar op de korte termijn ga ik dus even naar de zijlijn bij de banken en focus meer op olieservicebedrijven.

U kunt dus ook een gokje wagen in SBM Offshore. Het is wel goed te vermelden dat ik de oliefondsen zelf nog steeds wat hoog vind en daarom zou ik daar pleiten voor een onderweging.

Sprekend over een onderweging... Apple geeft in de EB-indicator een koop.

Maar als ik dan lees dat Samsung 300 miljoen telefoons verkocht heeft, dan zou ik niet verwachten dat Apple een van de duurste bedrijven van de wereld is. Ik koop dit aandeel dus zeker niet.

Boerenverstand boven alles!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 december 2011 09:35
    Commissie is alleen voor om de straten van de diverse bestuurders weer schoon te vegen. Ze hebben allemaal boter op hun hoofd incl. die van de SP. (Reden dat de voorzitter een SP-er is, is dat men (degenen die de fouten hebben gemaakt) hun (de SP) daarmee de mond kan snoeren omdat het dan geen serieuze oppositie meer is. Sorry Irrgang...)
  2. Had je me maar 12 december 2011 10:31
    Laten we hier eens een enquêtecommissie over instellen : wie is er verantwoordelijk voor het binnnenhalen / laten komen van al die buitenlanders en wat heeft het de Nederlandse belastingbetaler inmiddels gekost ?

    www.telegraaf.nl/binnenland/11103885/...

    Daarover zullen ze ook wel weer met een onwaarschijnlijk 'dat we er beter van worden' op de proppen komen.
  3. [verwijderd] 12 december 2011 10:51
    Er is nog geen enkele PE geweest die verder kwam dan:

    "Zij dronken een glas, zij deden een plas, zij lieten alles zoals het was".

    Het eindigt altijd met 'adviezen voor de toekomst' maar die zijn het papier niet waard waarop het geschreven is. Maar wie heeft ooit een politicus meegemaakt die woorden in daden wist om te zetten?

    Enige waar het altijd in eindigt: "Wij hebben besloten er in de nabije toekomst een besluit over te nemen" en vervolgens strompelen ze naar de volgende vergadering.
  4. [verwijderd] 12 december 2011 12:20
    Crisis? Welnee ! Zaterdag in Maastricht geweest. De terrassen afgeladen! In de winkels is het stampvol ! Horden mensen lopen met tassen vol kleding, schoenen, cadeaux etc. En 's avonds in een restaurant ? Zowat vechten om een plaatsje! Oh ja, ga eens kijken in Amsterdam, de Kalverstraat, de Nieuwendijk, het Damrak. Hetzelfde liedje ! Crisis ? Wenee !
  5. k2es 12 december 2011 15:55
    Iedereen die een vaste baan heeft in Nederland zal persoonlijk weinig van de "crisis" gemerkt hebben (behalve aan de opgaven van zijn pensioenfonds), zolang zijn baas niet failliet gaat stijgt het salaris elk jaar en kan hij minstens hetzelfde uitgeven. Het gevaar bestaat alleen dat door de onheilsprofeten hij weer minder gaat uitgeven, net zoals tijdens de kredietcrisis, en mede daardoor weer een nieuwe crisis helpt ontstaan.
  6. [verwijderd] 13 december 2011 11:22
    quote:

    k2es schreef op 12 december 2011 15:55:

    Iedereen die een vaste baan heeft in Nederland zal persoonlijk weinig van de "crisis" gemerkt hebben (behalve aan de opgaven van zijn pensioenfonds), zolang zijn baas niet failliet gaat stijgt het salaris elk jaar en kan hij minstens hetzelfde uitgeven. Het gevaar bestaat alleen dat door de onheilsprofeten hij weer minder gaat uitgeven, net zoals tijdens de kredietcrisis, en mede daardoor weer een nieuwe crisis helpt ontstaan.


    De kosten van energie en zorg zijn voor de meeste harder toegenomen dan het salaris. Daarnaast heeft er een enorme beperking van de ziektekosten aftrek plaatsgevonden. Ik deel je mening niet, tenzij je een zzp-er bent met veel opdrachten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links