Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: sober, cruciaal, niet kansloos

2012 Vwordt een sober, maar cruciaal jaar. Niet in het minst voor beleggers, voor hen is de omgeving ‘moeilijker dan ooit’. Aan het woord is William de Vijlder, chief investment officer van Strategy & Partners BNP Paribas deze ochtend in het hoofdkantoor in Amsterdam.

Dat de omgeving voor beleggers ongekend moeilijk is, betekent niet dat BNP Paribas geen kansen ziet om waarde te creëren voor beleggers. En wel via een actief beheer van de aandelenexposure met een overweging in aandelen en schuldpapier uit de opkomende markten in vergelijking met aandelen en schuldpapier uit de ontwikkelde markten. Plus: een nadruk op weinig volatiele aandelen en strategieën die op aandelen met hoog dividendrendement mikken. 

De redenering van De Vijlder luidt als volgt: aandelenmarkten van de ontwikkelde landen kunnen onder druk komen te staan als de winstverwachtingen, die nog altijd vrij optimistisch zijn, in lijn met de groeiverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. De relatieve waarderingen lijken volgens hem aantrekkelijk, maar dan vooral op de korte termijn. Anders is het gesteld met de meeste opkomende markten die, zowel vanuit historisch oogpunt als in vergelijking met de ontwikkelde markten, van fundamenteel gunstige waarderingen profiteren, aldus de cio van BNP Paribas.

Het vermoeden dat de wereldwijde economie in 2012 een jaar van trage of vertragende groei wordt, deelt De Vijlder. Dat de eurozone in die verzwakte groei voorop loopt, is evident. Maar ook de economie van de VS, die volgens de cio wellicht verder kan groeien, hoeft zeker niet te rekenen op een topjaar. Alleen de opkomende economieën zien uit naar economische groei, naar verwachting in een tempo ‘dat een veelvoud is van wat we wellicht in de ontwikkelde landen zullen zien’, aldus De Vijlder.

Sober en cruciaal dus. Maar niet uitzicht- of kansloos. Voor een groot deel draait het om timing, besluit De Vijlder. “2012 wordt wellicht een sober jaar op het economische front, een cruciaal jaar voor de beleidsmakers en een jaar waarin markttiming van doorslaggevend belang zal zijn voor beleggers.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links